De la 1 septembrie, Primaria Oradea va fi mai „subţire” cu 29 de angajaţi, fiind scoase definitiv din schemă şi cele 208 de posturi vacante. „Desigur, aceste reduceri nu se vor resimţi anul acesta, pentru că, aşa cum suntem deja obişnuţi, ne aşteptăm ca în cei reduşi să dea strechea. Ne aşteptăm la concedii medicale sau chiar să fim daţi în judecată”, a declarat primarul Ilie Bolojan. E al treilea val de reduceri de personal pe care primarul liberal îl bifează la Primaria Oradea. Primul val a avut loc imediat după instalarea sa, al doilea fiind făcut în toamna anului trecut. Dacă în momentul instalării lui Bolojan ca primar, municipalitatea avea 968 de angajaţi, după acest al treilea val de concedieri vor rămâne doar 733. Acestora se adaugă cei 68 de poliţişti comunitari şi cei 92 de medici şi asistente preluaţi în această vară, o dată cu spitalele.
Campania de reducere a costurilor declanşată de Bolojan include şi anularea plăţii orelor suplimentare, a salariilor de merit şi a sporului de antenă către salariaţii de la Primaria Oradea.
Criza economică duce pe apa Crişului o mică parte din bugetul prognozat al Oradiei. Astfel, din cele 675 milioane de lei prognozate a fi încasate de către municipalitatea orădeană anul acesta, edilii îşi pot lua adio de la 12,2 milioane.
Viceprimarul Biro Rozalia a anunţat joi faptul că Executivul local va supune luni aprobării Consiliului Local, 31 august, o rectificare negativă de buget de aproximativ 12,2 milioane de lei. Scăderea numărului cererilor pentru autorizaţiile de construcţii, a veniturilor venite din vânzările de terenuri şi imobile, scăderea obligatorie a cheltuielilor de funcţionare a municipalităţii, prin reduceri de cheltuieli traduse şi prin reduceri de personal, completate de cheltuielile cu bunurile şi serviciile.
În schimb, a arătat Biro, vor fi alocate sume suplimentare pentru învăţământ (3,2 milioane lei), sport (500.000 pentru FC Bihor, alte 250.000 pentru baze sportive), cultură (Orăşelul Copiilor), precum şi lucrărilor de reparaţii la străzi.
Taxe speciale
La rândul său, primarul Ilie Bolojan a prezentat politica de taxe şi impozite pe anul 2010. Proiectul privind impozitele şi taxele pentru anul următor nu include o creştere a nivelului de impozitare pentru municipiul Oradea, a arătat şeful Executivului local.
Totuşi, Bolojan a prezentat o serie de taxe speciale, ce vor fi introduse de la anul. Apare taxa specială pe salubritate, taxa specială pe ordine publică şi taxa specială pe monumente istorice. Potrivit primarului, scopul lor este crearea unui climat de normalitate socială. „Taxele speciale nu urmăresc să aducă venituri suplimentare la bugetul local ci să genereze anumite comportamente din partea cetăţenilor. Taxa de salubritate urmăreşte să-i determine pe cetăţenii care nu au încheiate contracte de salubritate să încheie astfel de contracte, iar taxa de patrimoniu este o pârghie economică de reabilitare a faţadelor clădrilor monument”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Referindu-ne strict la taxa specială pe ordinea publică, toate localurile, ABC-urile/alimentarele şi benzinăriile ce vor vinde băuturi alcoolice după ora 23 de duminică până joi, respectiv după ora 24 vineri şi sâmbătă vor plăti o taxă specială: 3.000 lei/oră/an pentru cei cu suprafeţe sub 100 mp şi 5.000 lei/oră/an pentru cei cu suprafeţe peste 100 mp.
Măsuri benefice
Bolojan a venit însă şi cu propunerea de creştere pentru anul viitor a bonificaţiei fiscale de la 5% la 10% pentru orădenii care îşi achită impozitele integral până pe 31 martie.
Primarul a anunţat şi o măsură de relaxare fiscală, urmând să propună Consiliului Local reducerea impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice de la 1,4% la 1,2%, pentru anul 2010. „Dorim ca, treptat, să aducem impozitul pe clădiri la nivelul celui practicat la Cluj şi Timişoara. Deja l-am redus o dată, de la 1,6%/an la 1,4% pentru acest an, iar pentru anul viitor va fi de 1,2%”, a anunţat primarul.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!