Sâmbătă, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, va avea loc prima ediţie a unui concurs de preparare tradiţională a porcului.
Toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări pentru toată lumea. Stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă nişte highezi şi jocuri bihoreneşti, ca-n vremurile de demult. Consiliul Judeţean Bihor – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART organizează Festivalul – concurs „D’ale porcului” – ediţia I.
Unde, când, cine…
Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţul Bihor, are ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene şi va avea loc sâmbătă, 10 ianuarie 2015, în parcarea ERA Shopping Park Oradea.
În concurs s-au înscris 22 de comune bihorene (Aușeu, Borș, Căbești, Diosig, Girișu de Criș, Ineu de Criș, Mădăras, Nojorid, Oșorhei, Pomezeu, Popești, Răbăgani, Săcuieni, Sânnicolau Român, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Toboliu, Tulca, Vadu Crișului, Valea lui Mihai şi Vârciorog), cărora li se vor adăuga, în calitate de invitaţi, două echipe reprezentând Ungaria, respectiv judeţul Békés şi oraşul Derecske (care găzduiesc, în fiecare an, evenimente similare).
Mâncare, băutură, voie bună…
Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări.
De asemenea, vizitatorii vor putea consuma ceai cald, pus la dispoziţie gratuit, peste zi, de către organizatori, sau pălincă, vin şi vin fiert (contra cost).
Pe toată durata desfăşurării festivalului, pe scena special amenajată între corturi, vor avea loc manifestări cultural-artistice şi concursuri cu publicul. Tichetele de masă (înseriate) vor participa, la final, la o tombolă cu premii-surpriză.
Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”. Între orele 10:00 şi 16:00, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali.
Partenerii evenimentului sunt: Nutrientul, ERA Shopping Park, Sinton Expert, Arise, Proper Marketing & Events, Kogayon Studio, Virtual Craft, Primăria municipiului Oradea, D.S.V.S.A. Bihor, I.P.J. Bihor, Ansamblul Crişana.
Sponsorii evenimentului: Fruct Sistem, Vital Produs (Pită Lugaş), Motty, Crama Familiei Mados, Euro Plast, Repcon, Agroind, Butimar Gaz, Grup West Premium, dacor, Spitalul Pelican, Dooz, Tamira Pan, Selenit, Tiger Amira, Danessa, Pada Murre, Palazzo, OK Clean, Consulting Forest Royal, Godman, Eurobac, Tipografia Treira.
Parteneri media: Jurnal Bihorean, Bihari Napló, Radio Transilvania, Digi 24 Oradea, Informaţia de Bihor.
Programul zilei
08.00-08.30 Degustare de pălincă – concurs
08.30-12.30 Prelucrare porc
10.00-11.00 Pârjolire tradiţională porc – prezentare
10.00-16.00 Program cultural-artistic prezentat de Văru’ Săndel
12.30-13.30 Degustare toroş – concurs
13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări – concurs
15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale – concurs
Citiți principiile noastre de moderare aici!