Aşa cum se întâmplă de câţiva ani încoace, 15 martie – Ziua maghiarilor de pretutindeni – este marcată la Oradea prin manifestări ce vor avea loc în paralel. UDMR şi gruparea Tokes-PPMT vor sărbători separat. Cum 15 martie marchează începutul revoluţiei maghiare din 1848, UDMR va face un gest şi spre majoritatea românească, depunând, ca în fiecare an, coroane la statuia lui Nicolae Bălcescu din parcul omonim.
15 martie vine în acest an la nici o săptămână de la mitingul pro-autonomie în Secuime, din Târgu Mureş, soldat cu incidente. La acea manifestare au participat reprezentanţi la vârf ai grupării de extremă dreapta Jobbik, din Ungaria. Apariţia acestora într-un context tensionat şi oarecum violent a generat reacţii din partea factorilor politici români. De la Cluj, Jobbik s-a dezis de violenţele de la Târgu Mureş, spunând că cei prezenţi acolo au acţionat ca persoane private.
Joi, atât preşedintele executiv al UDMR Bihor, cât şi preşedintele PPMT Bihor au transmis că nu aşteaptă oaspeţi din Ungaria pentru evenimentele dedicate zilei de 15 martie. Mai mult, ambii au catalogat Jobbik ca fiind un partid extremist, iar Szabo Odon a reamintit cum UDMR chiar a ieşit în stradă împotriva radicalilor maghiari.
Sâmbătă, etnicii maghiari sărbătoresc Ziua maghiarilor de pretutindeni. În fiecare an, de 15 martie este sărbătorită începerea revoluţiei de la 1848. La fel ca şi în anii trecuţi, UDMR şi organizaţiile care îl susţin pe Tokes Laszlo au anunţat programe diferite, menite să marcheze această zi în Oradea. Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi PPMT au organizate manifestări în prima parte a zilei, în timp ce evenimentele organizate de către UDMR sunt anunţate pentru a doua parte a zilei.
UDMR la Bălcescu
Ca puncte comune ale celor două mişcări politice sunt depunerile de coroane şi flori la mormântul eroului martir polonez Rulikowski, respectiv la bustul poetului maghiar Petofi Sandor. În manifestările Uniunii este cuprinsă o depunere de coroane la statuia revoluţionarului român paşoptist Nicolae Bălcescu, precum şi mesajele premierilor celor două state, alături de discursurile liderilor locali ai UDMR. În schimb, la manifestările de la amiază, este aşteptat să vorbească europarlamentarul Tokes Laszlo, cel care, în 10 martie, compara situaţia secuilor cu cea a minoritarilor tătari din peninsula Crimeea, spunând că secuii pot deveni „minoritari pe propriul teritoriu”, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii, în urma unei „politici de asimilare a Guvernului român”.
Problema Jobbik
Ziua de 15 martie vine, aşadar, într-un context special, la câteva zile după o manifestare pro-autonomie în Ţinutul Secuiesc, organizată în 10 martie la Târgu Mureş, la care au participat circa 4.000 de persoane şi soldată cu incidente. La miting care au participat şi membri ai formaţiunii radicale ungare, Jobbik. Urmare a acelei manifestări, preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului emiterea unei legi pentru interzicerea pe teritoriul României a membrilor acestei formaţiuni politice, considerată extremistă. Miercuri, Jobbik, filiala Cluj, a reacţionat, spunând că preşedintele Băsescu nu are jurisdicţie asupra unui partid din altă ţară. „Preşedintele Traian Băsescu doreşte să crească popularitatea propriului partid cu afirmaţii iredentiste, anti-maghiare. În ceea ce priveste Jobbik: noi nu suntem prezenţi şi nici nu vrem să fim prezenţi pe paleta politică a Romaniei, nu suntem extremişti şi nu instigăm. Vrem să ne ocupăm de problemele etnicilor maghiari, să le soluţionăm, să ne întâlnim cu alegătorii noştri. Accentuez, noi nu facem politica împotriva românilor, nici nu înţelegem de ce ar face cineva această confuzie”, a declarat Erdely Bela, candidat Jobbik pentru Parlamentul European. Acesta spune că „la evenimentele din Târgu Mureş am participat ca persoane private” şi că nu Jobbik a stat în spatele incidentelor de la Tg. Mureş…
Jobbik în Oradea
Extrema dreaptă ungară Jobbik are înfiinţată o filială şi în Oradea, de anul trecut. Lokodi Ferenc Attila este organizatorul filialei. Acesta este şi vicepreşedinte al Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), prezentă la mitingul de la Tg. Mureş.
