A renunțat la stresul vieți de corporatistă după ce a petrecut aproape două decenii în marile metropole din Europa. A ales să se mute la Vidra, în inima munților, în județul Arad. Un loc despre care Iulia Lung mărturiseacă că e un loc “prins adânc în sufletul meu”. Din această experiență s-a născut o carte care vorbește despre tarele unei așezări rurale arhaice. O carte scrisă cu curaj, la finalul căreia autoarea se întreabă retoric a câta poveste a perdantului care se implică trup și suflet să schimbe lucrurile, să le urnească, a scris-o.
Contra valului
„De 6 ani m-am mutat la țară, înnotând contra valului, adică am decis, dupa vreo 17 ani de locuit în Occident, să mă bucur de Paradisul descoperit într-un sat din Țara Zărandului”, mărturisea Iulia Lung într-un aricol din specialarad.ro.
[eadvert]
Adina Todea Ardelean organizează marți, 21 iunie, ora 18:30, în primitorul spațiu al Fundației Comunitare, la Comuniteca, din cadrul Crișul Shopping, lansarea volumului Iuliei Lung, „La noi nu colindă muierile!”.
Volumul, apărut la Editura Karina, Deva, 2022, este însoțit de un sugestiv subtitlu: „Putere la feminin, implicare, bășcălie și blestemul sărăciei”, autoarea asumându-și responsabilitatea și sarcina de a așterne în paginile cărții, „tiparele unei vieți total diferite de absolut tot ce trăisem în cei 45 de ani de până atunci”.
Dacă vara la țară a fost plăcut, avea să descopere că iarna e mai bine revii în confortul vieții de la oraș, Dincolo de munca grea și condițiile improprii, Iulia Lung avea să dea piept cu realitățile unui sat arhaic încremenit parcă în metehnele anilor 1800.
“…Mai era un aspect al vieții femeii de la țară, vechi de când lumea și păstrat intact. Dacă o femeie singură avea nevoie de ajutor în muncă, indiferent dacă putea plăti financiar sau nu, se presupunea că va plăti prin favoruri sexuale. Exprimările erau simple: bărbații cereau și femeile dădeau. Atâta presiune am simțit asupra mea în acest aspect, cred că pentru o viață. Aceste avansuri nu aveau nimic erotic, nici măcar pe departe. Erau pur și simplu raporturi de putere, exercitate arhaic, cu o seninătate care mă lăsa mască de fiecare dată”, povestește autoarea cărții „La noi nu colindă muierile!”
Iulia Lung a muncit din greu pentru a trăi din ce a produs, dar și pentru ca prin ceea ce a propus să schimbe viața comunității. După ce a constatat că muncea ca un Sisif să adune tone și tone de mere pentru ca acestea să ajungă într-un cazan de palincă, a reușit să demonstreze că străinii sunt atrași să-și petreacă mici vacanțe în astfel de locuri sălbatice. A încercat să-l convingă și pe primarul în exercițiu în acel moment că la Vidra ar putea transforma o așezare arhaică într-un miniparadis agroturistic. S-a lovit însă de inerție, de o concepție ce părea mai mult o axiomă dincolo de care orice încercare e sortită eșecului.
“Doamnă, la noi nu e zonă turistică! El îmi spunea mie de parcă cineva sau ceva din exterior vine și declară zona ca fiind turistică, eventual plantează și un turn Eiffel! Îmi spunea mie, care adunasem zeci de străini acolo, din toate colțurile lumii și toți plecaseră impresionați de fantastica experiență trăită acolo, unde «nu era zonă turistică» “, spune autoarea. În cele din urmă, după opt ani, a decis că trebuie să aibă alte priorități în viață.
„A trecut un an de când am plecat de acolo. Privind înapoi, mă văd ca pe un perdant, desigur. Oare câte povești perdante ca a mea o fi prin România? Povești cu oameni care au vrut să schimbe ceva ce ne privește pe toți, poate în altă comună, poate într-un minister, poate într-o școală sau pe scara unui bloc”, spunea Iulia Lung în urmă cu ceva vreme. O experiență unică s-a concretizat într-o “carte uluitoare, scrisă cu umor amestecat cu tristețe, cu entuziasm umbrit de lupte începute care par că nu se mai termină… Cortea vorbețte despre homeschooling, o raritate pentru vremurile de acum 10 ani; interesante sunt și tehnicile de supraviețuire într-o zonă cu o natură aproape sălbatică, săracă în resurse de apă și confort urban, dar și tehnicile de relaționare într-o comunitate ermetică, cu multe legi nescrise și oameni reticenți la tot ce nu se înscrie în cultura lor.O carte despre bătaia de aripi a fluturelui, aceea care mută munții”, a;a cum o recomandă Daniela Palade Teodorescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!