Aceștia au cerut „repararea prejudiciului moral care le-a fost cauzat” prin faptul că au fost anchetați de DNA, suspendați din funcție timp de 600 de zile, pentru ca în final dosarul să fie clasat pe motiv că faptele de care au fost acuzați nu au existat.
Concret, în cazul în care cei patru magistrați au fost trimiși în judecată de către DNA în 2014, judecătoarea Florica Roman era acuzată de trafic de influență si favorizarea făptuitorului pentru că ar fi cerut bani, păstrăvi, whisky ori un ceas cu cuc ca să intervină pe lângă colegii săi în ajutorul unui bărbat acuzat de tentativă de viol.
Denisa Vidican şi Raluca Cuc au fost cercetate pentru că au făcut parte din completul care ar fi acceptat documente false în favoarea condamnatului, iar judecătorul Ovidiu Galea era acuzat că ar fi folosit un act fals pentru motivarea unei sentinţe penale. Drept urmare, cei patru judecători au fost suspendați din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii pe 30 iunie 2014.
După doi ani, dosarul a fost restituit procurorilor pentru remedierea unor neregularități, iar magistrații au fost repuși în funcție. În 2017, DNA – Structura Centrală a clasat dosarul, iar un an mai târziu s-a stabilit că în cazul tuturor celor patru judecători închiderea anchetei s-a făcut pentru că faptele de care au fost acuzați nu au existat.
Cererea magistraților, de trei ori la Curtea de Apel Timișoara
Florica Roman, Raluca Cuc, Denisa Vidican și Ovidiu Galea au acuzat impactul psihic și financiar pe care l-au avut asupra lor acuzațiile care le-au fost aduse și au arătat că „inculparea, trimiterea în judecată și suspendarea din funcție le-au afectat viața privată, statutul profesional si profilul social”.
În 2020, cei patru magistrați au dat în judecată Statul și au cerut daune morale de câte 50.000 de euro. În primă instanță, în luna noiembrie a aceluiași an, Tribunalul Arad le-a respins solicitarea, o hotărâre similară fiind dată, în iunie 2021, de Curtea de Apel Timișoara.
Cazul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus rejudecarea cererii magistraților bihoreni la Curtea de Apel Timișoara. Această instanță a decis, în 2023, ca fiecare din cei patru judecători să primească daune morale de 10.000 euro, dar hotărârea a fost desființată de Curtea Supremă, care a dispus, din nou, rejudecarea.
Astfel, cazul a revenit la Curtea de Apel Timișoara, iar aceasta a ridicat la 20.000 de euro valoarea despăgubirilor morale acordare fiecărui magistrat. În plus, Statul a fost obligat să achite 76.697 de lei, reprezentând cheltuielile avute de judecătorii orădeni: „onorariu avocaţial în recurs şi în apel, în ambele cicluri procesuale, şi taxă judiciară de timbru în primă instanţă, apel şi recurs”.
Hotărârea instanței timișorene poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, iar dacă se va întâmpla acest lucru, procesul va ajunge, din nou, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!