E tânăr, hotărât, pasionat și plin de ambiție, secrete de succes atât în domeniul fotografiei cât și în domeniul stomatologiei. Și-a schimbat orientarea în carieră, iar acum are un loc de muncă solicitant, care îi răpește o mare parte din viață. Totuși, găsește timp pentru marea sa pasiune – fotografia.
„Cred că de-a lungul timpului am reușit să creez un stil care să mă reprezinte și la care încerc pe cât posibil să nu renunț. Până la urmă, de ce să fac asta atâta timp cât mie îmi place? Un alt lucru important mai e faptul că prefer să lucrez cu mai puțini oameni care îmi favorizează stilul în detrimentul celora care ar dori să mi-l schimbe după bunul plac. Cumva prefer, clar, calitatea în detrimentul cantității”, ne povestea Adam într-un interviu anterior despre fotografie.
Medic de meserie, fotograf în timpul liber
Adam Freundlich are 25 de ani, este din Oradea, și lucrează ca medic stomatolog. Înainte de asta a urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Oradea, specializarea Medicină Dentară. De atunci își împarte viața între dragostea pentru stomatologie și fotografie, înot, sport, călătorii și munte.
„Alerg la maratoane, îmi place sportul, iubesc călătoriile și muntele, iar pe viitor îmi doresc să devin Chirurg Maxilo-Facial. De fapt, în viața de zi cu zi sunt un tip foarte nerăbdător și energic, dar când vine vorba de fotografie mă transform. Pot să stau cu orele să realizez ce îmi doresc. Se întâmplă foarte des să fiu conștient că am realizat cadrul pe care mi l-am dorit, dar să mai fac câteva fotografii, numai ca să fiu sigur de rezultatul bun. Pe scurt, pe lângă dedicare, sunt meticulos în treaba asta”, ne mai spunea atunci Adam.
Pentru că tânărul este dovada vie că poți excela în două domenii în același timp, Adam ne-a oferit un interviu despre secretele din spatele unui zâmbet strălucitor.
Cum te-ai decis ca vrei sa devii medic stomatolog?
A.F.: A fost o decizie calculată, luată pe la vârsta de 18 ani. Pot spune și că a fost o schimbare majoră, mai ales că eu eram, în timpul liceului, la un profil mate-info care mă îndruma în principiu spre inginerie.
Cum îmbini fotografia cu stomatologia?
A.F.: Foarte simplu. Stomatologia este job-ul de zi cu zi, căruia mă dedic întru-totul, iar fotografia este un hobby pe care îl practic în timpul care îmi mai rămâne. Mă și folosesc, de altfel, de pasiunea pentru fotografie în ceea ce îmi privește meseria. Îmi place să documentez cazurile interesante prin fotografii profesioniste deoarece tehnicienii apreciază mult imaginile bune în cazul lucrărilor protetice.
Când ar trebui să mergem la medicul dentist?
A.F.: Pentru adulți este recomandată o vizită la stomatolog o dată la 6 luni, în timp ce copiii ar trebui să vină o dată la 3 luni, aceștia fiind mai predispuși la carii, care de altfel evoluează mult mai repede la cei mici. Chiar dacă acest principiu bianual nu este respectat, la primul semn de carie, recomandăm pacienților să vină la un control. Întotdeauna le spun pacienților că este mai simplu să previi decât să tratezi!
Cum descri o zi la clinică?
A.F.: Nici o zi nu seamănă cu alta. Sunt zile obositoare cu cazuri complicate care necesită maximă atenție pe plan psihic, dar și o pregătire fizică bună, iar alte zile mai ușoare cu cazuri mai simple.
Care sunt satisfacțiile profesionale pentru un stomatolog?
A.F.: Scopul nostru principal este acela de a reda zâmbete. Suntem bucuroși că putem rezolva problemele pacienților, astfel ca la final să îi vedem multumiți, că pleacă cu zâmbetul pe buze și că vor reveni cu plăcere. La noi la cabinet, în limita fondurilor pe care le avem, copiii sunt tratați gratuit, asta îmi dă o mare satisfacție.
Ai un cabinet unde lucrezi?
Da, lucrez la un cabinet, în Oradea, pe strada Dunării nr 18, pot fi contactat la cabinet sau la numărul de telefon: 0740/895.474.
Ce calități consideri că trebuie să aibă un bun dentist?
A.F.: Pe lângă cunoștințele și dedicarea pe plan profesional, medicul stomatolog trebuie să fie și psiholog, părinte de împrumut, chiar și prieten la nevoie. Fiecare pacient este diferit, motiv pentru care trebuie să se simtă confortabil în fotoliul dentar.
Anxietatea față de vizita la medicul stomatolog este, de altfel, bine-cunoscută. Care sunt temerile de care te lovești când vine vorba despre pacienții tăi?
A.F.: Această anxietate este prezentă deopotrivă la adulți și la copii. Experiența mea spune că și frica copiilor pornește din eventualele traume vechi ale părinților. În ziua de astăzi substanțele anestezice sunt atât de performante încât practic vizitele dureroase la stomatolog sunt un subiect de mult apus.
