Unul dintre cei mai longevivi bihoreni din Liga 1 este portarul David Beniamin Lazar. Prea puțin cunoscut publicului din județul nostru, întrucât a plecat de junior în căutarea unui viitor în fotbal, Lazar este de un deceniu în anturajul primului eșalon. Actualmente la Astra Giurgiu, portarul de 28 de ani a debutat debut în Liga 1 pe 4 mai 2011 în meciul FCM Târgu Mureș – Pandurii Târgu Jiu 1-0.
„Îmi aduc aminte că era antrenor domnul Petre Grigoraș, iar Pandurii se lupta pentru salvarea de la retrogradare. Mi-a dat încredere, deși miza era imensă. Am primit gol în al patrulea minut de prelungiri. După aceea am apărat până la finalul sezonului și am reușit să ne salvăm”, a rememorat portarul bihorean.
Fost handbalist
Primii pași în fotbal i-a făcut la Tileagd, localitatea natală. „Eram portar de handbal și domnul Ioan Boniș a fost cel care m-a îndrumat spre fotbal la FC Tileagd. Am mai lucrat și cu Kiraly Geza, după care am plecat la Paleu și am intrat pe mâna lui Ioan Pap-Deac, care era la un alt nivel”, povestește David.
„La 15 ani l-am văzut într-un meci amical și l-am adus de la Tileagd la Paleu. Aici a progresat foarte mult și a făcut pasul spre Voința Sibiu. David este un băiat muncitor, un băiat care a știut ce a vrut și a ajuns unde merită”, l-a caracterizat fostul portar Ioan Pap-Deac, actualmente antrenor cu portarii la Luceafărul Oradea.
Din Bihor și-a luat „zborul” la CSU Voința Sibiu, după care a jucat la Pandurii Târgu Jiu, FC Botoșani și Astra Giurgiu, cu toate trei în Liga 1. A adunat peste 100 de meciuri în primul eșalon, având în palmares un loc 2 cu Pandurii și o finală de Cupa României cu Astra, pierdută anul trecut.
Stă la Sibiu
În anii petrecuți în Liga 1 a legat o frumoasă prietenie cu portughezul Pedro Mingote: „Am avut multe de învățat de la el. A fost ca un frate mai mare, el are acum 39 de ani și a revenit din nou în România și joacă în Liga 4 Gorj. De asemenea am rămas impresionat de Gabi Tamaș, un caracter extraordinar și un om foarte puternic. A ținut să joace și în ziua când a murit tatăl său. Dă totul pe teren, chiar și la antrenamente”.
David nu are un portar preferat, dar se inspiră de la Ter Stegen, Neuer, Oblak, De Gea, Casillas sau Buffon. Pe ultimul și-ar dori să îl întreacă la longevitate: „Mă pregătesc cu seriozitate, sunt atent la toate detaliile. Eu sper să mai joc încă mulți ani, poate să îl și depășesc la capitolul longevitate pe Buffon”.
Perioada de întrerupere a campionatului din cauza coronavirusului o petrece la Sibiu.
„De acolo este soția mea și suntem la socrii cu cei doi copii. E o perioadă grea, dar fiind familia aproape trecem mai ușor. Mă mai și pregătesc, dar nu e totuna cu ceea ce faci într-un ritm normal. Sper să treacă cât mai repede, să ne reluăm activitatea, să fim sănătoși. Ne va ajuta Dumnezeu să trecem cu bine și peste această problemă care afectează toată lumea”, spune Lazar.
Mulțumit
Nu regretă prea mult că nu a jucat la niciuna dintre echipele bihorene mai de top, FC Bihor, Liberty sau Luceafărul.
„Fiecare avem un destin, un drum în viață. Sunt mulțumit de ce am realizat până acum. La Liberty am fost aproape să joc. Reușisem la o selecție, dar după o săptămână nu m-au mai lăsat părinții și am revenit la Tileagd. Asta este! Sper ca Oradea să aibă o echipă de fotbal în Liga 1 și un stadion modern, așa cu am văzut că s-a construit la Târgu Jiu. Publicul bihorean ar merita să se bucure de un fotbal cât mai bun”, susține David Lazar.
Cotat la 650.000 de euro, portarul bihorean a avut și o scurtă experiență în Danemarca, în liga secundă, la Vejle Boldklub, unde a apărat într-un singur meci. În încheiere, David a avut un mesaj pentru tinerii fotbaliști: „Talentul nu este suficient. E nevoie și de foarte multă muncă pentru a reuși. E foarte important să aibă și un anturaj bun, pentru că altfel îi poate dăuna în carieră”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!