Fiecare angajat al Ambulanţei Bihor va trebui să dea nişte bani, dar să şi primească alţii.
Conducerea instituţiei a dat în judecată fiecare angajat după ce s-a descoperit că din mai 2011 până în februarie 2015 s-a acordat eronat un spor de noapte de 25% în loc de 15% conform legii.
Prin urmare, după pronunţarea instanţei, fiecare angajat ar trebui să returneze, probabil eşalonat, sumele primite în plus în mod greşit.
Pe de altă parte, angajaţii ar trebui să primească nişte bani fiindcă li s-a calculat greşit orele de gardă: adică au fost plătiţi cu procent de 75% în loc de spor de 75% la orele de gardă.
Cu alte cuvinte, orele de gardă (ture) le-au fost calculate greşit şi subplătite la medici din 2010 până în decembrie 2014, iar la asistenţi şi personal medical şi auxiliar în perioada ianuarie 2013 – decembrie 2014.
Situaţia cea mai urâtă este la dispecerat, unde angajaţii au fost plătiţi cu spor de 87%, dar după vizita Corpului de control al Ministerului Sănătăţii s-a stabilit că personalul din dispeceratul integrat trebuia plătit doar cu spor de 50%. Însă, se pare că angajaţii din dispeceratul medical Ambulanţei nu deţin o fişă a postului de medic-asistent coordonator şi nu ar trebui să se aplice sancţiunea.
La ora actuală, parte din angajaţi sunt în sindicat, alţii nu. Pentru rezolvarea situaţiei, un prim pas ar fi întocmirea unei întâmpinări în termen de 25 de zile, din partea fiecărui angajat, dar probabil ca un colectiv pentru care să se accepte plata eşalonată a banilor primiţi în plus, după calculul greşit. Şi tot aşa, angajaţii să ceară şi banii pentru orele de gardă, iar cei din dispecerat să solicite clarificarea statutului lor şi apoi soluţionarea juridică pentru a primi sporul cuvenit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!