Mafia drogurilor de la Oradea, cu sediul în Velența, se poate dezvolta în voie. Legea română nu incriminează decât traficul de droguri interzise. Există o listă cu diferite substanțe cu efecte psihoactive, interzise prin lege, cele neincluse fiind permise a se comercializa, chiar dacă produc aceleași efecte, sau mai periculoase.
Lege pentru infractori
Această tară a legislației datează de ani de zile, iar polițiștii de la Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) cât și procurorii Direcției de Investigație a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) au explicat, de mult timp, această problemă care practic le face inutilă munca.
Lista în cauză se updatează, adaugându-se produse cu efect psihoactiv pe măsură ce se descoperă la infractori. Doar că introducerea în listă a noi droguri se produce într-un ritm mult mai lent decât cadența cu care traficanții introduc și vând pe „piață” substanțe noi.
Drogurile ar fi aduse, din informațiile JB@Bihon de peste tot din lume, atât din China, cât și din țări ale Europei, neștiindu-se la această oră amplitudinea rețelei grupului infracțional care operează din Velența în toată Oradea, Salonta și Satu Mare.
Traficanții își bat joc de anchetatori
Cu alte cuvinte, atunci când prind de veste, procurorii DIICOT și polițiștii BCCO își folosesc resursele umane și materiale, cheltuind din bugetul statului, pentru a identifica și prinde suspecții care se ocupă cu trafic de droguri. Adună dovezi și, în final, trimit suspecții în instanță. Iar aici intervine lista, cantitatea de droguri traficată, victime etc.
La cele 23 de percheziții efectuate de procurorii DIICOT la Oradea, Salonta și Satu Mare s-a dovedit, cu ajutorul unui agent infiltrat și câțiva colaboratori, doar o singură procurare de cannabis, restul procurărilor fiind procurări de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv. Tot atunci au fost ridicate doar 0,6 grame de hașiș și 38 grame de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Aceste informații, primite de la DIICOT București, demonstrează că cei circa 30 de indivizi dovediți că au implicare în trafic de droguri și substanțe care pot fi cu efect psihoactiv sunt bine organizați. De altfel, și părinții a doi frați ne-au spus că traficanții lucrează cu interpuși și comunică în anumite feluri și nu au telefoane.
Mafie super-organizată
Părinții ne-au spus că indivizii din cartierul lor, Velența (de pe str. Gutenberg), nu au telefoane. Dar procurorii DIICOT din Capitală, au transmis pentru cititorii JB@Bihon că, în timpul perchezițiilor, au găsit totuși 18 telefoane la diferite domicilii din Oradea și 2 la Satu Mare.
Această dovadă indică, la fel, buna organizare a celor din Mafie, unii dintre ei fiind obligați să comunice fără tehnică modernă, pentru a nu fi prinși. De altfel, faptul că au fost găsite cantități mici de droguri și substanțe cu efect psihoactiv poate arăta și faptul că traficanții sunt aprovizionați constant, cu cantități mici, pentru a nu fi prinși și pedepsiți mai aspru.
Politicienii pot corecta
Această dovadă a bunei organizări este confirmată și de părinții care s-au adresat, în disperare, către JB@Bihon: „Ne râd în nas și ne spun că degeaba mergem și îi reclamăm pentru că nimeni nu le poate face nimic și îi lasă liberă”.
Rămâne de văzut care dintre politicienii locali ar putea lua, susține și dobândi modificarea legislației, astfel încât să se poată stopa traficul de substanțe cu efect de drog care nu apar pe lista în discuție.
[related-post post_id=”2086823″]
[related-post post_id=”2092056″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!