De la Baroc la Jazz este concertul îndrăzneț care aduce în fața publicului lucrări baroce de Jean-Philippe Rameau și Johann Sebastian Bach, lucrări moderne de Kerl Jenkins, Roberto di Marino și Scott Routenberg, precum și piese de origine sud-americană compuse de Astor Piazzola și Carlos Gardel.
„Bach a fost cel care a dominat muzica clasică, ecoul său putând fi auzit din era Barocului până în prezent. Creația sa imensă și inegalabilă a influențat generații întregi de compozitori, indiferent de curentul din care au făcut parte și de stilul componistic. Fiecare dintre ceilalți compozitori au jucat sau joacă un rol important în epoca lor, un exemplu fiind Astor Piazzola, care a fost pionierul muzicii argentiniene în muzica clasică”, anunţă Filarmonica orădeană.
În concertul Filarmonicii de Stat Oradea de joi, 10 aprilie, de la ora 19:00, la sala de concerte „Enescu – Bartók”, Marius Hristescu va conduce Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, care îi va avea alături pe soliștii Eugen Ursu la vioară și Eugen Negruță la bandoneon.
În prima parte a programului figurează lucrările: J.Ph Rameau – Indiile galante – uvertura,J.S. Bach – Concert pentru vioara si oboi in do minor BWV 1060, Karl Jenkins – Palladio for strings, Roberto di Marino – Bandoneon Concerto in la minor. Partea a doua se vor asculta: Scott Routenberg – Concerto for Jazz Violin and Orchestra, A. Piazzola – Oblivion, A. Piazzola – Libertango, Carlos Gardel – Por una Cabeza.

Foto: Life in frames
„Vă propunem o călătorie muzicală, în timp şi spaţiu, din perioada barocă până în zilele noastre, de la Rameau şi Bach, până la Jenkins şi Routenberg, un concert foarte frumos pentru vioară şi orchestră, concert de jazz, şi de asemenea, un instrument mai puţin ascultat pe scenele de filarmonică, bandoneonul. Un concert pentru bandoneon şi orchestră de coarde, care o să vă placă, cu siguranţă. Şi cele două instrumente, vioară şi bandoneon, vor fi îmbinate frumos în finalul concertului în nişte piese de referinţă, Piazzola şi Carlos Gardel. Vă aşteptăm cu drag”, spune Marius Hristescu.
Eugen Negruţa este solist al Filarmonicii Naționale Serghei Luncheviciși conducător artistic al Orchestrei Concertino. Născut la Chișinău în anul 1980, obține o aleasă instruire muzicală la Liceul de Muzică Serghei Rahmaninov și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
În anul 2003, Eugen Negruța a creat Ansamblul de Acordeoniști Concertino pe care îl conduce cu brio deja de 20 de ani și care din 2017 activează în cadrul Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici din Chișinău.
Eugen Negruța și Ansamblul Concertino au obţinut trofee la peste 20 de concursuri pentru acordeon din Europa și dețin titlul de Campioni mondiali ai acordeonului, obținut în Canada la cel mai prestigios concurs de gen din lume în anul 2013. Au susținut numeroase concerte pe prestigioase scene din Europa, Asia și America de Nord. Pentru merite deosebite în activitatea sa artistică, Eugen Negruța a primit titluri onorifice conferite de Republica Moldova: Artist Emerit (2009) și Maestru în Artă (2019), titlul Cel mai bun producător muzical la Gala Excelenței Muzicale (2019).
Eugen Negruța evoluează constant cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale din Chișinău condusă de Mihail Agafița în diverse proiecte desfășurate în România și Republica Moldova.
Violonistul Eugen Ursu este solist al Orchestrei Concertino și concertmaistru al Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă din Chișinău. Studiază muzica de la vârsta de șase ani. În 1998 încheie studiile muzicale la Liceul Republican de Muzică Serghei Rahmaninov și începe studiile universitare la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în cadrul clasei Profesorului Boris Dubosarschi, pe care le finalizează în anul 2004.
Între anii 1999 și 2003 îsi perfecționează măiestria muzicală cu Nina Beilina în New-York, la Мannes College of Music. De asemenea, a studiat arta interpretării în cadrul ansamblului cameral cu Edna Michell (studenta renumitului Yehudi Menuhin). Din 2012 activează în cadrul Orchestrei Naționale de Cameră a Sălii cu Orgă, iar în 2013 devine membru al Ansamblului de Acordeoniști Concertino. Pentru merite deosebite în activitatea sa artistică, lui Eugen Ursu i-a fost conferit titlul onorific de Maestru în Artă (2022).
Citiți principiile noastre de moderare aici!