Este de părere că, deși USR nu este în Consiliul Local Oradea, a muncit patru ani de zile ca și cum ar fi. De asemenea, înainte cu câteva zile de alegerile din 9 iunie, șeful USR Oradea le transmite orădenilor un mesaj.
[eadvert]
„A fost vocea multor grupuri de cetățeni din oraș care ni s-au adresat pentru că interesele lor nu erau reprezentate în Consiliul Local și pentru că demersurile lor pe lângă Primărie au fost tratate cu indiferență. Mă refer la grupul de cetățeni care trăiesc în Nufărul 1 și care se opun distrugerii micropădurii urbane din cartier. Sau la grupul de cetățeni care nu a închis ochii în fața tratamentului inuman aplicat animalelor fără stăpân din adăpostul Grivei. Ori la părinții care-și doresc pentru copiii lor mai multe oportunități educaționale moderne pentru care susținem construirea unui parc științific și astronomic CosmoParc. Toate aceste interese nu sunt exprimate în Consiliul Local pentru că USR nu este acolo.
Și nu este acolo pentru că o bună parte din orădeni a renunțat la dreptul la vot. Acest articol se adresează celor aproape 70% dintre voi care, de obicei, nu votați. La precedentele alegeri locale, din cei 185.256 de orădeni cu drept de vot, s-au prezentat la urne aproximativ o treime, adică 69.282 persoane, procentul fiind în scădere după fiecare tur de alegeri. 70% din cei care s-au prezentat la vot (adică aproximativ o pătrime din totalul celor cu drept de vot), au decis să voteze PNL, restul având alte opțiuni electorale, printre care și USR.
Imaginați-vă că 10 orădeni decid să ia cina împreună (aceștia fiind toți cei care au drept de vot). Când ospătarul ia comanda, 7 din cei 10 de la masă stau cu ochii în telefon și nu iau nicio decizie (aceștia fiind cei 70% care nu votează). Doar 3 dintre ei decid să comande (aceștia fiind cei care merg la vot). Unul dintre ei își dorea un hamburger, ceilalți doi se pun de acord și comandă chiftele. Păstrând proporțiile rezultă că 2 meseni, pe fondul neimplicării celorlalți, au stabilit meniul pentru toți cei de la masă. Chiftele, zilnic, timp de patru ani.
Cine sunt acești orădeni care ne trasează tuturor “meniul”? Conform statisticilor publicate de Autoritatea Electorală, orădenii care au votat la turul precedent de alegeri locale au fost preponderent votanții mai în vârstă, 45-64 de ani și 64+ ani (37.455) depășind, ca număr, votanții cu vârsta cuprinsă între 18-45 de ani (31.773).
Întrebarea este: cei 2 orădeni din 10 care votează reușesc să reprezinte voința întregii comunități? Iar răspunsul nostru, în mod evident, este “nu”.
Dreptul nostru la acest oraș trebuie decis de cât mai mulți dintre noi. USR vă propune să vă reîntoarceți în viața cetății voastre, să participați, să vă implicați în decizii, să votați și să vă decideți viața și destinul în acest oraș.
Votul vostru nu contează doar dacă îl irosiți. Dacă îl irosiți, alții vor decide pentru voi.
O altă întrebare pe care o adresăm este dacă modelul nostru democratic, electiv, mai este suficient sau nu pentru provocările zilelor actuale, având în vedere și prezența slabă la urne. Și la această întrebare, răspunsul nostru trebuie să fie tot “nu”.
USR vă propune un nou model politic democratic, unul participativ care înseamnă parteneriat între cetățeni și autorități, înseamnă dialog, înseamnă negociere, presupune implicarea noastră – a cetățenilor – în decizii, urmărirea implementării și ducerea la îndeplinire a hotărârilor luate.
Nu contestă nimeni măsurile dispuse de aparatul administrative local sau ritmul actual de dezvoltare a infrastructurii orașului. Este însă nevoie de o reprezentare cât mai largă a orădenilor și a intereselor diverse ale acestora și, nu în ultimul rând, este nevoie de o nouă voce în Consilul Local, în așa fel încât deciziile administrației să corespundă cu necesitățile unui oraș așa cum este acum Oradea.
Este nevoie să deschidem noi orizonturi, să abordăm altfel obiectivele legate de calitatea vieții orădenilor și să dezbatem asupra destinației. Ce dorim noi, orădenii, să ne aducă viitorul? Către ce ne îndreptăm? Din păcate absența dezbaterilor din această campanie electorală nu ne-a permis să avem această discuție la nivel de comunitate.
Vă invit să consultați programul nostru electoral (pe www.dcpalaghianu.ro) și, dacă rezonați cu ideile noastre să trimiteți echipa USR Oradea în Consiliul Local pentru a le pune în practică“, transmite Daniel Palaghianu.
Trimite articolul
XNu intamplator un român (Alecu Donici) a scris fabula “Musca la arat”…
scuze dar sunteti irelevanti in Oradea si Bihor…
A ti muncit aplecati la parinte unu sau doi ?
Ce bine ca peste o saptamana nu iti vom mai vedea fața inca 4 ani……
Adica tot oradenii sunt de vina pentru escul lor.
Si ce ati lucrat in acesti 4 ani?
Unde e lista de realizari?