Mineral Mining, firmă în curs de preluare de către African Resources nu poate primi licenţă de exploatare a polimetalicelor (cupru, zinc, plumb) de la ANRM, deoarece are datorii la compania de stat Băiţa SA. În 2013, compania de stat a preluat licenţa de la Mineral Mining, firmă aflată în insolvenţă. Directorul SC Băiţa SA, Ovidiu Dăescu (PSD) afirmă că Mineral Mining nu poate primi acum licenţa deoarece nu îndeplineşte mai multe condiţii. Iar prima dintre acestea se referă la datoriile Mineral Mining către Băiţa SA, compania statului.
„Este o datorie de 7,8 milioane de lei noi, iar ei, Mineral Mining, au recunoscut o parte, de 2,5 milioane de lei. Dacă plătesc suma, noi semnăm acordul de principiu. Aceasta e condiţia legală. Însă ei spun să semnăm mai întâi acordul, pentru ca apoi să ne dea banii. Dar aceşti bani nu se dau pentru acord, ci în contul datoriei”, precizează Dăescu.
Acum, Băiţa SA este titularul licenţei pentru extragerea calcarului, a dolomitei, a wolastonitului şi a polimetalicelor. Însă, nu cum Mineral Mining deţine galeriile pentru polimetalice, Băiţa SA nu poate exploata acolo, limitându-se la exploataea dolomitei. La fel, pentru exploatarea calcarului exista asocierea cu societatea Băiţa Bihor, însă pentru care ANRM le-a suspendat avizul. Fostul director general al Băiţa SA este acţionar majoritar şi director general la Băiţa Bihor – companie privată, asociată în trecut cu Băiţa SA, precum şi director general la African Consolidated Resources.
Uite contul, nu e contul
Într-un comunicat de presă, Mineral Mining şi African Consolidated Resources transmit următoarele: „De-a lungul timpului, SC African Consolidated Resources SRL a demonstrat disponibilitatea de achitare a datoriei faţă de SC Băiţa SA, punându-le la dispoziţie banii într-un cont escrow, banii blocaţi aflându-se în acest cont din data de 11.11.2014 şi rămaşi în cont la dispoziţie şi la ora actuală. Mai mult, menţionăm faptul că societatea Băiţa SA foloseşte şi în prezent în procesul de producţie activele şi utilajele care aparţin societăţii Mineral Mining fără de care societatea Băiţa SA nu şi-ar putea desfăşura activitatea”, susţine compania privată. Ovidiu Dăescu spune, însă, că lucrurile stau altfel: „Ei au depus o sumă, mult mai mică decât datoria, însă au depus-o într-un cont de garantare. Nu au depus-o în contul Băiţa SA. Ei garantează plata datoriei cu oferirea acordului de principiu pentru asocierea cu Mineral Mining, de către Băiţa SA. Dacă erau de bună credinţă, virau suma în contul Băiţa SA”, afirmă Dăescu.
Vor demisia prefectului
Mineral Mining – African Consolidated Resources nu poate obţine licenţele dorite de la ANRM şi Ministerul Economiei, fără un acord prealabil de la titularul licenţei – SC Băiţa SA.
Compania African Consolidated Resources cere demisia prefectului de Bihor, Claudiu Pop. „Minciunile oarbe cu care prefectul încearcă să-şi justifice acţiunile, nu numai că dezinformează publicul, însă periclitează şi imaginea companiilor African Consolidated Resources şi Vast Resources, care au pierdut, în cursul zilei de astăzi, suma de 1,9 milioane de lire în urma scăderii cotaţiei acţiunilor pe piaţa bursieră din Londra. Cetăţenii sunt dezinformaţi din cauza minciunilor făcute publice în presă de către prefectul Claudiu Pop. Vă facem cunoscut faptul că însuşi prefectul de Bihor minte, ascunzându-se în spatele Ministerului Economiei, prin comunicatul dat în cursul zilei de 26 august, în care susţine că atât African Consolidated Resource cât şi Băiţa Bihor SA solicită asocierea pe licenţa «deţinută» de Băiţa SA pentru toate substanţele din această licenţă”, se arată în comunicatul companiei private.
„Instituţia pe care o conduc a transmis poziţia exprimată de către Ministerul Economiei şi ANRM. Factorii de decizie din minister cunosc problemele de la Mina Băiţa. De altfel, acolo a fost corpul de control al ministrului, iar raportul a fost edificator, depundu-se plângere penală anul trecut, împotriva fostului administrator de la Băiţa SA. Eu, ca prefect, m-am implicat pentru stoparea abuzurilor la Mina Băiţa şi, implicit, a managementului defectuos”, a reacţionat prefectul Claudiu Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!