Primarul Florin Birta a declarat miercuri, 31 martie, că după ce a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din Oradea a venit cu o serie de propuneri. Astfel, începând de joi, orădenii vor plăti diferențiat salubrizarea, în funcție dacă au încheiat sau nu noile contracte cu RER.
[eadvert]
Florin Birta a dat și câteva exemple de măsuri pe care orădenii trebuie să le ia pentru a reduce costurile.
„Trebuie să ajungem la blocuri la colectarea selectivă pe patru fracții: reciclabil, rezidual, sticlă și biodegradabil. Ar trebui ca fiecare asociație să depoziteze gunoiul în propria incintă, să nu fie mai multe care depozitează în același loc. Modificarea comportamentului tuturor locatarilor în vederea reducerii volumului, pentru că acest contract se referă la plata în funcție de volum. Asta înseamnă că va trebui să scoatem aerul din PET-uri. să strivim dozele, să pliem cutiile de carton, pentru a ocupa cât mai puțin loc în containerele de depozitare.
Toate aceste măsuri, credem noi, necesită o perioadă de tranziție și implementare de nouă luni de zile, până la finalul anului 2021. În această perioadă, RER-ul va inventaria volumul containerelor și pubelelor existente, azi puse la dispoziția locatarilor. După ce vom introduce sistemul, teoretic, din partea menajeră (containerul negru) va migra spre containerele pentru reciclabil și biodegradabil și atunci acele containere de 1,1 metri cubi vor trebui înlocuite. ”, transmite primarul.
Trei variante de prețuri
Dacă la case situația nu este problematică, aproximativ 17.500 de contracte fiind deja semnate din cele 20.400 existente, la asociațiile de proprietari de la blocuri situația stă diferit. Din cele 900 de asociații, doar 19 au semnat noul contract de salubrizare.
În ceea ce privește asociațiile de locatari, Florin Birta a prezentat cele trei variante existente.
1. Cele 19 asociații care au semnat noul contract vor intra de la 1 aprilie pe noul sistem de colectare și tarifare. Astfel, tariful va fi stabilit în funcție de cantitatea de deșeuri produsă.
2. Asociațiile care încă nu au semnat contractul, dar doresc să-l semneze, vor primi un act adițional prin care vor plăti 17,87 lei/persoană/lună până la finalul anului.
Suma a fost stabilită în urma unui calcul efectuat pe baza mediei de gunoi produsă de o persoană. Conform indicilor de generare a deșeurilor, o persoană produce 0,94 kg de deșeu pe zi, iar media (calculată la 30,2 de zile) ajunge la 28,59 kg/lună. Proporțional, din deșeurile produse de o persoană, 36% este rezidual, 44% – biodegradabil, iar 20% – reciclabil.
„În urma acestor calcule, a reieșit un tarif de 17,87 lei/persoană/lună”, a precizat Birta.
3. Dacă nu se semnează noul contract până la finalul anului, atunci se va trece la taxa de salubritate de 20 de lei/persoană/lună.
Trimite articolul
XMarele “birta” face bani din gunoi.
Nu-l bagati in seama pe Florinel Oki de Peste ( primar actual in romana ).
Avem alte lucruri importante de facut. Azi avem din nou intilnire pentru LIBERTATE. In Centru !
Muie PNL
Mutati domne o data tarcul : 07.034.0
PODULUI 3 B11
PODULUI 5 B10-B2 TCI+ ANTREIDES
PODULUI B10-B1
PODULUI NR. 13 BL TCI SC. C AP. 42
PODULUI NR 5 BL BSC B
PODULUI 7 TCI
Vine vara si nu vom putea aerisii camerele si bucataria de miros , muste ,dejectii etc.,ce nu intelegeti ca este amplasat gresit in mijlocul parcarii si in fata scarii de bloc , nefiindu-ne arondat noua tarcul 07.034.0 . Puneti-l in lateralul parcarii .unde este spatiu mult mai mare fata de blocuri .De ce trebuie sa suportam noi mirosul cei de la blocu F1, SC B din strada . Selimbarului nr. 15 mai cu seama ca nu ne este arondat noua . Da ati auzit bine avem un tarc mare de gunoi in fata scarii noastre , a bucatariei si mai cu seama ca noi nu aruncam gunoiul in tarcul respectiv dar in schimb avem parfum pe gratis muste si sa nu mai zic de sobolani in fiecare vara . Mai exista undeva in Oradea un tarc de gunoi sa fie arondat la asa multe scari ?
Sesizare la primarie am facut ,dar in opinia primariei tarcul este amplasat corect in fata unei scari de bloc ,in mijlocul parcarii inconjurat de masini si in apropierea ferestrelor a unor locatari la care nici macar nu le este arondat acel tarc de gunoi .
