Meseria de păpuşar este una care se transmite din generaţie în generaţie, asemeni unui meşteşug în familie. Tinerii pasionaţi de actorie sunt mai puţin interesaţi de arta păpuşarilor.„În Oradea, teatrul de păpuşi are tradiţie. Din păcate, publicul nostru nu mai cere spectacole cu păpuşi. Pentru că nu am vrut să renunţăm definitiv la ele, am păstrat câteva spectacole mixte, cu actori şi păpuşi”, spunea în urmă cu un timp directorul Teatrului de Copii şi Tineret Arcadia, Marius Aron. În aceste zile, actorul Szoke Kavinszki Andras şi-a propus să-i apropie pe copii de păpuşi în cadrul proiectului “Teatrul de păpuşi pentru toţi”. Pe parcursul a zece zile, copiii vor face cunoştinţă cu metodele clasice de mânuire şi de interpretări specifice diferitelor stiluri de păpuşi. În urma cursului, participanţii vor căpăta cunoştinţe de bază pentru confecţionarea diferitelor tipuri de păpuşi marionete, bibabo, wayang, marionetă cu fire, în cadrul unui mini atelier de păpuşi. Organizatorii au vrut să ofere copiilor alternative la calculator şi televizor. Specialiştii susţin că teatrul de păpuşi are un rol de formare în procesul conturării personalităţii copilului. Pe lângă interacţiunea actorului cu copilul, copiii socializează între ei şi îşi studiază reciproc reacţiile.
Premii-surpriză
După absolvirea unui astfel de curs, participanţii vor fi mai creativi, mai sociali şi mai perspicace decât cei care stau în faţa televizorului.
În prima săptămână copiii vor învăţa cum se fabrică păpuşile şi cum se pregăteşte un mini-spectacol la paravan, pentru ca în ultimele două zile, respectiv 23-24 iulie, să poată fi prezentate spectacolele propriu-zise. „Participanţii vor fi premiaţi, şi avem şi un premiu-surpriză pentru cel mai reuşit spectacol de teatru cu păpuşi”, spune actorul Szoke Kavinszki Andras.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!