Coadă sufocantă la Serviciul de Permise Auto, situat pe strada Dunărea. Bihorenii au aflat că din 19 ianuarie se schimbă legea şi au dat buluc să-şi schimbe permisele de conducere. Nu mai contează motivul. Toţi vor să aibă permise noi!
Modificările la Codul Rutier, operate prin Legea 203/2012, sunt „vinovate” pentru îmbulzeala de la Permise. După ce legea a fost publicată în Monitorul Oficial abia în luna noiembrie, va intra în vigoare din 19 ianuarie 2013. Adică peste numai două săptămâni. Noul Cod Rutier vine cu modificări privind permisele şi înmatriculările.
La coadă pentru ce?
Coada de la Permise ajunge în stradă. Jurnal bihorean si Bihon i-a întrebat pe şoferii ce s-au aşezat la coadă, dispuşi să îndure frigul de ianuarie, până reuşesc să intre în sala de aşteptare. „Vreau să am carnet european”. Sau „vrem să mergem în Schengen”. „Am auzit că o să fie mai scump”. Ori, „mi-am schimbat adresa”. Alţii, mai hâtri, îţi răspund că aşa-s românii, sunt obişnuiţi şi le place să stea la coadă. Sau pur şi simplu ţi se ridică din umeri. Aceasta dacă nu eşti întâmpinat cu un zâmbet plin de subînţeles. Chiar dacă unii par că într-adevăr nu ştiu exact de ce s-au pus la coadă, toţi sunt convinşi că e mai bine să-şi preschimbe acum permisul, indiferent ce motiv invocă, până nu intră în vigoare noua lege, văzută ca o sperietoare. Solicitanţilor li se schimbă permisele de către funcţionari fără să le pună întrebări inutile. Oamenii solicită, iar funcţionarii îi servesc. Cu toate cele trei instalaţii foto din dotare.
Am stat de vorbă cu şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări, subcomisarul de poliţie Săndel Dima, despre situaţia creată. Din start, acestea ne-a spus că se confruntă cu această situaţie încă din săptămâna dinaintea Crăciunului. Dacă într-o zi normală de lucru se fac 100 de permise, acum s-a ajuns la 1.100 de permise/zi! „Am ajuns să facem trei permise pe minut!”, ne transmite Dima.
Ca în Europa
Şeful Serviciului ne-a informat care sunt, de fapt, modificările aduse Codului Rutier. Modificări care, iată, au congestionat Serviciul de Permise şi Înmatriculări la final, respectiv la început de an. Practic, România se aliniază abia acum directivelor europene. Prin modificările aduse, valabilitatea permiselor este adusă la acelaşi nivel cu cea din celelalte state membre UE.
Dacă până acum toate categoriile de permise auto româneşti aveau termen de valabilitate zece ani, acum categoriile de permise pentru profesionişti vor avea o valabilitate de doar cinci ani, pe când categoriile pentru amatori au rămas la zece ani.
O altă modificare esenţială se referă şi la perioada pe care un permis poate fi prelungit. Până pe 19 ianuarie permisul poate fi prelungit după vechea lege, care dă posibilitatea preschimbării permisului fără examen şi fişă medicală, astfel încât permisul o dată preschimbat să fie valabil încă zece ani de acum încolo. Şi după 19 ianuarie permisul auto va putea fi preschimbat, indiferent de motiv (în cazul pierderii, a furtului, a deteriorării sau a schimbării numelui titularului). Însă solicitanţilor nu li se va elibera un document nou, ci doar unul cu statut de duplicat. Ceea ce înseamnă că permisul-duplicat va fi valabil doar până la data la care fusese valabil şi precedentul!
Sperietoarea fişei medicale
Se va întâmpla din 19 ianuarie: celor ce vor dori să li se preschimbe permisul actual care, spre exemplu, ar mai avea o valabilitate de doar şase luni, nu li se va elibera în loc decât un duplicat, valabil tot şase luni! După aceea, permisul-duplicat va expira iar şoferul va trebui să se adreseze autorităţii pentru un nou permis, valabil zece ani sau, în cazul maşinilor mari, cinci ani. Doar că expirarea permisului auto Codul Rutier îl obligă pe solicitant să-şi facă şi analizele medicale. Aşa cum li se cere şoferilor şi din celelalte ţări membre UE.
„Eliberarea unui nou permis de conducere, cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examenului medical prevăzut de lege. În toate cazurile, eliberarea permisului de conducere respectiv se face fără susţinerea unui nou examen”, se arată în lege.
„Prin aceste noi prevederi, legea obligă şoferii să-şi facă fişa medicală o dată la zece ani”, constată subcomisarul de poliţie Săndel Dima, care nu vede în această nouă prevedere ceva dramatic. „Şi la angajare, şi pentru permisul de port armă e nevoie de fişă medicală. Nu cred că fişa medicală e ceva care să sperie atâta”, e de părere Dima, admiţând, totuşi, că celor care le expiră permisele în curând li se rentează, oarecum, să stea la coadă zilele acestea, deoarece evită să-şi facă analizele medicale în curând.
„Permisul nu se scumpeşte”
Şeful Serviciului Permise şi Înmatriculări dezminte teoria conform căreia după 19 ianuarie permisul va fi mai scump. „De scumpit, nu se scumpeşte, pentru că nu se modifică forma şi dimensiunile permisului de conducere după 19 ianuarie”, transmite Dima. De asemenea, permisul auto românesc este azi la fel de valabil în UE cum va fi şi după 19 ianuarie. „Regimul juridic al documentului e la fel. Este recunoscut prin convenţii, protocoale de recunoaştere reciprocă cu alte state. Şi acum poţi să ieşi afară din ţară cu el”, îi încredinţează subcomisarul Dima pe şoferii bihoreni.
Documente necesare si orar
Cei ce doresc să îşi preschimbe permisul de conducere au nevoie să se prezinte la sediul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto, din strada Dunărea, cu următoarele documente: formularul deţinătorului permisului de conducere (poate fi găsit la birourile de copiat acte sau pe prefecturabihor.ro), actul de identitate original şi fotocopie, permisul de conducere original. De asemenea, se achită taxa pentru permisul de conducere, 68 de lei, la CEC sau BCR.
Solicitantului i se eliberează în două ore o dovadă pentru permisul de conducere, iar documentul, în original, îi parvine prin Poşta Română (Prioripost), la domiciliu, în 4-5 zile. Orarul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto este de luni până joi, orele 8 – 16 şi vineri, orele 8 – 12.
Din 18 ianuarie 2013, solicitanţii nu vor mai fi obligaţi să-şi procure ei formularul deţinătorului permisului de conducere.
VALABILITATEA NOILOR PERMISE
Din 19 ianuarie, permisele de conducere vor avea o valabilitate de 5, respectiv 10 ani. Iată-le, pe categorii:
5 ani pentru permise de categoria: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, tractor, tramvai, troleibuz;
10 ani pentru permise de categoria: AM, A1, A2, A, B, B1, BE.
Citiți principiile noastre de moderare aici!