RUSINE PRIMARIA SI RER !!!!!
cum puteti sa impuneti un tarif cand RER nu a binevoit macar sa trimita contractele la multe asociatii… ? E o hotie si o bataie de joc la adresa populatiei din oras… sa platesti 17,87 lei/persoană/lună este strigator la cer… asociatiile trebuie sa faca front comun si sa dea in judecata primaria si rer… fiind monopol fac ce vor, nu-i satura nici D-zeu cu banii pe imbuibatii de la rer si primarie…
-
Da !
Sigur ca da.
E strigator la cer ca un dobitoc ce zace in bloc si produce zeci de kg de gunoi lunar sa plateasca echivalentul la 3,50 Euro intr-o luna!!!
Grozav de excesiv pretul.
Cand isi comanda o pizza si o bere plateste 30 de lei si dupa ce o inghite ragaie satisfacut a placere. Asta in maxim 30 de minute !
Ca sa plateasca o familie formata din 3 sau 4 persoane echivalentul a 11 sau 15 euro per luna ptr. gramada de gunoaie pe care o produce, asta e un abuz al autoritatilor locale. Nu ?
Chiar asa!
Cum dracu isi permit, nenorocitii??
Noi ar trebui sa producem gunoaie, sa le aruncam cum ne cuprinde, iar cineva sa fie platit din nu se stie ce sume ca sa ne curete si sa ne elibereze,sa ne transporte si sa ne depoziteze gunoiul …. Gratis!!
Exact cum era in bancul ala in care unul voia sa mearga la stabiliment, insa sa nu trebuieasca sa plateasca femeia.
Si dupa ce a fost dat afara cu picioare in fund, a vazut deasupra usii o pancarda mare pe care scria….” Fara bani f*ti pe ma-ta!”
Asa si aici cu nenoricitii astia de intretinuti de la bloc obisnuiti sa achite sume simbolice, dar sa arunce gunoaie la greu.
Ia mai mergeti voi unde a mers zapada de pe buna!
Ca e moarta din 1984.-
Plătesc 2 lei/kg pentru ambalajele (bere, pizza, iaurt) ce le cumpăr. Am consumat mâncarea, merg să mă cac, iar plătesc pentru asta când trag apa. Dacă arunc la gunoi ce nu cac aș vrea, măcar pentru ambalajele ce le-am plătit deja, să nu mai plătesc. Pentru gunoiul ce nu poate fi reciclat sau nu e biodegradabil, sunt dispus să plătesc. Cât e rezonabil?
-
Gunoier care sta in Oradea la casa… Cam sarac gunoier…Sa daraman toate blocurile din Oradea…propun. Sa ramana doar casele. Imbuibatii de la blocuri sa dispara… Niste trantori si niste lenesi, asistati sociali….
-
Fãrã bani + reciclezi mai mult + generezi profit mai mult + plătești mai mult + f**i pe masã.
-
Masa nu este mobilier.
-
-
Gunoier cu functie , aflat la pensie, de ce generalizati si jigniti…? Daca matale traiesti in asemenea mediu , unde se comanda pizza la greu si se bea la bere in nestire, nu inseamna ca toti locuitoriide la bloc traiesc asa , in acest oras traiec si oameni civilizati, cu bun simt,dar cu venituri mici, ca doar pe nimeni nu intereseaza nivelul de trai al oradeanului , ca la nivel de tara se situeaza in la coada clasamentului… Iar limbajul folosit , arata cat de nenorocit esti matale si probabil si intetinut din banii publici sau din “visteria” de la rer…
-
Vad ca domnul primar este angajatul RER nu reprezentantul locuitorilor orasului care l-au votat si l-au instalat in acel fotoliu. El este foarte preocupat de calculul banilor pe care RER va trebui sa-i bage in buzunar, de parca RER este firma lui particulara si banii aceia merg in propriul buzunar. Pana acum toata tevatura cu gunoiul s-a limitat la a stabili preturi mari pentru gunoi , multe drepturi pentru RER , fara ca RER sa aiba vreo obligatie, numai drepturi, iar “beneficiarii” serviciului oferit de RER se aleg doar cu obligatii fara a avea nici un drept, nici macar sa poata controla daca sunt taxati corect de atotputernica RER. Aceasta firma a primit drepturi extinse si discretionare, nimeni neavand dreptul si posibilitatea de a verifica daca taxarea impusa de RER este corecta, si mai ales daca este aplicata corect. Pana la colectarea gunoiului fractionat, RER are o problema imensa cu securizarea tarcurilor de gunoi pentru ca chiar angajatii RER lasa usile acetora deschise pentru “cautatorii de aur”, si distrug lacatele. Aceste lacate zac distruse luni intregi fara ca pe cineva de la RER sa intereseze acest fapt,. Modul de calcul pentru gunoiul ridicat este complet gresit si abuziv, fiind practic facut in asa fel incat sa permita angajatilor RER sa fure la propriu “beneficiarii” acestui serviciu. Vad ca domnul primar evita sa ne explice ce se intmpla daca containerele cu cip sunt citite de angajatii RER fara a fi pline sau chiar daca sunt goale fiind puse la plata asociatiilor. Daca aceasta premisa de frauda asa de evidenta este trecuta cu vederea de catre cel care “apara interesele locuitorilor” atunci furtul este premeditat. In urma acestei “intelegeri” intre RER si primar oradenii sunt perdanti net deoarece nu am auzit decat de obligatii pentru beneficiarii platitori si nici un drept. Ce contract este acela in care o parte are numai obligatii: sa plateasca, sa separe, sa spele etc si nici un drept? Cum a stabilit domnul primar aceste tarife? Care informatii au stat la baza acestui “calcul”? Informatiile primite de la RER? Adica de la partea i”interesata sa obtina cat mai multi bani?