Țin pacienții cont de sfaturile pe care le oferi în ceea ce privește regulile de îngrijire a danturii?
A.F.: Din păcate sau poate din fericire, nu putem emite judecăți generale cu privire la un subiect care se referă la o masă de oameni. Desigur, sunt pacienți care respectă și altii care nu. După cum văd eu lucrurile acest lucru ține mult de educație.
Cum vezi viitorul stomatologiei?
A.F.: Ca și oricare alt domeniu și stomatologia evoluează înspre digitalizare/robotizare. Avem din ce în ce mai multe aparate care să ne ajute în practica de zi cu zi, dar nu consider că în viitorul apropiat va dispărea rolul medicului. Deocamdată în majoritatea științelor medicale robotul este doar adjuvant în obținerea celui mai bun rezultat.
Care sunt tendințele actuale în estetica dentară pe care le utilizezi? La ce apelează pacienții cel mai des?
A.F.: Tendițele actuale și nu numai sunt dinții albi. Cât mai albi! Din păcate de foarte multe ori pacienții vor lucrări inestetice. Ei bine, aici intervine rolul medicului de explica faptul că nu întotdeauna cel mai alb arată cel mai bine. Culoarea dinților dintr-o lucrare se alege în funcție de sex, vârstă, culoarea pielii și alte criterii.
Tehnicile de albire ale dinților afectează smalțul?
A.F: În principiu există o afectare de scurtă durată și reversibilă a smalțului. Cu toate acestea, albirea făcută corect după indicațiile medicului, cu intensitatea și frecvența recomandată este sigură și personal o recomand fiind testată pe propria piele.
Consideri că munca e muncă, distracția – distracție?
A.F.: Da, 100%. În caz contrar nu faci nici muncă, nici distracție.
Ce sfaturi ai pentru cei interesați să se bucure de o dantură sănătoasă. Ce alimente trebuie sa evităm?
A.F.: Sfatul cel mai bun pe care pot să îl dau este cu privire la igiena corectă este că trebuie făcută de cel puțin două ori pe zi. Legat de alimente, fiecare medic recomandă alimente legate de specialitatea sa, de aici venind și un conflict tacit între stomatologi și nutriționiști, fiecare având altă părere. Personal pot spune că zahărul e cel mai dăunător pentru dinți, dar nici alimentele acide cum ar fi fresh-urile de fructe nu sunt neapărat recomandate, dacă nu există posibilitatea igienizării imediat după.
Concluzionând, se poate consuma practic orice, atât timp cât există o igienizare corectă și completă: periuță cu pastă, ață dentară, apă de gură, în ordinea aceasta.
Cum ne putem învinge teama de a merge la dentist?
A.F.: După cum am precizat mai devreme, nu mai există nici un motiv de frică în mersul la stomatolog. Nu mai doare nimic, nici în timpul vizitei, nici după. Important e ca pacientul să vină pregătit psihic că nu i se va întâmpla nimic rău și că nu va exista niciun disconfort.
Vin pacienții prea târziu la medicul stomatolog?
A.F.: Da, majoritatea pacienților vin prea târziu. Dar și acest prea târziu are diferite nivele. Recomandat este să vină înainte de primele semne ale cariei, mai concret orice depășește acest stadiu poate fi numit târziu. Prea târziu este în momentul în care afecțiunea este prea avansată pentru a mai putea fi tratată simplu, ieftin și fără durere.
Dacă ai avea posibilitatea să schimbi ceva în sistemul dentar din România, ce ai face?
A.F.: Aș încerca depolitizarea sistemului și numirea unor oameni în funcție de competențele acestora. Interesant ar fi și de inițiat un program de educație pentru copii și adulți. Faptul că suntem ultima țară din Uniunea Europeană la folosirea metodelor de igienă dentară nu este neaparat din cauza condiției financiare, ci din a lipsei de educație.
Care sunt implicațiile bolilor dentare asupra întregului organism? Un pacient cu probleme stomatologice poate fi în rest un om sănătos?
A.F.: Categoric nu. Cea mai importantă și des întâlnită problemă este cea legata de nutriție. Este bine cunoscut faptul că problemele de la nivelul cavității orale împiedică pacientul să se alimenteze în mod corect, din cauza durerilor sau lipsei unor dinți. Acest fapt conduce automat la probleme grave ale sistemului digestiv, la carențe de vitamine, iar la copii poate cauza chiar și rahitism.
O altă problemă o reprezintă infecțiile din sfera orală care influențează întreg sistemul imunitar, în cazuri extreme putându-se ajunge la sechele importante din cauza unui dinte netratat la momentul potrivit.
Totodată un zâmbet inestetic lasă o amprentă dură asupra psihicului unui pacient, mai ales în secolul XXI când se pune foarte mare preț pe imagine. Deci o gură sănătoasă scutește omul de o serie de alte posibile afectiuni atât fizice cât și psihice.
Ce le transmiți cititorilor?
A.F.: Le transmit că două rânduri de dinți ne-a dat natura gratuit. Pe ce-l de-al treilea trebuie să-l plătim. Deci atenție mare la igienă și ca eventualele probleme stomatologice să fie tratate cât mai precoce.
Citiți principiile noastre de moderare aici!