Protestele din învățământ continuă și astăzi. Sindicatele din învățământ au avizat Guvernul României și Parlamentul că au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale.
„De la declanșarea formelor legale de protest, încă din luna martie, sindicaliștii nu au avut niciun semnal pozitiv din partea Ministerului Educației în privința solicitărilor legate de majorările salariale și sporuri. Ca atare, ei vor continua protestele, conform calendarului stabilit la începutul anului”, a declarat Flavius Zancu, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Bihor.
Acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, anunță reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și cei ai Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”.
Motive
Decizia sindicatelor din învățământ de a declanșa greva generală este justificată mai ales pentru că, prin proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, care urmează să fie discutat în Coaliția de Guvernare, Executivul intenționează să ia decizii cu impact negativ suplimentar pentru angajații din învățământ, se arată într-un comunicat emis la nivel național.
[eadvert]
Concret, este vorba despre plafonarea cheltuielilor de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, zic sindicaliștii, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior, adică o nouă tranșă de vechime. Apoi se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni și se accentuează deficitul de personal prin interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante.
Până la declanșarea grevei generale, în zilele de 25 și 26 aprilie, cele trei sindicate din învățământ – FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater” au pichetat și vor picheta din nou sediul Guvernului.
„Luni am avut o ședință cu liderii de sindicat. Le-am trimis un referendum prin care membrii de sindicat își vor exprima opțiunea în privința declanșării grevei generale din 22 mai 2023. Până în data de 5 mai ne vor trimite situația, iar până în 10 mai trebuie să avem situația pe țară. La data de 10 mai vom organiza un marș de protest, la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat”, informează Flavius Zancu.
Nu toți profesorii sunt de acord cu greva generală. Mulți dintre membrii SLI Bihor susțin că nu vor lua parte la acțiuni de protest.
„Eu nu voi semna pentru grevă, pentru că nu-mi doresc să nu fiu plătită pentru aceste zile. Eu vreau să lucrez, una pentru că am o responsabilitate față de elevii mei și a doua pentru că mă interesează salariul. Am acasă doi părinți bolnavi care depind de un tratament foarte costisitor. Nu-mi doresc să-mi pun părinții în pericol, neplătindu-le tratamentul”, a spus o profesoară din Oradea.
Alții însă susțin că vor semna pentru greva generală.
„Nu ne hrănim cu minciuni și promisiuni! Să își respecte promisiunile și să ne acorde drepturile pe care legea ni le conferă”, a spus un alt dascăl orădean.
Revendicări
Revendicările sindicaliștilor din învățământ rămân aceleași și se referă la majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. O altă dorință a acestora este instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației. Totodată, ei își doresc plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ și acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.). În plus, ei solicită și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, dar și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
„În situația în care guvernanții vor fi în continuare indiferenți față de solicitări, întrucât acțiunile noastre sunt puse în slujba intereselor membrilor noștri, vom declanșa greva general începând cu data de 22 mai 2023”, a mai declarat șeful SLI Bihor.
Trimite articolul
XCred ca cine nu vrea sa semneze are din ce trăi… Oamenii oricum vor muri, de ce nu va gândiți, cel puțin, la cei care urmează după noi.. Noi, ce le vom oferi, mizeriile de salarii ca să plătim bolile?!