[eadvert]
Săptămâna viitoare va ajunge în librăriile din Oradea și din țară numărul 2-3 al revistei de cultură „Familia”. Pe coperta revistei, de această dată, se află fotografia realizată de Cosmin Bumbuţ, „jumătatea” proiectului Teleleu.eu, ceea ce înseamnă că este şi artistul lunilor februarie şi martie. Cosmin Bumbuţ a studiat Cinematografia în cadrul UNATC I.L. Caragiale. A câştigat mai multe premii de fotografie, printre care Sony World Photography Awards în 2015 cu proiectul „Camera intimă”. Din ianuarie 2019, lucrează împreună cu Elena Stancu la proiectul „Plecat”, documentând la faţa locului poveştile de viaţă ale românilor plecaţi să muncească în străinatate. În 2019, în cadrul acestui proiect, a fost realizată în Deltebre, Spania, fotografia care ilustrează coperta acestui număr al revistei.
Acest dublu număr la revistei „Familia” oferă cititorilor o lectură bogată. În afara rubricilor fixe scrise de: Marius Chivu, Alex Moldovan, Al. Cistelecan, Ioan Moldovan; Irina-Roxana Georgescu şi Magda Danciu, veţi putea citi şi o cronică scrisă de tânărul Răzvan Rocaş a celei mai recente premiere a Teatrului Regina Maria, piesa „Genul acuzativ”, scrisă şi regizată de Mimi Brănescu. Echipei de cronicari literari formată din Andreea Pop, Iulia Nedea, Marius Miheţ, Dan-Liviu Boeriu, Mihók Tamás şi Radu Bejan i se alătură Adrian G. Romila de la Piatra Neamţ care scrie despre debutul în proză al criticului şi istoricului literar ieşean Bogdan Creţu.
Revista se deschide cu o anchetă literară din care veţi afla de la Mircea Cărtărescu despre legătura dintre muzică şi literatura sa. La întrebarea „în ce fel muzica influenţează procesul de creaţie?”, sub titlul „Coloana sonoră a cărţilor” răspund scriitori apreciaţi ai momentului precum: Cristian Fulaş, Bogdan Răileanu, Tudor Ganea, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Vasile Ernu dar şi patru sciitoare care şi-au lansat recent volumele: Ioana Nicolaie („Tot înainte”), Andreea Răsuceanu („Vântul, duhul suflarea”) Diana Geacăr („Sirina şi alţi monştri din Saad”), Tatiana Ţîbuleac („Grădina de sticlă”).
Scriitorul Bogdan Suceavă, colaboratorul extern din Statele Unite al „Familiei”, propune trei interviuri cu scriitoare apreciate atât în ţara de adopţie cât şi în România: Anca Mizumschi, Adina Dabija şi Claudia Serea. Un al patrulea interviu este realizat de corespondentul extern din Israel, Dan Romaşcanu, care a consemnat o discuţie cu scriitorul şi editorul Adrian Grauenfel, personalitate a lumii literare şi culturale israeliene vorbitoare de limba română.
Mai puteţi citi la capitolul proză un fragment dintr-o viitoare carte a lui Ciprian Măceşaru dar şi proza „Maeştrii” scrisă de Andrei Crăciun, cunoscut mai ales ca jurnalist. Debutează „în Familia”, în limba română înaintea limbii materne, slovaca Anna Valentová. Tot la capitolul debut în poezie apare şi Andreea Apostu. Şi în acest număr al revistei este publicată lista bestseller-urilor Cărtureşti pe luna februarie.
Acest dublu număr al „Familiei” va fi lansat marţi, 30 martie, la ora 18, pe terasa cafenelei Ristretto din faţa librăriei Humanitas de pe Corso.
Citiți principiile noastre de moderare aici!