Noile case de marcat cu jurnal electronic le dau dureri de cap celor care le-au achiziţionat, mai ales persoanelor fizice care au afaceri de nivel redus. Problema principală rezidă din faptul că, potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 627 din 8 martie 2018, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic au obligaţia să transmită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală datele cu vânzările realizate pe luna precedentă până cel târziu în data de 20 a lunii următoare. Aceasta nu ar fi o prea mare problemă, dar transmiterea se face după ce datele au fost exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern, folosind certificatul digital al aparatului de marcat electronic fiscal.
Ulterior, prin intermediul programului de asistenţă pus la dispoziţie pe portalul ANAF, fişierele exportate de pe casa de marcat sunt validate şi ataşate unui fişier PDF. Fişierul PDF cu XML ataşat, semnat cu certificat digital calificat, se comunică organului fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Aici intervine, de fapt, problema persoanelor fizice, majoritatea dintre acestea nedeţinând semnătură electronică. Soluţia este să apeleze la un contabil care deţine acest tip de semnătură sau să-şi facă semnătură digitală.
De aceasta nu sunt scutiţi nici cei care au aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic, dar nu le-au utilizat. Potrivit ordinului amintit, aceştia trebuie să informeze Fiscul prin completarea şi transmiterea „Declaraţiei privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate”.Această declaraţie se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţia utilizatorilor pe portalul ANAF şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care
aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.
Prea puţine
Potrivit datelor primite de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, din cele circa 50.000 de case de marcat din judeţ au fost înlocuite până în prezent circa 8.700. Reprezentanţii Fiscului sunt de părere că numărul mic al celor care şi-au schimbat casele de marcat se datorează lipsei acestor aparate de pe piaţă. Multe dintre ele sunt fabricate în Bulgaria, iar din 2019 casele de marcat vor fi înlocuite şi în această ţară. Pe de altă parte distribuitorii de case de marcat susţin că vina ar aparţine Fiscului, pentru fiscalizarea unui astfel de aparat trebuind să aştepte şi zece zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!