[eadvert]
Gestul familiei a mobilizat imediat echipele de medici și asistenți pentru care nu contează ce zi din săptămână este, că este noapte sau zi, dar pentru care salvarea unei vieți înseamnă totul. Au fost ore intense pentru toate echipele medicale implicate în circuitul extrem de complex al sistemului de transplant, care au făcut o adevărată cursă contracronometru și astfel au parafat o nouă pagină a excelenței în medicină.
E vorba despre un pacient de 68 de ani, cunoscut cu hipertensiune arterială, și cardiopatie ischemică. În 11 martie, el a fost internat la Spitalul Județean cu accident cerebral vascular, care i-a fost fatal. Bărbatul a intrat în moarte cerebrală (diagonostic declarat în 17 martie), iar soția lui a dovedit generozitate supremă acceptând donarea de organe în 18 martie.
Sâmbătă a avut loc intervenția chirurgicală specială în vederea transplantului, cu ajutorul dr. Ștefan Pataki, dr. Carmen Pantiș (coordonator transplant), dr. Patricia Tamas, dr. Yvonne Pop, dr. Larisa Vărășteanu, as. Gabriela Pușcaș, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi.
S-a prelevat ficatul, care a fost apoi trimis pentru transplant la un bolnav internat la Spitalul Fundeni din Capitală, rinichii au luat calea Clujului, la ICUTR (Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca), iar corneea a fost prelevată de echipa suport a spitalului orădean, dr. Ryan Bhageerutty și trimisă la centrul de transplant cornee București.
Coordonatorul județean pe probleme de transplant din Bihor, dr. Carmen Pantiș, transmite familiei îndoliate, din partea pacienților necunoscuți salvați toată gratitudinea.
Și reprezentanții Agenției Naționale de Transplant transmit recunoștință familiilor de donatori, dar și echipelor medicale.
“În spatele acestor victorii pentru viață stau miile de ore de muncă, de abnegație și dăruire a unor profesioniști care și-au dedicat viața și cariera acestei activități. Dedicarea acestor oameni minunaţi demonstrează, prin rezultate, că transplantul este activitatea realizată la cel mai înalt grad de profesionalism şi responsabilite. Împreună reuşim să ne îndeplinim misiunea noastră principală: salvarea cât mai multor vieţi! Mulțumim încă o dată familiilor donatorilor şi echipelor de medici şi asistenţi care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă!”
Trimite articolul
XFelcitari. Insa doar mie mi se pare ca ii lipsa totala de respect sa iti faci selfi-uri in sala de operatie cand este vorba de un pacient in moarte cerebrala? Mi se pare total neprofesional din partea unor cadre medicale?
In Occident nu s-ar intampla asta garantat.
Sunt pro donare, sunt inscris ca si donator – incl. corneea- ce pare a fi refuzata de unii, in UK. Daca ar aparea selfi-uri in presa, garantat ar fi investigati disciplinar.
-
Primul gand asta a fost,
Se cuvine sa zambesti in sala de operatii langa un pacient pe moarte ?!
Sunt de acord cu donarea, dar un pic de bun simt si respect nu strica.
Dacă s-ar mobiliza la fel de exemplar și pentru pacienții care au șanse reale de supraviețuire, dar mor cu zile, datorită unor asemenea “eroi”
-
Păi dacă s-ar mobiliza , atunci ce ar mai preleva?
-
perfect de acord! aici s-au “mobilizat” pentru reclama si probabil si pentru alte “foloase”
Foarte profi ce sa zic, selfie si zambete la poze!