-
Când vă treziți la realitate,observați că votul d-voastră este egal cu 0.
-
Oradean, foarte bine punctat… din pacate asociatiile nu fac front comun sa refuze acest mod dictatorial al primarului … normal ar fi sa se mearga in instanta cu acest abuz la adresa locuitorilor orasului…
„va trebui să scoatem aerul din PET-uri. să strivim dozele, să pliem cutiile de carton, pentru a ocupa cât mai puțin loc în containerele de depozitare.” (nu, nu-s fan Birta)
Agenții economici plătesc, în momentul punerii pe piață, o taxă pe ambalaje de 2 lei/kg. Această taxă se răsfrânge în prețul pe care îl plătește consumatorul pe produs de la raft.
Dacă eu, consumatorul, predau gunoiul selectiv, atunci aștept ca tu, statul român care ai colectat 2 lei/kg să nu îmi ceri bani, iar, pentru ambalajele colectate. Sunt de acord să plătesc pentru gunoiul generat ce nu poate fi reciclat sau nu este biodegradabil.
B-11,70 lei/luna, CJ-10,93 lei/luna, CR-7.00 lei/luna, BV-14,17 lei/luna, TM-12,42 lei/luna, GL-10,00 lei/luna, IS-14,59 lei/luna, AB -9,97 lei/luna, MM (Baia Mare)-11,00 lei/luna (Ziarul de Cluj, 04 ian 2021).
-
Deci…?
Ce inteleg gasca asta de contestatari ?
Caci ei striga din ianuarie ca in Oradea s-a scumpit enorm gunoiul.
Ca Oradea are niste tarife enorme, ca-s cele mai mari din tara, etc…
Acum pot observa contestatarii (majoritari fiind cei ce locuuesc in blocuri – asta trebuie punctat!!) ca Oradea are un tarif mediu per locuitor ca taxa pe gunoi.
Doar ca foarte multi au mimat ca au platit in ultimii ani , majoritatea au platit sume simbolice prin diverse metode (nedeclararea nunarului real de persoane, scoaterea acestora de la intretinere pe perioade lungi de timp, etc….) iar acum brusc li se pare un soc cand trebuie platit real ptr. metrii cubi de gunoi produs REAL !!
De aici acest val imens de contestare si motivele aduse in fata prin tot felul de comentarii … anti.
Nefiind obisnuiti sa plateasca, brusc li se pare un abuz ca acum sa intrein rand cu toata lumea.-
Tocmai aici e shmecheria. Nu se va plati pe volum REAL pentru ca se poate frauda enorm si nu poate fi controlata aceasta frauda practicata de RER. RER va dicta ca tu arunci la gunoi 2 metri cubi de gunoi pe saptamana chiar daca arunci 1 metru cub pe luna, si va trebui sa platesti pentru ce nu ai parghii de control.
-
Cu care lume?
-
Am o nedumerire , stie careva care e formula aia de calcul prin care 30 de kg de gunoi face 17 lei aprox, un calcul simpu care spune ca tona de gunoi la groapa este 20, 5 euro undeva a 100 lei , eu zic ca cele 30 de kg face undeva la 3 lei si atunci cum sa platesc eu la mc daca la groapa se ia pe tona .Exact asa cum su spus si altii am impresia ca Birta lucreaza pentru RER si inca ceva pana anul trecut colectarea de reciclabile (acele copote galbene albastre ..etc) era gratuita si totusi au facut profit , acuma s-a ajuns sa lucram pentru ei , sa sortam sa impaturam sa scoatem aerul din flacoane …si sa mai si platim …
Nu inteleg metoda de calcul cum ca 30 de kg de gunoi face 17lei , atata timp cat tona de gunoi la groapa face undeva la 21 de euro, si cum a facut el calculul de transformare din metri cubi in kg si a rezultat ca 30 de kg face 0,23 mc aprox . La groapa de gunoi se taxeaza pe tona daca pe 30 de kg platesc 17 lei inseamnna ca eu consumator de serviciu platesc tona cu 570 lei aprox iar ei platesc la gropaa de gunoi 110 lei aprox .si mai fac bani si din vanzarea reciclabilelor si din compost …ce afacere mai buna vrei .