Creditul contractat cu BCR de către administraţia Kiss pentru drumurile judeţene şi Muzeul Ţării Crişurilor dă bătăi de cap administraţiei Ţîrle. Şi poate că vina e doar a actualei administraţii. Faptul că Executivul condus de Ţîrle nu a reuşit să efectueze toate tragerile din contul BCR până la expirarea contractului, la începutul acestei luni, a condus la obligativitatea prelungirii contractului cu Banca Comercială Română.
După expirarea contractului, CJ Bihor a decis încheierea unui act adiţional cu BCR, pentru prelungirea împrumutului până la 30 decembrie a.c. În principiu şi băncii îi convenea o prelungire, însă în termeni proprii. Astfel, a venit cu o serie de modificări ce nu îi sunt pe plac Consiliului.
Dobânzi ce nu plac
Conform celor prezentate ieri în şedinţa CJ Bihor, în urma corespondenţei dintre Executivul CJ şi BCR, aleşii judeţului au tras concluzia că banca intenţionează să câştige suplimentar de pe urma CJ Bihor. Cum? În condiţiile în care în contractul dintre Consiliu şi BCR se arată că CJ Bihor îşi rambursează creditul prin emiterea de obligaţiuni, tot prin intermediul BCR, banca a inserat în actul adiţional prevederi prin care BCR avea posibilitatea ca la emiterea obligaţiunilor să perceapă dobânda stipulată prin contract (EURIBOR+0,1%), însă şi la finalul contractului (30 decembrie 2010) să perceapă o altă dobândă, pe obligaţiuni. Aceasta urma să fie însă mai mare: EURIBOR (adică cca 7%)+0,4%.
Având în vedere noile evoluţii, Consiliul Judeţean nu a mai semnat actul adiţional cu BCR. În schimb, vineri aleşii judeţeni au votat o nouă hotărâre, prin care se reafirmă intenţia pentru prelungirea contractului cu BCR, însă sunt incluse o serie specificări. După mai multe intervenţii, ale vicepreşedinţilor Kiss şi Voloşeniuc, precum şi ale consilierilor judeţeni Szabo Odon şi Mihai Bar, s-a încropit pe loc un text cu care să fie de acord toată lumea şi care să protejeze CJ Bihor de capcanele „sădite” de BCR. Iată textul agreat şi votat de către CJ Bihor, în unanimitate: „Creditul se va returna în rate conform sumelor realizate din vânzările de obligaţiuni emise de CJ Bihor, prin BCR SA, cel mai târziu până la data de 30.12.2010, fără să fie percepute penalizări, comision de rembursare anticipată sau orice tip de alte costuri suplimentare”.
BCR nu vroia obligaţiuni
În altă ordine de idei, acum câteva luni, un reprezentant al BCR a încercat să-i convingă pe aleşii judeţeni să renunţe la ideea emiterii de obligaţiuni, astfel încât contractul să fie prelungit prin deschiderea unei linii de credit. Omul BCR arăta că forul judeţean bihorean nu va avea nimic de pierdut. Dimpotrivă. Motivaţia pentru această schimbare de atitudine din partea BCR era desfiinţarea BCR Security, societatea prin care BCR urma să emită obligaţiunile, în numele CJ Bihor. Astfel, banca era prinsă pe picior greşit.
Vicepreşedintele Kiss Alexandru s-a opus atunci acestei idei, invocând pericolul ca în viitor Curtea de Conturi să constate nereguli într-o asemenea decizie din partea CJ Bihor. În cele din urmă, propunerea BCR a fost respinsă de către consilieri, păstrându-se varianta emiterii de obligaţiuni.
Conform contractului, BCR e obligată să cumpere ea însăşi aceste obligaţiuni dacă nu va găsi un cumpărător pe piaţă, aspect care nu mai convine azi băncii, în mod natural… Mai cu seamă în contextul dificilului context financiar-bancar al României de azi.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!