Elevii Școlii Gimnaziale nr.1 Tămășeu au avut ocazia de a petrece o săptămână plină de evenimente și schimb de experiență cu un grup de elevi și profesori de la Nymphenburger Schulen, din Munchen (Germania). Evenimentul care a avut loc în perioada 12-21 martie nu este unul în permieră. Școlarii din Tămășeu au o relație fructuoasă de colaborare de mai mulți ani cu cei din Munchen. Proiectul comun „Comunicare prin artă și sport” are ca scop principal dezvoltarea comunicării copiilor, depășirea barierelor de limbă, dezvoltarea capacității de organizare și autoorganizare în diferite activități pe care le-au desfășurat, simțul responsabilității și nu în ultimul rând de a lega noi prietenii.
Atrași de gulaș și gogoși
Ca de obicei oaspeții au fost așteptați cu gulaș, gogoși și alte bunătăți de care au fost foarte încântați. Au participat la un spectacol de dansuri populare și la obiceiul tradițional de tăiere a porcului (ignatul) care a fost ceva foarte interesant și neobișnuit pentru copiii germani, aceștia participând și la prepararea bucatelor. Încă de la primele jocuri de echipă, elevii din Tămășeu au demonstrat că încrederea acordată de colegii nemți, nu a fost în zadar. Pe tot parcursul proiectului copiii din Tămășeu au avut un comportament exemplar participând cu succes la toate activitățile comune care s-au desfășurat, arătând că orele de engleză nu au fost irosite degeba, ci cu folos. Și grădinițarii și clasa pregătitoare a școlii din Tămășeu au avut parte de activități cu elevii din Germania, mai mult decât atât au condus și anumite activități. Pentru grădinari dar și pentru copiii din gimnaziu a fost ceva extraordinar să se joace împreună cu cei din Munchen, să ia masa împreună, să se spele, să se îmbrace, să-și amintească cu nostalgie de anii petrecuți în grădiniță, mereu cu zâmbetul pe buze.
O activitate reușită a fost pictarea ouălor roșii cu ocazia paștelui catolic precum și o după-masă de dans în care copiii au învățat pași de dans bavarez. O curiozitate aparte a fost și fabricarea de arc și săgeți sub îndrumarea unui profesor german, pe care apoi le-au putut utiliza trăgând la țintă.
Echipele mixte de copii au fost un exemplu și în activitățile de betonare cu scopul construirii unui teren de baschet în curtea școlii precum și în plantarea de flori, tăiat de lemne și toate aceste procese de lucru printr-o comunicare în limba engleză.
Încântați de Vadul Crișului și piața „ocska”
Ca în fiecare an și anul acesta copiii au avut parte de o excursie pentru a le arăta oaspeților frumusețile naturii de la noi din țară. De această dată destinația excursiei a fost Vadu Crișului unde conducerea școlii și cadrele didactice precum și preotul reformat din localitate i-au așteptat cu mare căldură, pregătind activități pentru întreaga zi care au constat în trasee montane, istoricul localității, apoi întâlnire cu olarul din sat. Trebiue să amintim și faptul că s-a pregătit un gulaș și alte mici bunătăți gustate din plin de copiii.
O mare bucurie a avut loc în ultima zi a vizitei, când oaspeții au vizitat orașul Oradea, admirând frumoasele clădiri din centru și turnul primăriei, dar cea mai fascinantă provocare a fost vizita la piața „ocska” precum și mâncărurile preparate acolo, mititei, cârnați și langoș.
Fiecare seară, după cină, s-a încheiat cu vizionarea unui mic filmuleț cu activitățile desfășurate în ziua respectivă care au fost realizate de copiii din echipa media îndrumați de un profesor german. Toate aceste filmulețe au putut fi vizionate de toți aceia care au muncit din greu ca acest proiect să fie o reușită, iar în iulie copiii de la Școala din Tămășeu vor participa la o vizită de studiu în Munchen. S-au auzit cuvinte frumoase, sincere, din inimă stabilind împreună că această întâlnire a fost una dintre cele mai reușite de până acum, în care s-au legat adevărate prietenii între copii și nu numai încheiînd o săptămână plină de succese.
Citiți principiile noastre de moderare aici!