Deşi are în palmares peste o sută de participări la manifestări importante din ţară şi străinătate, Terra Dacica Aeterna nu a ajuns încă în Bihor. Ca atare, bihorenii curioşi să vadă pe viu una din deja renumitele bătălii daco-romane regizate de asociaţia clujeană de reconstituire istorică antică, o pot face deplasându-se sâmbătă sau duminică până la Moigrad-Porolissum (Oradea – Zalău 118 km + 10 km Zalău – Porolissum).
Bihoreni cu 4X4
Printre temerarii interesaţi de manifestarea care va fi organizată de Consiliul Judeţean Sălaj şi de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău se numără şi membri ai Asociaţiei „Descoperă România 4×4” din Oradea.
„Unii suntem cu maşinile la reparat, alţii avem program în week-end, dar eu sper să ajungem cât de mulţi la Castrul de la Porolissum, fiindcă e ceva deosebit ceea ce fac pasionaţii de la Terra Dacica Aeterna. Noi îndemnăm şi alţi bihoreni să ni se alăture, căci drumul până la Zalău nu e mai lung decât până la Arieşeni. Iar pe lângă reconstituirea bătăliilor daco-romane vor fi şi alte atracţii”, ne-a declarat ieri Ciprian Piţ, vicepreşedinte a Asociaţiei „Descoperă România 4×4”.
Şi lupte de gladiatori
Programul festivalului de reconstituire a istoriei antice de la Porolissum se găseşte parţial şi pe pagina de Facebook a asociaţiei Terra Dacica Aeterna, cea care a introdus de mai mulţi ani în România conceptul de „lecţie de istorie vie” ca alternativă de predare a istoriei dar care s-a remarcat şi în arheologia experimentală. Pentru detalii am apelat la vicepreşedinţii acesteia.
„Sâmbătă programul va fi între orele 10 şi 22. La ora 15 vor apărea trupele şi va fi reconstituită bătălia dintre legiunile romane şi oastea dacică. Iar seara vor fi dueluri între gladiatori precum şi bătălia de noapte. Duminică festivalul va începe la ora 13, vor fi demonstraţii de vânătoare cu şoimi, iar bătălia principală va fi între orele 17 şi 18”, ne-a informat Cătălin Gocan. Iar Andrei Pogăciaş a completat: „Spectatorii vor putea vedea şi ateliere de pielărie, oierit, fierărie, confecţionare de jucării dacice şi prezentări de jocuri romane. Totodată, vom reconstitui şi viaţa într-o tabără militară romană şi dacică”.
Pentru activităţile sale, taberele tematice, organizarea festivalului „DacFest – Sub semnul lupului” şi iniţierea Festivalului Antic Tomis, precum şi pentru filmele documentare la care a participat, Terra Dacica Aeterna a obţinut o serie de premii naţionale. În momentul de faţă recrutează bărbaţi din toată ţara interesaţi să devină „luptători” daci, romani sau sarmaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!