Potrivit organizatorilor, evenimentul va găzdui și Ediția a III-a „D’ALE PORCULUI PRO”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în arta culinară reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară. Și asta nu e tot. Noutatea acestei ediții este că politicienii bihoreni au fost invitați să „muncească pentru oameni“, participând la concurs.
„Ediția a XI-a este mai devreme decât de obicei pentru că ne influențează foarte mult alegerile. În acest context, ne-am gândit la ceva inedit pentru această ediție. Am provocat filialele bihorene ale partidelor politice să vină să concureze. Duminică, în a doua zi de concurs când se ține acel „D’ale porcului pro”, un concurs între echipe conduse de profesioniști, sau din care fac parte profesioniști. Am trimis invitații tuturor. Lista este deschisă chiar și candidaților independenți. Un moment propice pentru a arăta că le pasă de tradiții și că vor să conserve și să păstreze tradițiile bihorene. Vrem să îi vadă oamenii că sunt dispuși să muncească pentru ei. Îi vedem atât de rar muncind pentru oameni încât cred este o oportunitate pentru ei“, a declarat Nicolae Pop, directorul Festivalului-concurs „D’ale porcului”, într-o conferiță de presă.
În principiu, vor fi 10 echipe care vor participa la concursul de sâmbătă și 10 duminică. Până acum s-au înscris echipe din Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Ungaria. Juriul acestei ediții este format din profesioniști recunoscuți în Arta Culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești.
- Chef Mocan Emanuel– vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României medaliată cu argint la IKA 2024
- A.C. Cerasela Lungu – căpitanul echipei regionale „About Taste Academy” medaliată cu bronz la IKA 2024
- Chef Nina Rus – manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner „BUNĂTĂŢILE LU’ NINA”, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024
- Mircea Groza – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”
- Oana Igretiu – owner Savori Urbane
Celor 5 „externi” li se vor adăuga profesioniști bihoreni ai artei culinare, dar și reprezentanți ai partenerilor/ sponsorilor. Juriul complet va fi anunțat în cel mai scurt timp.
Ca și în celelalte ediții, va fi organizat și un târg la care vor participa inclusiv producători care se ocupa cu diverse produse, de la ceramică, până la lemn, lavandă, îmbrăcăminte sau încălțăminte.
Festivalul-concurs „D’ale porcului” are ca scopuri principale conservarea și promovarea tradițiilor bihorene de preparare a porcului. În cele zece ediții de până acum, au fost prezenți peste 12.000 de vizitatori/ediție, au participat 50 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și din Ungaria, iar echipele au fost jurizate de peste 20 de profesioniști din domeniu. Evenimentul a obținut două recorduri mondiale, deține trei băuturi oficiale și are propriul imn.
Citiți principiile noastre de moderare aici!