BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
De la Casa Hoţopan la Quim Rueda de Coleşti

De la Casa Hoţopan la Quim Rueda de Coleşti

la 6 June 2016 11:01 Reactualizat la: 6 June 2016 11:17

De la Casa Hoţopan la Quim Rueda de Coleşti

6 June 2016 11:01 Reactualizat la: 6 June 2016 11:17
Tradiţional şi modern. Încearcă să combine trecutul cu viitorul.
Scris de Raul Simea - Tradiţional şi modern. Încearcă să combine trecutul cu viitorul.

Trimite articolul

X

Aşa cum marii pictori se joacă în lucrările lor cu culorile şi cu curentele, aşa fac şi tinerii fermieri din Coleşti cu ceea ce pun în borcane. Fructe şi legume bio, cultivate chiar în grădina lor. Dar şi carne şi lactate asemenea. Salsa de gogonele, brânzeturi maturate cu chimen, ardei iute, în unsoare, şuncă de ciută marinată, piept de raţă marinat, tocana fânului, tocana de viţel de bivoliţă, sos curry, cartofi crusty şi sote de mangold şi curmale.

hotopan4

Sunt doar câteva dintre bucuriile culinare oferite de patru tineri care au spus adio vieţii aglomerate la oraş pentru a încerca să prindă rădăcini trainice la ţara. George şi Larisa Hoţopan s-au mutat la Coleşti după ce şi-au cumpărat o casă veche de o jumătate de secol, descoperită în timpul plimbărilor prin zonă. Tânărul spune că la Coleşti clepsidra timpului curge cu altă viteză, timpul parcă încetineşte, în contrast cu ritmul trepidant al oraşului.

„Ieri am fost la Coleşti, în Munţii Codru Moma. Un sat parcă rămas în timp printre văile calcaroase ale Platoului Vaşcău. Acolo, mai multi tineri încearcă să îşi construiască o afacere în ecoturism, promovând produse şi tradiţii locale. Tot acolo, am cunoscut-o pe nana Maria care are acasă un adevărat muzeu al satului. Fascinant a fost faptul că nana Maria ne-a povestit cu lacrimi în ochi despre tinereţea ei, despre muncile câmpului, despre familie, resurse locale, mâncăruri…

colesti2

 

Nana Maria e naturală, nu a învăţat-o nimeni cum să «dea bine la turişti». Sunt foarte încântat că mai există astfel de locuri în judeţul Bihor şi vă recomand cu căldura să ajungeţi acolo. Vizita noastră la nana Maria s-a încheiat mai repede decât ar fi vrut oricare dintre noi dar i-am promis că vom reveni.«Pruncii mei, nu lăsaţi astea (datinile şi tradiţia) să moară că a fi mare păcat să nu mai ştie nime ce o fost aci», ner-a îndemnat Nana Maria”, mărturisea Andrei Acs de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă.

hotopan2

Turism rural

„În acest proiect de ecoturism suntem implicate două familii momentan: familia Hoţopan şi familia Rueda. Împreună încercăm să facem cam tot ce se poate găsi într-o cămară bine aprovizionată, atât cu produsele clasice tradiţionale cât şi sortimente speciale, diferite. Şi cu produsele lactate încercăm să facem de la tradiţionalul caş şi lapte prins, până la brânzeturi maturate, cu mucegai şi altele, dar şi diverse mezeluri.

Recent ne-am îndreptat şi spre partea de turism rural. Oferim casele noastre turiştilor care vor să descopere şi să redescopere viaţa la ţară. Noi le propunem şi diverse activităţi şi bineînţeles îi delectăm cu mâncăruri din produse locale. În sat, ei pot alege să se cazeze şi la câţiva oameni ai locului, care împărtăşesc viziunea noastră.

colesti5

Frumuseţea locului este încă necunoscută multor oameni, zona Platoului Carstic Vaşcău fiind împânzită cu doline, avene, peşteri, obiective turistice: Izbucul de la Mănăstirea Izbuc, Peştera Câmpenească, Izbucul Boiului, Taul din Coleşti, Biserica din Coleşti-monument istoric. Casele sunt amenajate diferit, dar tindem să devină toate amenajate în stil tradiţional, si de asemenea vrem să recondiţionăm case vechi din lemn, pentru o experienţă şi mai autentică. O camera a casei Hoţopan este deja amenajată în acest stil, decorată cu obiecte care au aparţinut şi au fost făcute de bunicii noştri.

