Se declară obsedat de pacient şi se defineşte pe sine ca fiind „acel factor care vin şi iniţializez dialog (cu managerii de spitale şi medicii – n.red.) pe subiecte despre care nu s-a discutat demult”. Invitat în emisiunea „Direct în subiect”, transmisă LIVE de www.BIHON.ro – Bihor Online, administratorul public al Oradiei a dialogat cu realizatorul Călin Corpaş despre problemele sistemului sanitar din Oradea, pe care-l vede azi de nota 7 – 8.
Palladi afirmă că mai degrabă nu vrea să evidenţieze în public lucrurile care nu funcţionează eficient în spitalele publice din Oradea. „Interesul meu este să nu fac imagine publică scoţând în evidenţă probleme şi aducând soluţii teribile. Vreau să îmi fac treaba cât se poate de serios respectând logica de autoritate a directorilor direcţiilor şi a managerilor spitalelor. Interesul meu este ca lucrurile să meargă bine”.
Accent pe diagnostic
„Elementul pe care l-am adus şi de care mă ţin oarecum obsesiv: poziţionarea pacientului în centrul tuturor eforturilor noastre. Nu că ar fi fost neglijat până acum. Însă trebuie să te întrebi dacă ceea ce îţi propui să faci, să corectezi, să cumperi, să schimbi, serveşte pacienţilor. Este sistemul în măsură să îmi diagonesticheze corect copilul?”, întreabă şi se întreabă Palladi, care-şi propune ca numărul investigaţiilor necesare diagnosticării precise să crească în spitalele orădene, iar pacienţii să nu fie nevoiţi să-şi facă o parte din aceste investigaţii în clinici private sau în alte centre, precum Cluj sau Timişoara. „Diagnosticarea este foarte importantă. Iar o parte sensibilă – riscul ca doctorii să nu fie la zi cu informaţiile din domeniu”, afirmă Palladi, punând accent pe nevoia managerilor de spitale de a se asigura că doctorii din unitate se ţin de procesul de învăţare continuă, pentru a fi la curent cu ultimele evoluţii din domeniu, pentru diagnosticarea şi tratatea afecţiunilor. „Cu cât e mai precis diagnosticul, cu atât este mai precis şi tratamentul, deoarece nu iroseşti inutil resursele. Dacă la noi, cinci investigaţii durează de la două săptămâni la o lună şi jumătate, în Debreţin se fac în două zile. Nu se poate! Dar dacă reuşesc să-l reduc perioada la 5 – 7 zile şi în Oradea, eu consider că mi-am făcut treaba”, îşi propune Palladi.
Turismul medical şi formula finanţării
Acesta crede că sectorul sanitar poate deveni şi un factor economic propulsator pentru Oradea. „În sănătate ai veşnic clienţi. Cei care sunt sănătoşi vor să îşi menţină sănătatea, iar cei care sunt bolnavi, vor să-şi recupereze sănătatea. Turism medical, inclusiv la stat, de ce nu?”, îşi imaginează city-managerul. Palladi consideră că Ministerul Sănătăţii ar trebui să schimbe şi metodologia de finanţare a spitalor, prin CNAS. „Eu aş dori o reformă ce sună tulburător. Aş măsura realitatea stării de sănătate a populaţiei, nu cea raportată pe statisticile oficiale. Deoarece există nişte mecanisme nesănătoase. Spitalele nu vor să-şi piardă finanţarea şi atunci încearcă să dea cât mai bine pe indicatorii aceştia, ceruţi de CNAS. De aceea, statisticile nu corespund cu starea reală de sănătate a populaţiei. Iar dacă nu ştiu starea de sănătate a populaţiei, nu pot veni în întâmpinarea nevoilor acesteia. Nu trebuie să mai fim făţarnici”, opinează edilul orădean, care-şi propune să atace problema într-o viitoare discuţie cu Florian Bodog – ministrul orădean al Sănătăţii. Palladi face o proiecţie-şoc: „S-ar putea să constatăm că în unele locuri avem prea mulţi medici şi prea mult personal medical auxiliar sau dimpotrivă, sunt zone profund deficitare. Eu aş introduce raţionalităţi economice şi anumiţi indicatori. Dacă mergi în sistemul medical, în general sistemul îţi cere în continuare oameni şi poziţii. Politica asta este peste tot. Eu vin şi spun: nu cred că a fost măsurat vreodată în România. Nu trăim în realitate, ne iluzionăm. Nu am măsurat în mod realist starea de sănătate a populaţiei în funcţie de patologii. De aceea, cred că sunt unele secţii care se apropie de reali, iar altele au date şi informaţii statistici umflate, ca să iasă indicatorii”. Judeţul Bihor şi Municipiul Oradea au în vedere implementarea unui proiect strategic pe sănătate, din fonduri transfrontaliere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!