„Am decis să luăm această măsură care înseamnă practic blocarea anului şcolar pentru că prin nesusţinerea tezelor nici nu se pot încheia mediile claselor a VII-a şi a VIII-a şi nici nu se poate organiza admiterea la liceu. Suntem mandataţi de colegii din teritoriu să organizăm această formă de protest iar vinovaţi de situaţia gravă în care ne aflăm se fac numai parlamentarii şi Guvernul Boc. Ne cerem scuze faţă de părinţi şi elevi dar responsabilitatea pentru această situaţie este de fapt a autorităţilor”, a declarat presei centrale, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Decizia a fost luată în comun de FSLI, Federaţia Spiru Haret, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Alma Mater. Cadrele didactice din învăţământul superior reprezetate de Alma Mater vor lua parte la grevă.
Cauze
Motivele pentru care sindicaliştii au decis declanşarea grevei generale sunt: „reducerea bugetului educaţiei cu 811,9 milioane de lei din fondul de salarii şi alţi 676 milioane lei din fondurile de investiţii, reducerea bugetului cercetării cu peste 70% faţă de 2008, elaborarea unei legi de salarizare unice care îi defavorizează pe bugetarii din învăţământ, politizarea funcţiilor de conducere prin ordonanţa deconcentratelor şi nerespectarea Legii 221/2008 privind majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice”.
În Bihor, 12.000 de elevi din clasele a-VII-a şi a-VIII-a ar fi trebuit să susţină mâine teza cu subiect unic la limba şi literatura română.
„Greva nu-i va afecta pe elevi pentru că ea va fi reprogramată. Vrem doar să tragem un semnal de alarmă guvernanţilor pentru că nu-şi respectă promisiunile. Dacă ei continuă să îşi manifeste aceiaşi atitudine dispreţuitoare faţă de salariaţii din învăţământ, federaţiile vor declanşa toate acţiunile de protest stabilite în urma referendumului”, a declarat Ioan Ţenţ, liderul SLI Bihor.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!