Deschiderea oficială a congresului, organizat de Asociația Dascălilor Bihoreni, a avut loc miercuri, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. La deschidere au luat parte Maria Manea, secretar de stat din Ministerul Educţaiei, deputatul PNL de Bihor Vasile Aurel Căuş, viceprimarul Oradiei, Arina Moş, directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan, inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRO) Viorel Dolha, şi reprezentanţi ai profesorilor români din străinătate (Republica Moldova, Serbia şi Ungaria).
Printre invitați s-a numărat și Cornel Popa, fost senator și președinte al Consiliului Județean Bihor, la rândul său dascăl.
Parlemantarul Aurel Căuș: „Să nu uităm niciodată de copiii cu note între 6 şi 9”
La congresul internațional al dascălilor, parlamentarul bihorean le-a atras atenția profesorilor și autorităților să își îndrepte privirea și înspre copiii cu note între 6 și 9, întrucât printre ei se vor regăsi cei care ne vor oferi sprijin în viitor.
Peste 450 de cadre didactice din țară și din străinătate sunt, în aceste zile, la Oradea, la primul congres internațional al dascălilor organizat în România, și primul în Oradea, după 84 de ani.
Deschiderea oficială a congresului, organizat de Asociația Dascălilor Bihoreni, a avut loc miercuri, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. La deschidere au luat parte Maria Manea, secretar de stat din Ministerul Educţaiei, deputatul PNL de Bihor Vasile Aurel Căuş, viceprimarul Oradiei, Arina Moş, directoarea Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Ţigan, inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRO) Viorel Dolha, şi reprezentanţi ai profesorilor români din străinătate (Republica Moldova, Serbia şi Ungaria). Printre invitați s-a numărat și Cornel Popa, fost senator și președinte al Consiliului Județean Bihor, la rândul său dascăl.
În discursul său, Maria Manea a evidențiat dificultățile întâmpinate de profesori în perioada în care școala s-a derulat online.
„Ne dorim ca anul şcolar să înceapă fizic, dincolo de toate scenariile şi culorile”, a spus secretarul de stat.
La rândul său, profesorul Aurel Căuș, deputat PNL de Bihor a spus că, de multe ori, în pandemie, „profesorii au ținut locul părinților”.
Parlamentarul bihorean le-a atras atenția profesorilor și autorităților să își îndrepte privirea și înspre copiii cu note între 6 și 9, întrucât printre ei se vor regăsi cei care ne vor oferi sprijin în viitor.
„Am avut impresia de-a lungul timpului că se acordă o atenţie deosebită, şi este un lucru cât se poate bun, acelor copii care riscă să abandoneze şcoala şi pe care vă străduiţi să-i menţineţi în şcoală într-un sistem de educaţie. În acelaşi timp se acordă atenţie deosebită elevilor de 10, pentru care avem un respect pentru că învaţă şi depun eforturi. Mi-aş permite totuşi să fac o observaţie: potenţialul cel mai mare al tinerei generaţii se regăseşte între aceste două categorii. Să nu uităm niciodată de copiii cu note între 6 şi 9, pentru că s-ar putea să avem foarte mari surprize, să căutăm şi acolo pe cei care s-ar putea să ne sprijine în viitor”, a declarat Aurel Căuş.
Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRO) a spus că școala și educația românească trebuie să fie sprijinită mai mult de guvernanți. În opinia sa, schimbările semnificative din educație sunt posibile doar în condițiile alocării unor resurse suplimentare, într-un mod eficient și echitabil. Doar astfel, se poate evita declinul sistemului educațional românesc , iar costurile realizării unui sistem educațional performant vor fi mult mai mici decât cele ale nereformării sistemului actual.
Dolha mai crede și că profesori devin cei care au fost elevi merituoși și propune majorarea salariilor profesorilor, altminteri „învăţământul va pierde tineri cu potenţial în continuare”.
„În rest, e o poveste cu România educată”, a mai spus Dolha. El a apreciat că secretarul de stat în Ministerul Educației, Maria Manea, a cerut să-I fie transmise concluziile congresului, în special cele de la atelierul de lucru în care dascălii vor face analize și propuneri pentru proiectul „România Educată”.
Totodată, Viorel Dolha a propus reprezentantului Ministerului Educației să acorde o atenție profesorilor români din afara țării, care se luptă să predea în limba română, în condițiile în care le lipsesc manualele școlare, auxiliarele didactice, dar și dotări tehnice.
Dascălii prezenți la eveniment sunt de părere că școala românească are nevoie de schimbare și, pe parcursul celor câteva zile de congres, în cadrul atelierelor, ședințelor și întâlnirilor vor indica direcții principale ale schimbării și vor face recomandări de transformări pe termen scurt și mediu în cadrul sistemului educațional și a contextului în care acesta operează.
Printre temele cuprinse în program se numără: bune practici în învățământul online, propuneri privind relaxarea programei școlare, situația învățământului în limba română în școlile de peste hotare. Totodată, aceștia vor face analize și propuneri pentru proiectul „România Educată”.
La Casa Corpului Didactic, dascălii vor discuta despre instrumentele de evaluare didactică, iar la Universitatea din Oradea, despre sistemul de învățământ în Uniunea Europeană
De asemenea, dascălii prezenți au programate mai multe vizite în Oradea și împrejurimi, dar şi o seară bihoreană.
În data de 6 august, dascălii vor trage concluzii în urma activităților desfășurate. În program mai sunt cuprinse alegeri în consiliul director al Asociației Generale a Învățătorilor din România, schimburi de materiale și informații din domeniul educațional și propuneri pentru activitățile didactice.
Întâlnirile de lucru vor fi găzduite de Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Universitatea din Oradea și Casa Corpului Didactic. Prin acest congres, organizatorii și-au propus să aducă un plus de imagine învățământului bihorean și orașului gazdă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!