Marian Daragiu, lider al fundaţiei Ruhama, a spus marti, la lansarea „In Memoriam”, că, de trei ani, în luna august, merge la muzeele fostelor lagăre de lângă Cracovia. „M-am obişnuit să comemorez printr-o aducere aminte ca o motivaţie suplimentară, un mod de a-mi «încărca bateriile» în locurile încărcate de memoria Holocaustului. Când eram copil nu existau informaţii despre Holocaust în cărţile de la şcoală. Abia apoi am aflat că după 500 de ani de sclavie pe pământul românesc a urmat un proces de integrare la capătul căruia unii înaintaşi ai noştri şi-au găsit sfârşitul la Auschwitz şi Birkenau. În 2012 am fost acolo cu două microbuze. Acum vom face echipă cu sute de tineri din 15 ţări”, a spus Daragiu, anunţând că alte detalii se găsesc pe site-ul www.2august.eu.
Mai preocupat de nuanţele istorice s-a arătat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi (ANR), Daniel Vasile, care a apreciat ca „moment marcant” formarea Statului Român în 1918 şi a pus în contextul celui de-al Doilea război mondial deportarea romilor în Transnistria cât şi „trecerea unei mici minorităţi prin lagărele naziste”.
Manual de istorie romani
„Nu cred că există cineva din această delegaţie care să nu aibă un strămoş deportat în Transnistria. Eu am avut trei bunici deportaţi iar al patrulea a scăpat fiindcă era muzicant şi era considerat că avea un nivel de integrare socială mai ridicat”, a mărturisit Daniel Vasile. Preşedintele ANR a mai spus că „avem o problemă cu Ministerul Educaţiei legată de istoria predată în şcoli” şi că reprezentanţii comunităţii rrrome sunt în discuţii avansate pentru editarea unui manual de istorie dedicat elevilor romi.
Daniel Vasile a mai reproşat guvernelor României şi Republicii Moldova că „nu au o poziţie activă” pentru realizarea unui monument al victimelor Holocaustului.
„În Transnistria nu mai există fizic acele încăperi în care romii au fost concentraţi înainte de a fi duşi în câmp şi lăsaţi acolo să supravieţuiască sau să piară. Au mai rămas doar poveştile de la bunicii sau stră-bunicii noştri. Suntem datori să punem o piatră de temelie şi să dea Domnul să ne vedem anul viitor în Transnistria”, a încheiat Daniel Vasile.
A aflat de pe Internet
După conferinţa de marti, l-am întrebat pe Marian Daragiu cum a aflat despre Holocaust dacă nu de la şcoală, precum şi dacă a avut rude deportate.
„Despre Holocaust am aflat căutând pe internet documente despre sclavia romilor care a fost abolită de Cuza Vodă şi Mihail Kogălniceanu. Din păcate, după 1853 nu a urmat o perioadă de reintegrare reală cu recompensări sociale pentru romi şi împroprietăriri cu terenuri. Astfel, romii au rămas în afara societăţii, fapt ce a înlesnit victimizarea lor prin Holocaust. Eu nu ştiu să fi avut rude deportate. Dar sunt originar din Târgu Măgurele iar despre stadionul oraşului apare un document cum că acolo erau adunaţi romii înainte de a fi îmbarcaţi în trenuri bou-vagon şi duşi spre Transnistria”, ne-a răspuns Daragiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!