Cea de-a XI-a ediție a festivalului-concurs „D’ale porcului” este organizat sâmbătă și duminică (9-10 noiembrie 2024), în parcarea ERA Shopping Park Oradea, și va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România.
Potrivit organizatorilor, juriul acestei ediție este format din 10 profesioniști recunoscuți în Arta Culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. De asemenea, pălinca va fi jurizată (şi) separat, de specialistul Fenesi Győző Peter – owner Manufactura Fenesi Oradea.
- Chef Emanuel Mocan – vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024
- M.A.C. Cerasela Lungu – căpitanul echipei regionale About Taste Academy medaliată cu bronz la IKA 2024
- Chef Nina Rus – manager Păstrăvăria Rin Romuli, owner Bunătățile Lu’ Nina, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024
- Mircea Groza – arheolog culinar, autor Zămuri – Supe, Zuoe și Năcreli
- Oana Igrețiu – owner Savori Urbane
- Pastry Chef Flavian Dobre – medaliat cu bronz la Global Pastry Chefs Challenge 2024, owner Pasticceria Flavian Dobre București
- Adina Marciuc – reprezentant Comtim
- Chef Ciprian Sotoc – executive chef Opera Events Oradea
- Chef Alexandru Șandrău – executive chef Complex President Băile Felix
- Chef George Furdui – owner Maximvs d’Oro Oradea
Concurenți din mai multe județe
În fața juriului și a vizitatorilor se vor prezenta echipe din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj! Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza”, „comuna Santău” și „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea.
„Zestrea Silvană reprezintă ținutul sălăjean al gastronomiei tradiționale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ținut reprezentativ pentru produsele tradiționale din carne de porc și vită ale doamnei Sanda Galiș”, a declarat Daniel Stejeran, manager al A.D.I. Țara Silvaniei.
Celor trei echipe li se vor opune, în concurs, cinci echipe locale: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig și o echipă reprezentând Oradea.
Concursul de duminică se arată a fi unul inedit având în vedere că în cursă s-au înscris trei unități școlare specializate, două companii, dar și trei filiale bihorene ale unor partide politice.
„FAIN DIN(ing) BIHOR”!
„Așa cum v-am obișnuit, Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiționale „FAIN DN(ing) BIHOR”! Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuța, vin de la Familia Darabont și bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin și bere fierte, kürtőskalács, gogoși și plăcinte pe lespede, dar și ciocolată de casă și suc natural de mere fiert, transmit organizatorii concursului.
Tot în zona târgului, se vor putea achiziționa mezeluri tradiționale atent meșteșugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar și ceramică, produse manufacturate din lemn, bijuterii originale și altele!
De asemenea, vizitatorii vor putea degusta mai multe feluri de toroș, cârnați și caltaboși, sarmale și alte bunătăți la ceaun și grătar, ciolane de porc și chiar rațe la cuptor, în zona special amenajată în acest sens.
Programul complet
SÂMBĂTĂ – 9 noiembrie („D’ALE PORCULUI”)
- 08.00-18.00 Târg de produse tradiționale
- 08.30-09.30 Degustare pălincă – CONCURS
- 10.00-10.30 Deschidere festivă
- 11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS
- 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
- 13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
- 14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
- â15.30-17.00 BIHORUL PETRECE
- 17.00-18.00 Festivitate de premiere
DUMINICĂ – 10 noiembrie („D’ALE PORCULUI PRO”)
- 09.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
- 09.30-10.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS
- 10.30-11.00 Prezentare festivă
- 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
- 13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS
- 14.30-15.30 Demonstrații de artă culinară – PREZENTARE
- 15.30-17.00 ROMÂNIA PETRECE Orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de Liviu BUȚIU, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”; Ionuț Fulea
- 17.00-18.00 Festivitate de premiere
(Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
Citiți principiile noastre de moderare aici!