Fiecare dintre noi am avut cel puţin o situație în care am fost nevoiți să rămânem la job peste program. De cele mai multe ori din cauza volumului mare de muncă. Pentru a afla motivele pentru care românii petrec mai multe ore la muncă, My HR Lab a făcut un studiu pe un eşantion de 600 de respondenți angajați în România în companii multinaționale (67%), companii locale (22%), companii cu capital mixt (8%) și instituții publice (3%).
Marea majoritate a respondenților (70%) nu deține funcții de conducere. Dintre angajații care au participat la studiu, 40% au peste șapte ani de experiență, 34% sunt specialiști cu o experiență între trei și şapte ani, iar 26% au între un an și trei ani de experiență.
Peste 30% dintre respondenți lucrează în companii IT&C, 20% lucrează în sectorul serviciilor profesionale, 11% în construcții, 11% în retail, 9% în domeniul financiar, 8% în outsourcing si 6% în producție. De asemenea, 45% au un program de lucru fix, în timp ce alți 45% au un program de lucru flexibil. Studiul a fost realizat în perioada iunie – august 2017.
Răspunsuri
În urma studiului, 65% dintre angajații care lucrează în companiile din Romania spun că obișnuiesc să muncească peste program. Cei mai mulţi dintre angajaţii care efectuează ore suplimentare, 75%, sunt lucrează în sfera serviciilor profesionale, în timp ce în companiile de IT&C aproximativ 54% dintre angajați stau la serviciu peste program.
Studiul scoate în evidenţă faptul că peste 80% dintre respondenți, angajați în companiile din România, lucrează peste program. Principalele motive ale orelor suplimentare sunt: volumul ridicat de muncă, cumulat cu lipsa de personal. Alte motive pentru care angajații lucrează peste program sunt dorința de promovare și managementul defectuos.
Doar unul din trei angajatori oferă beneficii angajaților care lucrează peste program. Cele mai utilizate beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensațiile financiare si flexibilitatea programului. În sectorul IT&C aproximativ 40% dintre angajatori își compensează angajații pentru orele suplimentare, în timp ce în sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre companii oferă beneficii pentru munca efectuată peste programul de lucru.
Dintre angajații care nu ocupă funcții de conducere, procentul celor care obișnuiesc să lucreaze peste program este de 61%. În companiile multinaționale aproximativ 62% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în companiile locale procentul angajaților care muncesc peste program este de 70%.
În general, companiile nu oferă compensații angajațiilor care lucrează ore suplimentare. Însa, este cunoscut faptul că cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C-ul, iar companiile din acest domeniu își doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenție cât mai mare a angajaților.
Așadar, nu ne surpinde că 40% dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns chestionarului nostru au admis că nu sunt recompensați pentru munca efectuata peste program.
Chestionarul nostru a avut 16 întrebări închise și deschise și a fost promovat online prin Facebook, LinkedIn si alte platforme de social media.
Citiți principiile noastre de moderare aici!