97 de artişti din Europa, Rusia, Africa, Mexic şi Japonia expun 200 de lucrări la cea de-a doua ediţie a Salonului Internaţional de Artă Naivă „Malaga 2016”. Orădeanul Mihai Dascălu are două lucrări în expoziţie: una care-l înfăţişează pe Dali şi celebrele lui ceasuri moi, iar cealaltă este intitulată „Corabia naivilor”.
Lucrarea care îl reprezintă pe Dali a fost realizată cu prilejul unei expoziţii internaţionale la care Mihai Dascălu era invitat să participe, acolo unde erau expuse 14 lucrări ale lui Salvador Dali. „Nu am ajuns la expoziţie fiindcă nu am reuşit să obţin finanţare, dar am expus lucrarea care-l înfăţişează pe Dali, acum, la Malaga. Am pus nişte detalii, fiindcă la naivi lucrurile stau altfel decât la suprarealişti; la artiştii naivi pot să apară surprize oricând. Ceasul lui Dali are un mic detaliu: e crăpat, iar pe baston e un text: Ego sum qui sum! – un apel al lui Dali: «Luaţi-mă aşa cum sunt!». Întotdeauna, în lucrările mele încerc să pun acel condiment care să dea un gust aparte unei lucrări de artă naivă”, spune Mihai Dascălu. Artistul orădean a realizat un tablou cu elemente din „Persistenţa memoriei”, una dintre cele mai importante lucrări suprarealiste, care avea să devină pentru Salvador Dali probabil cea mai importantă lucrare şi care a creat intrigi şi controverse în lumea anilor 30’, 40’, şocând prin elementele sale excentrice şi forma lor neobişnuită, impresionând prin tehnică şi perspectivă şi fascinându-i pe iubitorii de artă de pretutindeni. Artistul nu se află la prima replică după un tablou celebru. Mihai Dascălu a semnat o altă lucrare, care o înfăţişează pe Monalisa. „Pe Corabia naivilor sunt cei în căutare de orizonturi noi. Chiar dacă această corabie eşuează, cei de pe corabie ajung pe o Insulă a naivilor, acolo unde pot să dea frâu liber imaginaţiei…”, explică Mihai Dascălu.
Intenția organizatorilor expoziţiei Diputacion Malaga şi Centro Informatico de Turismo a fost să prezinte publicului „un eşantion reprezentativ de artă naivă”, însă şi acela de a deschide colaborări. Cum Mihai Dascălu este angajat al Centrului de Informare Turistică din cadrul CJ Bihor, acesta spune că oportunitatea trebuie valorificată, cu atât mai mult cu cât vor fi curse aeriene Oradea-Barcelona, deci distanţele se scurtează considerabil.
Expoziţia de la Malaga nu e singurul eveniment internaţional din portofoliul artistului bihorean la care acesta a fost invitat să expună în acest an. Trei expoziţii la Katowice, în Polonia, au fost urmate de propuneri de colaborare. „Următoarea ediţie a festivalului de la Katowice e una jubiliară, iar invitată de onoare este Franţa. Sper că, în viitor, și România va avea acest statut”, spune Mihai Dascălu.
Ca membru al Asociaţiei Pariziene a Artiştilor Români, o lucrare a lui Mihai Dascălu a fost vândută pentru a strânge bani pentru achiziţionarea „Cuminţeniei pământului”. A urmat apoi expoziţia naţională de la Arad, unde a fost omagiat Petru Mihuţ. „Vreau să-i felicit pe arădeni că ştiu să-şi promoveze artiştii”, a adăugat Mihai Dascălu. Anul viitor, pe 10 martie, Mihai Dascălu este invitat la Madrid, la o expoziţie internaţională, alături de cei mai mari artişti naivi din Europa.
De asemenea, artistul plănuieşte o expoziţie personală în România, dar şi o expoziţie internaţională împreună cu artişti din Arad, Iaşi şi Caraş-Severin.
„În acest moment, în România, arta naivă trece printr-o perioadă de tranziţie, în care se manifestă diverse curente: unul care susţine că pictorii care au studiat belle arte nu pot fi socotiţi artişti naivi, şi un altul care pune în discuţie tentaţia ca pe lângă lucrările pictorilor naivi să apară şi cele ale copiilor, ceea ce, cu tot respectul, sunt două chestiuni diferite. E un subiect sensibil, care nu a fost clarificat fiindcă nu s-a putut impune niciun punct de vedere autorizat”, spune Mihai Dascălu.
În viitor, artistul promite că va aborda mai mult tema urbană în arta naivă, descoperind aici o mare varietate de subiecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!