Anul trecut, în septembrie, Lokodi anunţa că oferă asistenţă juridică gratuită etnicilor maghiari care se simt discriminaţi la locul de muncă sau oriunde în societatea românească, pentru că sunt maghiari.
Atât preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon cât şi preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan spun că nu aşteaptă oaspeţi din Ungaria la Oradea, în 15 martie. Nici Jobbik, nici Noua Gardă Maghiară. De altfel, ambii se delimitează de Jobbik. Szabo Odon spune că, din perspectiva UDMR, Jobbik este „un partid extemist, anti-sistem, anti-UE, anti-globalizare”. „Îşi face capital politic din frustrări, în general. Noi, UDMR, am fost cei care am protestat la Oradea împotriva lor. Îi considerăm extremişti, m-aş bucura dacă şi partidele româneşti s-ar delimita de PRM , de Noua Dreaptă”, declară Szabo, arătând că, în schimb, activiştii Jobbik din Ardeal, PPMT şi Asociaţia Tinerilor Maghiari din Ardeal fac parte, de fapt, din aceeaşi tabără politică. Szabo Odon îşi aminteşte cum Csomortanyi şi-a făcut fotografii cu cei de la Jobbik, anii trecuţi, când aceştia au venit la Oradea. În schimb, Csomortanyi se apără, spunând că Szabo „minte cum vorbeşte”. „Nu noi i-am chemat, când au venit la Oradea. O dată am participat la un eveniment unde au fost şi ei au fost prezenţi. Dar altceva nu am cu ei. El (Szabo – n.r.) este interesat să facă legătura între noi, dar e interesul lui politic. Şi UDMR e un partid extremist, care se combină cu toate partidele, fără niciun fel de scrupule. Este un partid extremist, în înţelesul moral al cuvântului. Jobbik? Da, şi ei sunt extremişti, deoarece sunt foarte euro-sceptici. Dar nu sunt eu politolog să clasific partidele”, susţine liderul PPMT Bihor, care vede filiala Jobbik de Bihor ca „o organizaţie fantomă”.
(FACT BOX)
15 martie în Oradea
Programul anunţat UDMR, filiala Bihor:
– ora 15.00 – depunere de coroane la mormântul eroului martir polonez
Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea;
– ora 15.40 – depunere de coroane la bustul revoluţionarului român Nicolae Bălcescu;
– ora 16.00 – rugăciune ecumenică în biserica romano-catolică Sfântul Ladislau;
– ora 17.00 – la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii; aici, vor fi citite mesajele primilor miniştri ai României şi Ungariei; liderii UDMR vor avea alocuţiuni şi vor fi depuse coroane.
Comemorarea de la statuia lui Szacsvay Imre va fi urmată de un marş festiv cu făclii din P-ţa Libertăţii pe traseul str. Iosif Vulcan – str. Republicii până la bustul poetului revoluţionar Petőfi Sándor din Parcul Petőfi;
– ora 19.30 – depunere de coroane la bustul poetului revoluționar Petőfi Sándor.
Iată programul anunţat de Consiliul Național Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania:
10.30 – Depunere de flori în cimitirul Rulikowski la mormântul lui Kazimir Rulikowski
10.50 – Depunere de flori în curtea bisericii reformate din cart. Rogerius
11.10 – Depunere de flori la bustul lui Petőfi Sándor din parcul Petőfi
11.30 – Depunere de flori în cavoul bisericii romano-catolice „Barátok” de pe str. Republicii, la mormântul lui Farszádi Kovács István
12.00 – Festivitate la statuia lui Szacsvay Imre, Parcul Libertății; aici, vor lua cuvântul Tőkés László, europarlamentar, preşedinte CNMT şi Csomortányi István, preşedinte PPMT Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!