Federația Sindicatelor Libere din învățământ (FSLI) începe lupta sindicală cu Guvernul Cioloș. În consecință FSLI pichetează două zile la rând sediul Guvernului. Luni, între orele 15:00-17:00, circa 400 de sindicaliștii (din care 6 reprezentanți ai FSLI Bihor) au pichetat în fața Guvernului, cerând modificarea legii salarizării, modificarea programei școlare, sprijinirea profesorilor navetiști, alocarea a 6% din PIB pentru învățământ, stabilirea costului standard pe elev. Pichetarea Guvernului se va face și azi în același interval orar.
Rezolvare sau demisie
FSLI a solicitat în această săptămână demisia Guvernului Ciolos. Motivul care a dus la această solicitare este proiectul de ordonanță a legii salarizării.
„Avem mai multe solicitările pe care dorim să le aducem la cunoștință guvernanților. În primul rând e vorba de stabilirea unei baze de pornire a salariilor, având în vedere că la unele categorii de angajați din sistem acesta ar scădea drastic dacă proiectul ar deveni lege. Nu poți să scazi cu peste 30% salariile învățătorilor (de la 2.700 la 1.900 de lei) și după aia să te întrebi de ce nu există personal. Mai dorim ca acel procent de 6% din PIB pentru învățământ să fie alocat așa cum s-a stabilit inițial. Programa școlară și ajutorarea celor care fac naveta sunt de asemnea puncte clare pe listă doleanțelor noastre. Listă pe care dorim să o înaintăm Guvernului și care conține 10 puncte”, ne-a declarat Ioan Țenț, vicepreședintele FSLI.
Sindicaliștii se plâng de faptul că nu se respectă angajamentele stabilite inițial. Anumite categorii de cadre didactice și personal didactic auxiliar, ar beneficia de salarii mai mici cu 7% decât aveau înainte (ex. – educatoarele și învățătorii debutanți).
Aceștia ar urma să aibă salarii la nivelul salariului minim brut pe economie. Cu 29% mai puțin ar urma să primească învățătorii și educatoarele cu studii medii și cu 6% profesorii debutanți, informatician IA și pentru administratorii financiari de gradul I.
„FSLI nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru personalul din sistem, cu numărul mrea mare de elevi din calse, cu agresiunea verbală și fizică asupra profesorilor. Dorim ca programa școlară să fie adaptată și corelată cu cerințele de pe piața muncii. O altă doleanță a noastră e ca cei care se află la vârsta pensionării să poată ieși la pensie cu 3 ani anticipat pentru întinerirea personalului. De asemenea mai solicităm depolitizarea sistemului de învățământ”, a mai spus Țenț.
Dacă Guvernul nu îi va băga în seamă sindicliștii sunt dispuși să meargă până la grevă. „După cele două zile de pichetare, Comitetul de conducere al FSLI se va întâlni și vom stabili, dacă situația o va impune, data mitingului. Dacă nici așa nu vom reuși să atragem atenția Guvernului suntem dispuși să demarăm procedurile pentru grevă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!