La 50 de kilometri de la limita de judeţ cu Bihorului cu Alba, în Ţara Moţilor a avut loc, sâmbătă, o Mare Adunare împotriva proiectului cianuristic de la Roşia Montană. A fost o manifestare de solidaritate şi cu protestatarii de la Pungeşti, scandându-se inclusiv împotriva gazelor de şist.1.500-2.000 de oameni ce şi-au strigat patriotismul, şi-au cerut dreptul la mediu sănătos, fără cianuri la Roşia Montană. De faţă au fost vaci şi cai de-ai moţilor. Moţii şi-au împodobit dobitoacele cu bendiţe tricolore şi le-au adus la protest în chip sugestiv pentru a le arăta potentaţilor din Bucureşti că în Ţara Moţilor se poate trăi şi din agricultură. Fără o poluare masivă.
Nenumărate pancarte cu chipurile lui Avram Iancu, ale lui Horea, Cloşca şi Crişan. Apeluri la dârzenia moţilor, dar şi la solidaritatea tuturor românilor. De la tribună, profesorul Ioan Piso de la Cluj a reacţionat la afirmaţiile premierului Victor Ponta, cel care catalogase manifestarea de la Câmpeni ca fiind una extremistă: „Avram Iancu, Horea, Cloşca, Crişan, toţi au fost extremişti?! (…) Aceste fete frumoase (arătând spre tinere îmbrăcate în port popular – n.r.) sunt extremiste? Nu! Adevărul este că i-am prins cu ocaua mică. Ce se întâmplă astăzi aici este o lecţie de democraţie”.
Adunarea a reacţionat, protestarii scandând „toate partidele fură prin rotaţie!”. Preşedintele Alburnus Maior, roşianul Eugen David le-a transmis guvernanţilor că „poporul nu e agentul nimănui. Ei (guvernanţii – n.r.) sunt agenţii”. „Suntem paşnici, nu suntem instigatori. Iar dacă proiectul se face, voi fi şi eu de vină, veţi fi şi voi toţi de vină. Îl trădăm pe Avram Iancu. Ni se spune că transmitem un semnal prost investitorilor. Da, aşa e, le dau un semnal prost investitorilor străini de proastă calitate şi corupţi. Afară cu investitorii străini ce vor să distrugă România. Să vină cei serioşi, ce vor să construiască!”, cere David.
La Câmpeni au venit români din toată ţara. Au fost şi câteva zeci de bihoreni, al căror mesaj a fost făcut cunoscut Adunării de către profesorul Orlando Balaş: fără cianuri, fără gaze de şist, un îndemn la luptă paşnică. „Ieşiţi şi vă apăraţi pământurile! Jandarmii sunt şi ei români patrioţi. România, trezeşte-te!”, a îndemnat universitarul orădean.
„Noi nu cerşim la uşile altora”
Cu ocazia manifestaţiei, a fost emisă şi Proclamaţia de la Câmpeni, în douăsprezece puncte. Printre altele, se cere Parlamentului respingerea tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la legislaţia românească, în favoarea companiilor miniere. Se cere anchetarea tuturor celor vinovaţi pentru afacerea Roşia Montană, demisia premierului şi a celorlalţi miniştri implicaţi, asumarea de către Guvern a poziţiilor formulate de Academia Română, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecţilor, precum şi de Sinodurile Bisericilor. Guvernului i se mai solicită adoptarea unor politici publice care să conducă la o dezvoltare durabilă, implicit încurajarea dezvoltării în Munţii Apuseni a turismului, industriei prelucrării lemnului, creşterea fondului forestier, creşterea şi prelucrării produselor de origine animală, precum şi interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în exploatarea gazelor de şist.
Autocare trase pe dreapta
Cei prezenţi la Câmpeni au plecat acasă cu convingerea că sunt „moţii contra hoţii”. Mai cu seamă că cei de la tribună au anunţat faptul că „sute de maşini sunt oprite în drum spre Câmpeni”. Contactat de JB, şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa, a confirmat pentru JB că există, la nivel naţional, o razie prin care este verificat transportul în comun. Practic, autobuzele şi autocarele au fost trase pe dreapta în toată ţara de poliţişti, vineri, sâmbătă şi duminică, pentru a verifica nereguli privind regimul transportului în comun. Chestorul Liviu Popa spune că acest tip de acţiuni intră într-un plan european şi neagă faptul că ar avea legătură cu sabotarea manifestaţiilor de protest împotriva proiectului de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. „De exemplu, eu nu am de unde să ştiu dacă ITP este în regulă, decât dacă opresc maşina. În fiecare an, 2.000 de oameni mor pe drumurile din România. Şi astăzi (sâmbătă – n.r.) a fost autocarul de la Vaslui care a avut accident. Dacă aţi vedea cum vin microbuz de nouă locuri cu treizeci de copii în el, o să vă întrebaţi ce face Poliţia”, a transmis chestorul Popa. Şeful Poliţiei Bihor a avut un mesaj şi pentru manifestanţi: „Sunt maniestări pe care le apreciz. Mă bucur că se întâmplă ca poporul român să nu mai tacă. Şi s-o facă de bună credinţă, nu cum o faceau o dată, plătiţi. Indiferent că sunt pro sau împotrivă, dacă au argumente s-o facă, eu chiar apreciez lucrul ăsta”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!