La câteva secunde de la lansarea Programului IMM Invest, joi, 16 aprilie 2020, site-ul www.imminvest.ro a fost blocat, astfel încât nici un antreprenor nu s-a putut înscrie pentru accesarea de fonduri cu dobândă zero. Platforma nu a putut fi pusă în funcțiune până la sfârșitul săptămânii.
De ce nu a mers aplicația
Melinda Morariu, managing partner la Infocredit, firmă care acordă consultanță în afaceri și pentru fonduri europene, are câteva explicații și sugestii despre cum trebuia procedat și de ce nu a mers aplicația.
„Cred că toți cei interesați știu deja despre problemele platformei prin care trebuia să se înainteze aplicațiile către FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii)). Nu vreau să discut despre aplicație și despre cum a fost ea făcută, sunt nenumărate astfel de discuții în spațiul public. A fost un atac cibernetic sau pur și simplu toți cei care au avut experiențe negative cu finanțări atractive și necesare la care fondurile s-au epuizat din primele minute au vrut să fie siguri că au șanse, nu cred că vom afla”, precizează Melinda Morariu.
Aceasta explică cum crede ea că trebuia pregătită lansarea acestui program, care de altfel poate fi un instrument foarte bun pentru multe firme.
Birocrație
Expertul în credite este de părere că modul în care a fost elaborată legislația care stă la baza programului este destul de complicat. „Nu numai pentru că OUG 42/2020 modifică OUG nr. 110/2017, care mai fusese modificată de Legea nr. 209/2018 și de OUG 29/2020, ceea ce o face greu de urmărit, iar pentru aplicarea acestei OUG au apărut Norme de aplicare, dar și pentru că sunt încă multe neclarități”, subliniază reprezentantul Infocredit.
Melinda Morariu spune că fiecare dintre potențialii beneficiari ar trebui să poată să înțeleagă programul la care aplică, avantajele și dezavantajele lui. În acest sens pot apela și la contabili, consultanți și juriști. Unii mai buni, unii mai puțin buni.
„Din prezentarea online care a avut loc la lansare, am aflat că la depunere, în aplicație trebuie optat pentru una dintre bănci. Care bancă? Eu încă nu am văzut care sunt băncile care intră în program (știu despre două bănci, dar nu din sursele de unde trebuia să vină informația și încă nu am văzut ca vreuna să fi făcut publice detaliile, pentru că nu au avut timp încă să le elaboreze). Știm doar dintr-un comunicat al FNGCIMM din 15.04: «Până în acest moment, un număr de 20 bănci și-au manifestat intenția de a semna convenții de garantare cu FNGCIMM în cadrul Programului IMM INVEST Romania»”, subliniază expertul în creditare.
Cum ar fi trebuit organizat programul
Melinda Morariu enumeră pas cu pas cum crede ea că ar fi trebuit organizat programul. În primul rând, ar fi trebuit să se lase timp tuturor băncilor partenere ca să își elaboreze ofertele și să pună la dispoziția firmelor condițiile proprii. Între timp, ar fi trebuit să se facă un manual simplu de înțeles pentru toți cei interesați, care să conțină principalele prevederi ale programului, riscuri, link-uri spre programele băncilor partenere, lista cu documentele necesare la aplicare și o descriere a aplicației cu imagini ale ecranelor (o descriere a aplicației a apărut pe pagina FNGCIMM, dar era prea ascunsă). Specialistul în finanțări este de părere că experiența organelor statelor vestice poate fi utilă: ei se asigură că toți cei interesați înțeleg și pot aplica corect legislația.
Tot în acest interval ar fi trebuit pregătită aplicația cu profesioniști, astfel încât să nu aibă problemele despre care știm cu toții.
După finalizarea aplicației, s-ar fi putut lăsa o perioadă de 1 – 2 zile ca toți cei interesați să vadă cum funcționează aplicația. Și doar după aceea să se poată depune cererile. „Eu nu mă mir că oamenii s-au bulucit să intre în aplicație. Vina nu este a lor, ci a celor care au făcut un program în pripă, fără a se gândi la toate aspectele. Programul este bun, poate ajuta multe firme. Dar din nou, nu vrem să facem nici un efort să schimbăm lucrurile, să arătăm că se poate face și bine, nu numai în stilul funcționăresc cu care ne-am obișnuit cam prea tare”, conchide Melinda Morariu.
Trimite articolul
XDupa rota corvoada cu credits amanate, unde for bancile au castigate, ce credeti? La care banca convine sa deie credit cu dobanda zero? Ma gandesc ca siteul a cost “floodat” de ceca ITisti de La banci…..
Dupa toata corvoada cu credite amanate, ce credeti? La care banca convine credit cu dobanda zero? Ma gandesc ca siteul a fost sabotat de cativa It isti de La banci….
buna ziua,
Sunt un IMM mic, mic.
Pentru cine era pregatit un astfel de program unde deschiderea a fost facuta tarziu si termenul de inchidere ata de mic ?
D-na. expert in credite Melinda Morariu, din motive diplomatice nu a comentat aspectele de mai sus. Suntem siguri ca foarte, f., putini solicitanti au venit cu proiecte bine fundamentate (poate nu se punea problema), dar nici experti care sa judece solicitarile, nu au fost de gasit intr-un asemenea iures.
Cu stima.
M.P.
Incep sa nu ma mai mir de ce suntem in buda asta cu economia, oamenii nu sunt in stare sa citeasca o fraza. Cati draga, despre ce proiecte vorbesti dumneata acolo si ce experti? Te inscrii pe site sa faci dovada eligibilitatii pe urma banca analizeaza solicitarile, atat. Steve, la tine e mai grav, tu visezi si conspiratii. Uite, fac un mic efort sa iti dau un copy/paste de pe un site ascuns bine de tot de iluminati: “rata dobanzii Robor la 3 luni +2,5 %/an, subventionata 100% de la bugetul de stat; costurile de acordare, monitorizare si administrare a garantiilor acordate in numele si contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat.” Cumulat, dobanda poate sa mearga spre 8-10%, ce dobanda zero visezi acolo?