BUCUREȘTI/ORADEA. După ce USR Bihor a trimis o listă de trei propuneri, ce i-a inclus pe Daniel Palaghianu, Ioana Roman și Marius Șovarschi, Biroul Național al USR l-a ales pe Palaghianu (45 de ani), membru USR abia din vara anului trecut. Acesta ar urma să îl înlocuiască la Prefectură pe subprefectul Horia Carțiș, cel care s-a suspendat din funcția de director economic al Consiliului Județean. Liberalul Carțiș a reușit să obțină această poziție ca urmare a unor demersuri făcute în Justiție, după ce fosta conducere UDMR-PSD a CJ Bihor i-a redus considerabil atribuțiile, în cadrul aparatului funcționăresc de la CJ.
Obligați la cursurile INA
După modificarea Codului Administrativ, prin OUG nr 4/2021, o dată scoși din categoria înalților funcționari publici și devenind demnitari asumați politic, atât prefecții cât și subprefecții sunt obligați să absolve programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie. Astfel, atât prefectul Țiplea cât și subprefectul Palaghianu au la dispoziție un an pentru a absolvi cursurile INA, potrivit legii. Subprefectul UDMR Tibor Fenesi are deja cursul absolvit, încă de când lucra la Consiliul Județean.
Cine este Palaghianu
Economist de profesie, căsătorit cu doi fii, Daniel Palaghianu a activat trei ani în structurile Ministerului Apărării Naționale, până în anul 2000, când a trecut în rezervă la cerere, din gradul de ofițer III comandament. Este absolventul Institutului Militar de Intendență și Finanțe Gheorghe Lazăr din Sibiu.
Din 2013 până în prezent, Palaghianu deține propria firmă de expertiză contabilă, consultanță fiscală, audit și administrarea afacerilor, New Era Expertise SRL. Înainte, Daniel Palaghianu a ocupat funcții de director economic-financiar în mai multe companii, precum Metropolis Group (Bistrița), Galassini, HR Essers și Ramada (Oradea).
Potrivit liderului USR Bihor, conducerea centrală a USR l-a validat pe Palaghianu după ce o comisie de evaluare a luat în considerare CV-urile candidaților, scrisorile de intenție și filmulețele de prezentare pe care aceștia și le-au realizat. De asemenea, s-au luat în considerare și aspectele de risc reputațional ale candidaților, transmite Dehelean.
Obiectivele sale
„Acum, cu multă responsabilitate, profesionalism și deschidere, Dan își asumă această onorantă poziție, conștient fiind de faptul că bihorenii au așteptări mari și că problemele lor au nevoie de soluții rapide, optime și oneste. Obiectivele lui? Digitalizarea și maximizarea transparenței Prefecturii, eliminarea birocrației, implicarea directă în prevenirea faptelor de corupție, consultarea și îndrumarea secretarilor UAT-urilor și a conducătorilor serviciilor publice și o atenție sporită acordată tuturor înstituțiilor din mediul rural, oricând este nevoie.
Mult succes, Dan! Suntem convinși de faptul că Bihorul a câștigat un profesionist desăvârșit și că bihorenii vor avea (încă) un sprijin real în următorii ani”, transmite USR Bihor, pe pagina de Facebook.
[eadvert]
Trimite articolul
XDraghii noștri, belșugul înseamnă pace.
Am scăpat de dracu, adică de PSD, și am dat de măsa, adică de USR copii flămânzi ai securității.
securitatea la putere……nare importanta ce procent au luat…asta e..CIOLANUL
Altul, care si-a gasit merirea in a parazita administratia. Nu i-au iesit izmenele la numar si acum se vrea mare politician, desi caracterul cam lasa de dorit (sau poate ca tocmai de aceea este indicat sa se faca politician?!) .