Primăria pregătește un proiect pentru „fonduri norvegiene”, prin care ar urma să crească aportul de apă geotermală în sistemul municipal de termoficare. Consiliul Local a aprobat la finalul lunii trecute semnarea contractelor de colaborare între Primărie, Transgex SA și Foradex Vest SA pentru proiectul de valorificarea a energiei geotermale în zona Ioșia Sud, precum și indicatorii aferenți proiectului.
[eadvert]
Următorul pas este că Primăria va depune o cerere de finanțare nerambursabilă în cadrul „Programului pentru energie în România”, având finanțare nerambursabilă prin intermediul Mecanismului Financiar al SEE și Norvegia 2014-2021 pentru proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia – Sud”.
Scopul proiectului constă în folosirea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală disponibile azi de la două foraje de adâncime: foraj 4005 exploatat de Transgex S.A și foraj 1720 exploatat de Foradex Vest S.A.
„În urma analizelor făcute au fost identificate două foraje de apă geotermală. Un foraj folosit doar la o capacitate de 50%, pe care îl are în exploatare firma Transgex, situat în apropiere de complexul Oradea Shopping City. De la acesta se aprovizionează cu încălzire blocurile ANL. În plus, în zona Sântandrei mai exista un foraj, pentru care are licență de exploatare firma Foradex Vest și care nu este folosit deloc în acest moment. Estimăm că prin investițiile pe care le vom implementa, până la finalul anul 2023 aportul de apă geotermală va crește de la 5 la 14%”, a declarat primarul Florin Birta.
Proiectul prevede construirea unei stații termice geotermale în zona Imprimeriei de Vest, unde există un punct termic dezafectat, tragerea de rețele geotermale de la cele două foraje, și racordarea acestora la stația termică. În final, de la stația termică geotermală vor fi alimentate cu energie termică mai multe puncte termice din zona Ioşia.
În factură…
Valoarea proiectului este de cca 20 milioane lei, respectiv cca 4 milioane euro (inclusiv TVA). Finanțarea proiectului va fi de 50%, diferența urmând să fie alocată de la bugetul local. Durata estimată a lucrărilor este de 18 luni, din care 3 luni proiectare și 15 luni execuție.
Investiția nu va avea efecte prea mari la nivelul facturilor plătite de orădenii racordați la sistemul municipal de termoficare. Regula este că aportul geotermal la termoficarea orașului intră într-un total împreună cu gigacaloriile produse pe gaz, în CET, iar prețul final se calculează ca o medie între aceste componente și se aplică unitar tuturor.
Trimite articolul
XCand a fost intrebat Bolojan daca pretul gigacaloriei va scadea odata cu cresterea cantitatii de geotermal, a raspuns ca nici vorba ca pe banii economisiti se poate face altceva in oras. Bravo ma, parca e SRL pe profit pe spatele oradenilor. Legea spune ca nu au voie la profit doar cat sa-si acopere costuurile plus o marja pt dezvoltare si mentenanta, nu profitul nesimtit sa il bagi in proiectele grandomane.
Era vorba ca cu noul CET cu inlocuirea magistralelor si eliminarea pierderilor, era normala o ieftinire a pretului. Toate astea aduc doar scumpiri, cum e asta ca nu inteleg. In bucuresti sunt pierderi la greu, bine sunt si intreruperi dar cu toate pierderile si rahatul de acolo gigacaloria e la jumate pret ca la noi ,la un salar mediu dublu fata de Oradea.
-
dar acolo cit din prețul gigacaloriei e SUBVENȚIONAT?
-
Dar locuitorii nu conteaza? Nu ar trebui sa faca ceva primaria pt binele locuitorilor?
-