Corpul uman funcționează datorită energiei provenite din mâncare, iar un aport corect și echilibrat de alimente asigură o bună funcționare a corpului uman.
O alimentație sănătoasă este foarte importanta deoarece ajută organismul să fie puternic, să crească, să reziste factorilor de stres și bolilor.
Un dezechilibru produs de o alimentație precară poate provoca ori obezitate, ori malnutriție, iar oricare ar fi, nu face decât să dăuneze organismului. O persoană care suferă de obezitate sau malnutriție are șanse mai mari să întâmpine: probleme de inimă, cancer, diabet, osteoporoză, etc.
„Hrana noastră cea de toate zilele este denaturată şi, uneori, poate fi chiar dăunătoare. În alimentația zilnică, încercați să evitați margarina și alimentele cu margarină, băuturile precum cafeaua instant (la plic), zahărul alb, făina albă, sucurile cu îndulcitori sintetici. Feriți-vă de coloranții artificiali, aromele sintetice sau „identic natural”. Renunţaţi la cuptorul cu microunde”, sunt câteva dintre sfaturile care le oferă Chef Tiberius.
De preferat fierberea
Acesta recomandă fierberea, iar prăjirea se poate face în ulei de măsline presat la rece (extravirgin sau virgin – netratat termic și nici chimic).
Atenţie! Uleiul din turte de măsline este rafinat şi tratat termic.
„Decât să prăjim carnea, mai bine o fierbem. Dacă nu putem renunța la prăjeli, ar trebui cel puțin să le asortăm cu salate de crudităţi sau să le pregătim pe grătar, iar pentru obținerea sucului gastric (carnea să rămână suculentă) să o finalizăm la cuptor”, spune Chef Tiberius.
Atenție la calorii
Cantitatea de calorii ingerată trebuie să fie aproximativ egală cu cea consumată. Un om consumă în medie 2000 de kcal/zi, dar această cifră depinde de vârstă, înălțime, greutate, efortul fizic și psihic depus și de alți factori.
Este nevoie de un consum adecvat de apă, de cel puțin 2 litri pe zi. Rinichii au nevoie de apă pentru a elimina toxinele acumulate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!