O întâmplare ce a deschis subiecte multiple, însă cu un singur mesaj esenţial: un apel la conştiinţă umană. Pentru reîntoarcerea la altruism, la respectul a tot ce ne înconjoară. O chemare la viaţă în armonie cu natura. Dar şi la acţiune în conformitate cu crezul! Autorul şi jurnalistul pro-natura Nicolae Dărămuş a luat cuvântul, prezentat fiind de universitarul Orlando Balaş, acesta din urmă fiind cunoscut pentru atitudinea sa constantă de protejare a mediului înconjurător, din ultimii ani. Balaş a fost şi este o figură proeminentă în protestele anti-cianuri la Roşia Montană şi anti-gaze de şist, din ultimele patru luni, în peisajul local.
Conferinţa semnată Nicolae Dărămuş a fost prilejuită de lansarea volumului „Inocenţii marii trădări”, semnat de acelaşi autor.
Ce ne-a spus suceveanul Dărămuş? Că privatizarea a privat, de fapt, poporul de avuţiile sale. Că ţara aceasta a trecut de la „totul, al tuturor”, la „aproape totul, în mâna celor foarte puţini”. Că politica „restitutio in integrum” are consecinţe devastatoare asupra mediului înconjurător, pădurile împuţinându-se pe zi ce trece, gestionate de cei obsedaţi de căpătuială. Că arborii seculari din Retezat, privatizaţi, ajung simplă cherestea în curtea austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, adevărat „aspirator” de păduri, ce şi-a amenajat la Rădăuţi un depozit de 50 de hectare, „cât Aleşdul”, cum s-a exprimat Dărămuş. Unde? Pe strada…. Austriei, nr. 1!
De aceea, atenţionează Nicolae R. Dărămuş, trebuie făcută deosebirea între „privatizare” şi „întreprindere particulară”… Autorul a realizat o paralelă interesantă între trăirea în „a avea” şi trăirea în „a fi”. Astfel, l-a adus în discuţie pe marele capitalist-petrolist al vremurilor noastre, Dinu Patriciu, cel care, ducându-l într-o croazieră pe Marea Egee pe poetul Mircea Dinescu, ar fi rămas cu un gust amar atunci când, venind dinspre vreun restaurant pescăresc spre cheile unde-şi ancorase iacht-ul, a observat cum un alt iacht, mult mai mare, îi obturase, între timp, ambarcaţiunea, ce până atunci fusese „regina” portului… De altfel, Dărămuş a relevat importanţa educaţiei pentru ca generaţiile viitoare să ştie să trăiască în „a fi”, şi nu în „a avea”. Aici, însă, şcoala are slăbiciunile sale. „Aceasta este problema şcolii, că ne învaţă paradigma concurenţei, a profitului, a PIB-ului. Pruncii nu sunt lăsaţi să iasă din această paradigmă”, le-a transmis Dărămuş celor prezenţi.
Jurnalistul pro-natura a relatat cum a fost la Pungeşti, judeţul Vaslui, unde s-a deplasat pentru a se alătura taberei de rezistenţă a localnicilor, împotriva exploatării gazelor de şist, operate de compania americană Chevron. A vorbit despre „oameni infiltraţi, etern prezenţi ca să demonstreze că jandarmii au fost, de fapt, victime”. „Jandarmul român ţinea gardul proprietarului american. Au ridicat oameni paşnici, precum Willy Schuster”, a afirmat Dărămuş, acuzând că Jandarmeria a ajuns să slujească „imperiul banului”. Nicolae Dărămuş l-a întâlnit la Pungeşti şi pe jazzman-ul Harry Tavitian, însă s-ar fi aşteptat să-i vadă la faţa locului şi pe alţi mari oameni de cultură, dându-i ca exemplu pe Andrei Pleşu şi Florin Piersic. De aceea, Dărămuş face un apel la unitate în acţiune. Pentru că exploatările ating atât oamenii, cât şi natura, chemarea sa este formulată astfel: „Români, bursuci, unguri, pelicani, nemţi! Toţi trebuie să fiţi acolo!”.
Nicolae Dărămuş a dat exemple din ţările scandinave, de unde au fost alungaţi asemenea exploatatori fără scrupule. Mai mult, a făcut paralela între războiul pornit de americani în Irak, găsind pretext în armele chimice ale regimului Saddam şi planurile Chevron din România. „Chevron face o armă chimică acolo, doar că rezultatele nu se văd pe loc!”, previne jurnalistul.
La un moment dat, Dărămuş nu s-a sfiit să ia în mână o cheie franceză, evocând volumul lui Edward Abbey – Banda cheii franceze (The Monkey Wrench Gang). „Distruge scula distrugerii!”, a îndemnat Dărămuş, făcând referire la felul în care pot acţiona luptătorii pentru un mediu sănătos cu o simplă cheie franceză, sabotând utilajele prin care diverse companii distrug mediul înconjurător.
Printre cei prezenţi la conferinţa lui Nicolae Dărămuş s-au numărat voluntari ai Grupului de Acţiune pentru Roşia Montană (GARM) Bihor, biologul Ana Marrosy, dar şi reprezentanţi ai municipalităţii, precum arhitectul-şef al Oradiei, Adriana Lipoveanu şi consilierul local PNL Sebastian Lascu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!