Consilierii judeţeni ai PNL au refuzat să participe la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, ieşind din sală imediat după începerea şedinţei. Liberalii şi-au motivat gestul prin inexistenţa, în opinia lor, a caracterului de urgenţă pentru care a fost convocată şedinţa extraordinară.
Pe ordinea de zi figurau, aproape în totalitate, hotărâri ce aveau nevoie şi de votul PNL, alături de cel al coaliţiei PSD-UDMR-ALDE, pentru ca acestea să fie adoptate. Prin urmare, ulterior, în lipsa consilierilor judeţeni coaliţia majoritară de 18 consilieri au votat degeaba, deoarece HCJ-urile aveau nevoie de minimum 24 de voturi.
Consilierul judeţean PNL Dacian Foncea consideră că în data de 21 aprilie se poate face o şedinţă ordinară cu toate punctele de pe ordinea de zi a „extraordinarei”. Potrivit lui Foncea, decizia PNL este una politică.
Permise & paşapoarte fără sediu?!
Astfel, în absenţa aleşilor judeţeni ai PNL au căzut la vot noul Regulament de Organizare şi Funcţionare (ROF) al CJ Bihor, însuşirea inventarului public şi privat al Judeţului Bihor, prelungirea contractului de comodat între CJ Bihor şi Prefectură pentru Serviciul Regim Permise şi Paşapoarte şi acordarea dreptului de uz şi de servitute către Electrica pentru înfiinţarea unui punct TRAFO pe Şoseaua Borşului. Aşadar, toate proiecte de hotărâri care nu au nicio legătură cu aspectul politic al componenţei Consiliului Judeţean.
Conducerea Consiliului Judeţean a acuzat tocmai acest fapt: şi anume că PNL duce lupta politică din Opoziţie dincolo de orice limită rezonabilă. Şi că, practic, încearcă să blocheze activitatea Consiliului Judeţean.
Preşedintele Pasztor Sandor (UDMR) reclamă cum consilierii judeţeni PNL au părăsit sala, chiar dacă ROF-ul supus votului a fost conceput astfel încât să vină în întâmpinarea motivaţiei sentinţei judecătoreşti date în favoarea PNL, privind alegerea conducerii CJ Bihor, în iunie 2016. Vicele Mang (PSD) vede comportamentul PNL ca fiind un „abuz de drept” şi afirmă că şeful liberalilor, Ilie Bolojan ar trebui „să le refacă bihorenilor documentele expirate (paşapoartele şi permisele – n.red.)”. „Joaca ar trebui să înceteze. Nici azi când am vrut să le facem pe plac nu au stat, au plecat”, a declarat Mang după ce liberalii părăsiseră deja sala. Contractul de comodat între Consiliul Judeţean şi Prefectură pentru Paşapoarte şi Permise încetează, iar CJ Bihor nu e în stare să aprobe înnoirea acestuia, din cauza opoziţiei dusă la extrem de către liberali. „S-a pus problema să vină dl prefect, dar nu este cazul, deoarece s-a văzut că nu este cu cine discuta”, a afirmat şi Pasztor.
Investiţii periclitate
Acesta atrage atenţia asupra situaţiei în care plenul CJ Bihor nu îşi poate adopta nicicum inventarul patrimoniului, chit că acesta este cerut de Curtea de Conturi şi este obligatoriu. „Ne blocăm pe partea investiţională”, atenţionează preşedintele, făcând referire la proiectele CJ Bihor, ameninţate de lipsa acestei formalităţi administrative. Tot Pasztor reclamă situaţia paradoxală prin care Municipiul Oradea, condus de PNL cere Electricii dovada că are un drept legal asupra terenului pe care vrea să amplaseze un punct TRAFO, pe Calea Borşului şi, paradoxal, tot PNL blochează acordarea dreptului de uz asupra acelui teren, ce aparţine Judeţului, către Electrica! „Stăm de trei luni pentru terenul de sub un transformator”, constată preşedintele Pasztor.
„Dacă tot suntem în Săptămâna patimilor, înţeleg că colegii de la PNL au o patimă cu tot ce se încearcă la CJ Bihor. Dar probabil că au o problemă şi cu bihorenii. Dacă ei înţeleg că prin numărul lor mare trebuie să blocheze tot ce se încearcă să se facă, eu le amintesc că 18 va fi întotdeauna mai mare decît 17”, a ţinut să spună şi vicele Bodea (ALDE).
Citiți principiile noastre de moderare aici!