n cadrul stagiunii estivale INITIO2021, Filarmonica de Stat Oradea prezintă vineri, 20 august, de la ora 19:00, concertul simfonic Dansuri maghiare de Johannes Brahms. Concertul va avea loc în sala de concerte Enescu–Bartók a Filarmonicii orădene şi este inclus în programul Zilelor Culturii Maghiare.
Colecția formată din 21 de piese ritmate şi inspirată din folclorul maghiar, inclusiv de renumitul dans Csárdás, este o sursă de emoție și frumos rezultată în urma colaborării, din a doua jumătate a secolului al XIX, dintre Johannes Brahms și violonistul Eduard Reményi. Scrisă, în forma inițială, pentru doi pianiști, această colecție de piese a fost publicată în această formă în două rânduri (1869 și 1880), orchestrația fiind asigurată de Brahms însuși, dar și de colegii acestuia, inclusiv Antonín Dvořák.
Compoziția lui Brahms cuprinde cele două direcții muzicale specifice acelei perioade, și anume conceptul scrierilor pentru pian la patru mâni (un pian și doi pianiști), întâlnită în special la piesele etno-coreologice, și aceea a compozițiilor inspirate de diversitatea culturală a minorităților etnice din Europa. Astfel, nu întâmplător, colecția se numește Dansuri maghiare, fiind un tribut adus muzicologiei și etno-coreologiei maghiare de către Brahms.
Majoritatea dansurilor din această colecție sunt rapide, energice, iar pentru unele, schimbul de tempo dinamizează audiența. Amintim Dansul patru, unde după o introducere aproape melancolică, piesa devine exuberantă și plină de viață, iar Dansul cinci, chiar dacă începe cu un tempo ridicat, crește treptat până la finalul acestuia, ceea ce i-a adus probabil faima de care s-a bucurat de-a lungul timpului, fiind dansul cel mai cunoscut din această colecție.
La pupitru se va afla dirijorul Romeo Rîmbu, profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea. Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!