Cea de-a V-a ediţie a Festivalului „D’ale porcului” se va desfășura pe parcursul a două zile, 24 și 25 noiembrie, deschizând oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2018-2019 în judeţul Bihor. Evenimentul, organizat de Asociaţia Culturală D’ART, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţiei Firmelor Bihorene şi Era Shopping Park se va desfășura în parcarea de la Era.
De ce două zile? Pentru că festivalul este tot mai mare de la an la an, iar anul acesta va fi organizat simultan și un târg al micilor producători.
Vizitatorii festivalului vor avea ocazia să deguste toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări, preparate şi gătite pe loc, stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă „highezi” şi „jocuri” bihoreneşti, ca pe vremea bunicilor.
Participanți
„Concursul de preparare tradiţională a porcului se va desfășura sâmbătă, 24 noiembrie, și va alinia la start comune din Bihor şi invitate ale acestora din ţară şi din străinătate”, ne-a informat Nicolae Pop, președintele Asociației D’ART.
Până în prezent au confirmat participarea la eveniment: Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Tileagd, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras, Diosig, Ocolul silvic „Sf. Maria” Oradea (din Bihor), Căuaş – Satu Mare și Țara Făgărașului – Brașov.
Din Ungaria vor participa echipe din Berekböszörmény, Bedő, și Körösnagyharsány. Organizatorii mai aşteaptă confirmări de la echipe din ţară şi din Ungaria.
Vizitatorii festivalului vor putea degusta toate produsele din concurs. Acest lucru se va face exclusiv pe baza unor tichete de masă, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări.
Juriul concursului va fi format din: Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT România) – președinte, Bogdan Vandici – câştigătorul „Chefi la cuţite” 2018, Dan-Teodor Găvruța – bucătar-şef „Lotus Therm” Băile Felix,
Silviu Zetea – proprietarul brandului „Zetea de Transilvania”, Uhrin Sandor – preşedintele Clubului Cârnatului Csabai (Csabai Kolbászklub Egyesület) – membri și Nicolae Pop – directorul festivalului, secretar.
Se vor acorda premii pentru cea mai bună pălincă; cel mai bun cârnat; cel mai bun caltaboş; cel mai bun toroş; cel mai bun produs special; premiul de popularitate, premii speciale; marele premiu (I, II, III).
În 25 noiembrie 2018, organizatorii vor încerca şi să stabilescă recordul mondial: „Cel mai lung caltaboş din lume”.
Echipa „D’ale porcului”, condusă de Ioan Covaci, va încearca să realizeze un caltaboş de 200 metri. „Prepararea acestuia se va face după o reţetă tradiţională bihoreană, cu mare vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu. Vom folosi 35 kg de carne, 60 de kg cap de porc sau gușă, 10 kg de jumări și 20 – 25 de kg de ceapă. În ceea ce privește condimentele vom utiliza doar sare, piper și cimbru, ca pe vremea bunicilor”, ne-a destăinuit Ioan Covaci rețeta caltaboșului.
Recordul va fi omologat de Asociaţia Cartea Recodurilor. Vizitatorii Festivalului vor putea achiziţiona, în limita „stocului”, câte un metru din caltaboşul-record, acesta urmând să fie însoţit de un document oficial.
Târg
Această ediţie aniversară „D’ale porcului” va umple şi cămările pentru Sfântul Nicolae, Crăciun şi Revelion. „În perioada festivalului se va organiza şi un târg de produse tradiţionale – alimentare şi non-alimentare (decoraţiuni). Printre expozanţi se numără: mici producători de mezeluri şi brânzeturi, mici producători de conserve (zacuscă, dulceţuri, siropuri, sucuri etc.), mici producători de miere, producători artizanali de decoraţiuni şi bijuterii, producători de produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, mici producători de covoare şi împletituri şi mulţi alţii din Bihor şi din Ungaria”, a precizat Ioan Șora, primarul Comunei Pomezău, președintele Filialei Bihor a Asociației Comunelor din România.
Pe scena din cadrul festivalului vor evolua Dan Helciug, Aurel Tămaș și orchestră dirijată de Liviu Buţiu, Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Maria Haiduc, Maria Sidea și Antonela Ferche.
Citiți principiile noastre de moderare aici!