Am început demersurile şi pentru o asociaţie, Asociaţia pentru Dezvoltarea Comunitară Codru Moma, de aceea în momentul de faţa nu colaboram cu Asociaţia fermierilor din Depresiunea Beiuşului. În cadrul Asociaţiei ne dorim să promovăm o dezvoltare comunitara sănătoasă pentru locuitorii satului şi nu numai. Vrem să încurajăm locuitorii să producă şi să comercializeze produse la un preţ corect iar împreună cu administraţia publică am vrea să dezvoltăm mai multe proiecte în parteneriat public privat printre care redeschiderea grădinitei din Coleşti.

colesti4

Pe domnul Rueda l-am cunoscut ca urmare a faptului că eram mânaţi de curiozitate pentru produsele lui. El s-a stabilit în România, împreună cu soţia lui româncă, în urmă cu 5 ani. A crescut capre pe care anul trecut le-a vândut şi a cumpărat vaci.Acum produce lactate doar din lapte de vacă, diferite sortimente de sosuri ,dulceţuri, mezeluri. Cam de un an de zile colaborăm”, explică George Hoţopan.

„Motivul, motivul care m-a adus în România este același care îl face pe orice migrant să-şi părăsească țara lui, acela că vrea să aibă o viaţă mai bună”, spune Joaquin Rueda Pilar. De ce la Coleşti? „Fiindcă nu am mai văzut sat așa frumos în România. Şi nici nu mai caut, mă îndoiesc să existe. Ce facem aici? Ne luptăm să facem din locul în care am hotărât să punem rădăcinile unul mai bun pe zi ce trece”, ne-a spus „spaniolul din Coleşti”, Quim Rueda Pilar.

colesti3

Spaniolul nu înţelege de ce românii nu apreciayă bogăţiile României.„ Întrebarea nu e de ce am venit eu aici. Întrebarea este de ce pleacă românii având o ţară ca asta?”, se întreabă spaniolul.
Cum s-a întâlnit cu familia Hoţopan. „Am avut un magazin de produse naturale, a venit la mine să cumpere produse,după aceia am păstrat legătura care s-a transformat în prietenie. Ne-am dat seama că împreună puteam face lucruri mari”, mărturiseşte Quim Rueda Pilar.

Trimite articolul

X
Taguri:
Calesti ,
capre ,
turism rural ,
vaci
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO/VIDEO
    Joc şi cântec la Festa Italiana, prima ediție la Oradea. Ambasadorul Italiei în România s-a prins în ritmurile tarantellei
    La iniţiativa Asociaţiei Italiani din Bihor şi cu sprijinul Visit Oradea, Oradea are parte de trei zile de petrecere în stil italian.

    BIHON Sport local

    O nouă bază sportivă a „răsărit” în județul Bihor. „Un vis a devenit realitate”

    România

    Cea mai tensionată lună a anului pe piața muncii: cum s-au adaptat angajatorii și candidații
    Luna mai a venit cu semnale amestecate pentru piața muncii din România.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Peste 13 ani de închisoare pentru trei vânzători de droguri din Oradea
    Canabis, ketamină, ecstasy și „cristal” sunt drogurile care au fost descoperite asupra a trei tineri orădeni, pentru care aceștia au fost condamnați la un total de peste 13 ani de închisoare.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Investiție majoră în viitoarea piață agroalimentară din Nojorid
    Pe un teren din Nojorid, unde până de curând nu exista nicio funcțiune publică, urmează să prindă viață un proiect ambițios: o piață agroalimentară modernă, menită să devină un centru economic și social pentru întreaga comunitate.

    BIHON Sport local

    FOTO
    Drumul spre „argint” al poloiștilor U14 de la Crișul Oradea! „Unii fără alții n-am fi putut reuși”
    O surpriza plăcută au reușit să producă echipa U14 a CS Crișul Oradea care a devenit vicecampioană națională, după ce în sezonul trecut s-a clasat pe locul 5 în ierarhia finală.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.