Având în vedere numărul semnificativ de articole și reacții pe marginea hotărârii luate de Consiliul Judetean Bihor, Trupa “Iosif Vulcan” a Teatrului de Stat Oradea se simte datoare cu o poziție.
Ținem să amintim tuturor că, Teatrul a fost și este al orădenilor. Indiferent de denumirea instituției care gestionează spectacolele orădene, Teatrul e același. Ținem, de asemenea să precizăm că efortul de a uni secţiile, atât cea română, cât și cea maghiară, nu va face decât să asigure o mai bună organizare, nu doar din punct de vedere intern, dar și în raport cu societatea, cu iubitorii de teatru, până la urmă.
Cât despre zvonurile privitoare la o relocare a secției române în spațiul Teatrului Arcadia, respectiv a instalării exclusive a secției maghiare în clădirea Teatrului de Stat, nu putem decât să le infirmăm vehement, amintind totodată celor interesați, că Teatrul Arcadia este un Teatru pentru copii și va rămâne așa.
Practic, s-a trecut la o reorganizare a a instituțiilor de spectacol din Oradea, fiecare dintre ele păstrându-și identitatea artistică. S-au unificat așadar din punct de vedere administrativ și managerial următoarele instituții:
– Ansamblul folcloric Crișana
– Trupa Iosif Vulcan a Teatrului
– Secţia română a Teatrului Arcadia
„Modelul nu este original”
Ținem să precizăm că modelul nu este unul original, ci dimpotrivă – acesta funcționând la parametri optimi la Bacău, Ploiești, Constanța, Pitești, urmând să fie implementat și la Arad. De altfel, un sistem similar a funcționat la Oradea cu succes până în anul 2002.
Teatrul Arcadia va avea un director propriu și va deservi în continuare același public, la fel și Trupa „Iosif Vulcan” și Ansamblul Folcloric “Crișana”. Există întrebări cu privire la postul domnului Aron. Acesta va rămâne în cadrul instituției teatrale în calitate de Director Artistic al secției române a Teatrului Arcadia. Cât despre domnul Lucian Silaghi, acestuia i s-a propus postul de director administrativ al noii instituții.
„Vom analiza în profunzime”
În ceea ce privește denumirea noii instituții (Instituția de Spectacole “Iosif Vulcan”) putem spune că este provizorie, urmând ca după ce vom analiza în profunzime situația, să redenumim noua instituție dacă se consideră benefic.
Cât despre separarea de secția maghiară, ea nu poate fi decât benefică ambelor părți, întrucât în mod involuntar au existat în permanență divergențe de ordin financiar între cele două secții. De pildă, la un moment dat, plata drepturilor de autor pentru secția maghiară s-a făcut din fondurile secției române, deoarece fondurile trupei “Szigligeti Ede” se terminaseră. A nu se înțelege însă separarea din punct de vedere organizatoric a celor două secții o mișcare neprietenoasă, având în vedere buna colaborare dintre părțile menţionate atât în trecut, prezent, cât și în viitor.
Protocol între secţii
Din acest punct de vedere, menționăm că, la nivel de instituție se va încheia un protocol între cele două secții cu privire la folosirea spațiilor comune (clădirea Teatrului de Stat, clădirea Teatrului Arcadia, sălile de repetiție ale ansamblului folcloric Crişana și Cinematograful Transilvania)
Clădirile Teatrului, ca și până acum, aparțin Consiliului Județean, care le-a dat în folosință Teatrului. Ele aparţin în continuare de Consiliu și sunt date în folosință celor două instituții nou create care vor funcționa în baza protocolului mai sus menționat, în care se stabilesc în mod clar timpii de repetiții la scenă, dar și împărţirea celorlalte spații colaterale.
Factorul de progres al noii organizări este însăși omogenizarea, corelarea programelor, o mai bună gestionare a fondurilor și nu în ultimul rând realizarea unor spectacole care să întrepătrundă colectivele instituțiilor în cauză.
Daniel Vulcu
Citiți principiile noastre de moderare aici!