Familia unei paciente acuză un cardiolog de la Spitalul CFR Oradea că ar fi fost nepăsător şi că bolnava ar fi murit dacă alţi medici extraordinari de la acelaşi spital nu ar fi intervenit imediat.
Aparţinătorii spun că ruda lor ar fi leşinat pe drum spre spital şi că doctoriţa care o aştepta la spital nu a încercat să o resusciteze, deşi pacienta „mişca”. Scena s-a consumat în curtea spitalului, unde o altă doctoriţă cu o echipă de cadre medicale a efectuat manevrele de resuscitare de rigoare şi pacienta şi-a revenit. Rudele au ţinut să sublinieze că sunt conştiente de faptul că ruda lor e extrem de bolnavă şi oricând ar putea deceda şi că sunt foarte mulţumite de calitatea personalului medical de la Spitalul CFR (unitate de prestigiu vechi), mai puţin de dr. M., care le-ar fi spus când au ajuns cu maşina la spital: „E moartă. De ce mi-aţi adus-o? Ce să fac cu ea?”. Conducerea spitalului a informat că pacienta a suferit un infarct în maşină, a intrat în moarte clinică, a fost resuscitată, dar a stat în comă mai multe zile iar acum e în fază de recuperare. Şefii spitalului spun că de fapt dr. M., cea acuzată de familie, este cea care a chemat echipa de reanimare din spital, pentru salvarea pacientei. /P.10 JB – O.Ş.
Salvată fiindcă „mai mişca”?
Şeful Spitalului CFR apără cardiologul acuzat că nu ar fi intervenit prompt pentru pacienta cu infarct.
Potrivit familiei, pacienta (69 de ani) figura de ani de zile cu fibroză pulmonară fiind şi în evidenţele cardiologilor Spitalului CFR. Pe 12 noiembrie, femeia s-a simţit rău iar fiicele ei au adus-o din Tinca la Oradea solicitând consult la spitalul CFR. Însă cardiologul pacientei era plecat în străinătate iar familia a discutat cu alt cardiolog să consulte pacienta pe 16 noiembrie. Însă în ziua cu pricina, femeii i-a venit rău când a sosit o maşină să o ducă la spital. „A leşinat, poate că era un infarct, dar noi de unde să ştim?”, ne-a spus Ioana, fiica ei. Când au ajuns cu maşina la spital, dr. M. i-a întâmpinat. Dar fiica Ioana afirmă că doctoriţa ar fi ripostat întrebând de ce o aduc moartă pe pacientă fiindcă nu ar mai avea ce să îi facă. Fiica spune că a insistat, atenţionând că mama ei se mişcă. Câteva secunde mai apoi, dr. G. a sosit la maşină, a scos femeia de pe banchetă, a întins-o cu permisiunea rudelor pe jos, în curtea spitalului, a început masajul cardiac şi celelalte manevre de resuscitare. La salvarea femeii au participat mai multe cadre medicale, o mână de ajutor dând inclusiv portarul spitalului.
Nuanţe
Miercuri după-amiază, pacienta nu mai era intubată şi era conştientă.
Directorul spitalului, ec. Daniel Bucurean, a declarat că, de fapt, doctoriţa acuzată de familie a procedat corect fiindcă ea este cea care a chemat în curte echipa de terapie intensivă din unitate, pentru resuscitare. Dr. Foldes Adalbert, medic neurolog în unitate, ne-a spus că e vorba de un infarct urmat de moarte clinică, doctoriţa învinuită este cea care a alertat echipajul de urgenţă. Dar că era mai bine dacă aparţinătorii aduceau pacienta la spital atunci când au solicitat programarea consultului. Iar în caz de urgenţă, chiar dacă apărut în timpul drumului spre spital, trebuia sunat la 112.
„Nu am văzut-o pe doctoriţă vorbind la telefon deci nu pot spune dacă ea a chemat-o sau nu pe colega din spital. Dar chiar şi dacă ar fi fost aşa, nu trebuia să ne spună că e moartă şi putea să înceapă ea resuscitarea mamei, fiindcă e cardiolog, nu să aştepte fără să facă nicio încercare de a o salva”, încheie însă fiica pacientei.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!