Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică transmit că informarea medicală a bihorenilor este „din ce în ce mai importantă, datorită beneficiilor si contribuţiilor aduse de un cetăţean informat, sistemului de sănătate din România”.
Să fie informaţi
Oamenii trebuie să aibă informaţii corecte şi să ştie să ia măsuri, chiar dacă nu sunt bolnavi, despre prevenirea bolilor (alimentaţie echilibrată, regim de activitate şi odihnă, evitarea toxicelor, etc). În plus, spun inspectorii sanitari, „cetăţenii trebuie să cunoască şi aspecte generale privind funcţionarea sistemului de sănătate din România, drepturile şi obligaţiile pe care le au în calitate de asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”.
Pe de altă parte, oamenii trebuie să se implice în procesul de reformare şi îmbunătăţire a sistemului de sănătate, în situaţiile în care le este solicitată opinia de către gestionarii sistemului de sănătate (primării, Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări Sociale de Sănătate etc.). Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, transmite că „ocrotirea sănătăţii este un drept constituţional al oricărui cetăţean al României, însă un nivel maxim de sănătate poate fi atins doar după dobândirea de minime cunoştinţe şi informaţii medicale de către fiecare persoană, aflată în situaţia de pacient sau nu. În esenţă, un cetăţean mai informat este un cetăţean mai sănătos”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!