Hotel Dacia Continental a găzduit în perioada 22- 24 aprilie, seminarul „eTwinning” dedicat dascălilor, primul astfel de eveniment organizat în ţară. Oradea a fost reprezentată de Şcoala Generală nr. 16, invitată în urma proiectelor pe care le-a derulat în ultimii ani în programul Europă fără frontiere. Iar judeţul Bihor a fost reprezentat de profesoara Monica Sotoc (Şcoala Generală nr. 16 Oradea), Rodica Bârlău (Şcoala „Nicolae Popoviciu” Beiuş) şi Mirela Mihuc (CN „Octavian Goga” Marghita).
Pe lângă 20 de cadre didactice din România, seminarul organizat de Centrul Naţional de „eTwinning”, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Centrul pentru Inovare în Educaţie a mai adus la Oradea 16 profesori slovaci şi zece bulgari.
S-a urmărit încurajarea parteneriatelor dintre şcoli cu ajutorul internetului. În cadrul atelierelor de lucru, dascălii au elaborat proiecte de colaborare interşcolare, au simulat utilizarea instrumentelor de portal „eTwinning.net” şi au făcut schimburi de experienţă.
Site de socializare şcolară
Conceptul de „eTwinning” a fost lansat în anul 2005 de Comisia Europeană, în cadrul programului Comenius. El vizează toate cele 32 de ţări din UE cât şi Croaţia, Islanda, Macedonia şi Turcia. „Pentru a implementa programul, fiecare ţară are un centru naţional desemnat de Ministerul Educaţiei. În Europa s-au înscris 89.000 de cadre didactice în «eTwinning». În România sunt implicaţi 5.800 de profesori din 3.500 de şcoli şi s-au derulat peste 2.700 de proiecte”, spune Simona Velea, coordonator naţional al proiectului.
Operaţiunea nu este dificilă. Cadrul didactic se înregistrează pe portalul «etwinning.net» pentru a căuta parteneri de proiecte. Partenerii completează un formular de proiect, care se trimite centrului naţional. După aprobare, portalul generează un spaţiu comun proiectului, denumit «twinspace», unde partenerii derulează proiectul.
Astfel, eTwinning devine o comunitate profesională, care facilitează schimbul de idei şi practici.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!