Operațională în mai multe orașe din țară – Clujul este cel mai apropiat și de succes exemplu – bugetarea participativă a avut viață scurtă în Oradea. A fost introdusă în 2017, a traversat două sesiuni de depuneri de proiecte, după care a fost trasă pe dreapta, pe termen nedefinit.
[eadvert]
În scurta sa viață, pe durata evaluării proiectelor, reprezentanții URS Plus spun că proiectele au acumulat aproape 45.000 de voturi exprimate de cetățeni, ceea ce dovedește interesul orădenilor pentru această unealtă administrativă.
„Dorindu-ne ca vocea orădenilor să fie în continuare ascultată, am organizat o dezbatere live pe pagina de Facebook USR Bihor, moderată de către Silviu Dehelean, deputat USR, alături de Tudor Benga, deputat USR și candidat al Alianței USR PLUS la președinția Consiliului Județean Brașov, Mihai Șvab, candidat la Consiliul Județean Bihor din partea Alianței USR PLUS, Marius Sovarschi și Norbert Barta, candidații Alianței USR PLUS la Consiliul Local Oradea”, transmite USR Plus.
Deputatul Tudor Benga consideră că, din moment ce bugetarea participativă funcționează cu succes în lume de peste 30 de ani, „este un proces de democrație ce pune în mâna cetățeanului puterea directă, oferindu-i șansa de realiza proiecte pentru comunitate de la cap la coadă. Din păcate, marea problemă ține de bariera care este uneori pusă de către administrație, aceasta alegând adesea să selecteze pentru fazele superioare doar proiecte care îi convin, însă nu din punct de vedere etic sau moral, ci strict politic. E esențial astfel ca un astfel de proiect să nu fie politizat, pentru a putea funcționa”.
Șovarschi, aspirant la un loc în CL Oradea, a observat că „simpla câștigare a unui proiect nu a garantat nimic, căci din peste 50 de proiecte declarate «câștigătoare» în cei doi ani, unul singur este astăzi implementat. E esențial astfel ca administrația să-și asume date concrete, nu doar să pună condiții, pentru că administrația lucrează în folosul oamenilor, nu invers”.
Pofta de civism
Norbert Barta, candidat la CL Oradea și Mihai Șvab, candidat la CJ Bihor, văd în bugetarea participativă rețeta pentru trezirea poftei de civism a orădenilor.
„Bugetarea participativă realizează din start un lucru esențial: trezește speranța și spiritul civic din fiecare cetățean”, consideră Barta, insistînd, însă, că „e esențial ca funcționarii publici să lucreze cot la cot cu toți cei care se decid să realizeze și să aplice un proiect, pentru ca rezultatul final să fie cel scontat. Din păcate, numărul mic de proiecte implementate va descuraja oamenii să aplice și pe viitor, motiv pentru care asumarea termenelor e obligatorie”.
Observând că proiectul participativ orădean suportă îmbunătățiri, Șvab consideră că, în ciuda bâlbelor de organizare, „orădenii au arătat că sunt inimoși”, „însă ei merită mai mult în anii care vin. Merită să aleagă atât cum votează, fizic sau online, cât și garanția că votul lor nu va fi în van, căci ultimul lucru de care avem nevoie astăzi e să ne pierdem încrederea în democrație”.
Trimite articolul
XFoarte bine fac ca insista pentru ca proiectele cu bugetare participativa sunt cu adevarat benefice pentru locuitorii orasului, sper sa nu se lase si vedem din nou aceste proiecte.
le doresc succes, sa nu uite insa de spiritul civic in momemetul in care vo fi alesi
odata ales spiritul civic dispare, ramane doar intresele de partid, grup, individ