Situaţie fără precedent în farmaciile bihorene. În lunile aprilie, mai şi un pic din iunie, unităţile farmaceutice au avut permisiune de la Casa de Asigurari de Sanatate să elibereze medicamente în contul anului 2011, fiindcă banii de pe acest an s-au epuizat.
Culmea însă a fost atinsă în vară, în lunile iunie, iulie şi august, când farmaciile nu au mai semnat niciun act cu CAS Bihor şi au eliberat medicaţie “pe vorbe”, adică promisiuni, din partea CAS. Aşa se face că la ora actuală, doar pe cele trei luni, iunie, iulie şi august, s-au dat medicamente de circa 350 miliarde lei vechi, despre care farmaciştii nu ştiu când îi vor primi înapoi, dacă îi vor mai primi înapoi.
Eugenia Hamza, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor, a relatat că alocarea de bani din bugetul pe anul următor s-a mai făcut în Bihor, dar nu mai devreme de trimestrul patru pe anul în curs, or în acest an, încă din aprilie s-au cheltuit bani în contul bugetului ce se speră că va fi în 2011. Mai mult, Hamza spune că farmaciştii au mai dat medicaţie pe promisiuni, fără acoperire (act contractual semnat) de la CAS Bihor, dar niciodată pe un termen atât de lung ca acum când de trei luni bolnavii iau tratament pe reţete compensate pe barba farmaciştilor.
Surse din CAS au confirmat că în Bihor s-au terminat şi prevederile bugetare şi sumele de bani prevăzute în cadrul creditelor de angajament pe anul în curs, şi ultima plată a fos făcută pentru reţetele eliberate până în noiembrie 2009. Se pare că şi şefii de la CAS Bihor speră în minunea vreunei rectificări sau a deblocării unor fonduri de rezervă de la CAS Bihor şi CNAS.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!