Ajunsă în Bihor, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană s-a întâlnit cu silvicii. Pană a fost şi pe malul Crişului, alături de secretarul de stat Pasztor Sandor, pentru a observa lucrările din Centru, finanţate de Guvern. În programul ei a mai figurat o vizită în Beiuş, pentru a observa lucrările de pe Crişul Negru, garnisită cu o întâlnire de partid.
La întâlnirea cu reprezentanţii ITRSV şi RNP Romsilva, Pană a evidenţiat meritele sistemului de urmărire a lemnului – Radarul pădurii sau „wood tracking”. Ministru a spus clar că destui agenţi economici sunt foarte incomodaţi de sistemul menit să reducă defrişările ilegale. „Pregătim o informare spre populaţie, întrucât am deranjat atât de multă lume încât se poate spune că e un război declanşat deja. Sunt tot felul de petarde aruncate, cum că sistemul nu ar fi viabil, ceea ce nu este adevărat. Apoi, se lansează ideea dinspre agenţii economici că vine frigul, iar oamenii nu îşi pot accesa codul unic, pentru lemne de foc. Dar pentru acestea, transportate cu atelaje, nu e nevoie de cod unic!”, a subliniat ministrul, afirmând că mulţi agenţi economici „au stat liniştiţi” până acum, deoarece „de fapt, ei nu au crezut că sistemul va funcţiona”.
Ca mesaj pentru silvici, ministrul Pană a spus că „nu s-a putut fura de 5 miliarde de euro şi dezgoli versanţi întregi fără ca personalul silvic să fie implicat, dar asta nu înseamnă că tot personalul este de blamat”. Cetăţenii pot acum să sune la 112 când au suspiciuni că se fură lemne. „Integrarea cu 112 funcţionează foarte bine, chiar dacă momentan vă aduce dificultăţi dvs”, le-a transmis Pană. „Ultimele 3 zile, 39 de transporturi ilegale au fost semnalate de cetăţeni. Deci încă se încearcă”, observă ministrul, mulţumită că în ultimele şase luni, de când sistemul a fost pus în funcţiune „s-a confiscat şi s-au dat amenzi aproape cât într-un an normal”. Şeful ITRSV Oradea, Dacian Iova a afirmat că Radarul pădurii este foarte eficient: „la noi treaba asta a mers şi a funcţionat foarte bine”.
Totuşi, şeful ITRSV s-a plâns de dotarea şi salariile oamenilor săi, afirmând şi că „avem cca 5.000 de hectare de pădure nepăzite, ce aparţin micilor proprietari”. La rându-i, directorul Romsilva Bihor, Cristian Adrian Florescu a afirmat următoarele: „vrem să ieşim din zona de blamare. Ţinem la obiectul muncii, pădurea şi ţinem şi la locul nostru de muncă”. Răspunsul lui Pană a fost: „De blamarea asta trebuie să scăpaţi, că pădurarii fură”.
Italienii şi ciupercile
Silvcii şi-au cerut înapoi stimulentele: „Înainte eram recompensaţi cu 35% din valoarea materialului lemnos şi 20% din amenzi”, i-a învederat ministrei un anume Tomescu, care a evidenţiat, însă, faptul că „nu se lasă. „Tot nu ne-am lăsat şi am confiscat luna trecută şi 3 tone de afine şi 3 tone hribi, care valorează cât 100 mc de lemne de foc! În special italienii sunt implicaţi în treaba asta”, a tras un semnal. Răspunsul lui Pană: „Să le puneţi pe hârtie, să le adunaţi centralizat toate aceste aspecte”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!