La doi ani de la instalarea sa în funcţia de director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Centrul Judeţean Bihor, Florian Pavel a ţinut să facă un raport de activitate. Printre principalele lucruri care s-au făcut în acest interval de timp directorul intituţiei a enumerat amenajarea spaţiului în care Agenţia îşi desfăşoară activitatea. „În intervalul 2008-2012 pentru reparaţii curente instituţiei i-au fost alocaţi 10.450 lei, anul trecut am primit 94.112 lei pentru acest segment. Cu banii primiţi au fost fie modernizate fie amenajate centrele din judeţ şi centrul judeţean APIA. Putem spune că în prezent colegii noştrii au condiţii decente de muncă. O situaţie specială este la Beiuş şi la Marghita, unde spaţiile sunt improprii. Din păcare anul acesta nu a fost alocat nici un ban pentru investiţii în locaţii, dar sperăm ca în viitorul apropiat şi colegii de la Marghita şi Beiuş să-şi desfăşoare activitate în spaţii proprii”, a precizat Florian Pavel.
Dispersia terenurilor
Dată fiind dispersia mare a terenurilor din judeţ, volumul de muncă al angajaţilor APIA Bihor este foarte mare. Dacă media în UE este de 250 de fermieri/ angajat, la noi un angajat trebuie să se ocupe de nu mai puţin de 1.000 de fermieri.
În cadrul campanieri de preluare, administrare şi control a cererilor unice de plată pe suprafaţă, fermierii bihoreni au depus 39.288 de cereri pentru o suprafaţă de 343.247,43 hectare. De asemenea, în cadrul Măsurii 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate au fost depuse 2.747 de cereri, iar pentru măsura 214 – Plăţi de agromediu au fost depuse 9.168 cereri. „În prezent la toţi fermierii declaraţi eligibili a fost plătit avansul pe suprafaţă, respectiv 69 de euro pe hectar”, a punctat directorul APIA Bihor.
Marea majoritate a fermierilor, 77%, care au depus cereri de sprijin pe suprafaţă deţin între 1 şi 5 hectare. „Dacă am reuşi să creştem gruparea cu peste cinci hectare, problema producţiei fizice în Bihor ar fi de altă natură. Pe lângă dispersia terenurilor, o altă problemă cu care se confruntă fermierii din judeţ este preluarea producţiei”, este de părere directorul APIA Bihor, Florian Pavel.
Noutăţi pentru perioada 2015-2020
Ca un prim pas spre comasarea terenurilor, cu scopul de a face o agricultură performantă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin APIA, va acorda, începând din 2015, schema de plată unică pe suprafaţă diferenţiat, astfel că fermierii care utilizează suprafeţe de teren de până la cinci hectare vor primi 170 de Euro/ ha iar pentru cei care utilizează suprafeţe între 5 şi 30 ha vor primi 40 euro în plus la hectar.
Pentru a putea beneficia de această sumă, până la începerea campaniei de preluare a cererilor unice de plată pe suprafaţă Campania 2015 (01.03.2015), fermierii care utilizează mai puţin de cinci hectare de teren trebuie să găsească soluţiile legale de comasare a terenurilor. „Aici întâmpinăm o problemă. Cadastrul din România nu este rezolvat. Menţinerea tarifelor actuale este un impediment, acestea fiind greu de suportat de către micii fermieri”, este de părere Florian Pavel.
De asemenea, Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT) şi Plăţi pentru practici benefice pentru climă şi mediu vor reprezenta 30% din Programul Naţional (PN). Astfel se vor acorda bani pentru diversificarea culturilor, menţinerea păşunilor permanente şi zone de interes ecologic. Sprijin în perioada următoare va fi acordat şi pentru zone cu constrângeri naturale (5% PN) dar şi plăţi pentru tinerii fermieri (8% PN). O altă noutate este sprijinul cuplat facultativ (8% PN) dar şi Schema de plată pentru micii fermieri (10% PN).
Citiți principiile noastre de moderare aici!