50 de vinuri românești întâlneau 50 de preparate culinare italiene. Se întâmpla în primul volum al Marinelei Ardelean. Acum, ea s-a prezentat în faţa bihorenilor cu „The Wine Book of Romania” primul ghid bilingv (română-engleză) ce reunește cele mai bune vinuri din România și Republica Moldova, lansat, vineri, la ReWine.
„Am degustat anul trecut 3000 de vinuri. Sunt multe, sunt puţine? Vom afla după ce voi încheia şi cel de-al doilea turneu. Sperăm că la cea de-a doua ediţie care apare la sfârşitul lunii noiembrie, să avem şi mai multe vinuri. De la fiecare producător au fost selecţionate maxim 5 vinuri fiindcă sunt producători care au o gamă mai largă de produse, dar sunt şi unii care nu au o gamă diversificată, sunt mai noi pe piaţă. Am fost întrebată pentru cine şi de ce acest ghid? Pentru că am ajuns la momentul în care să ne putem permite să ne lăudăm şi în străinătate, pentru că avem vinuri bune care pot să stea alături de cele mai apreciate vinuri la nivel mondial”, a spus autoarea cu prilejul evenimentului de la Oradea.
De la fotomodel la somelier
A plecat în Italia ca fotomodel. Lucrează în industria vinului de 10 ani, promovează vinurile româneşti şi imaginea României în străinătate. E degustător profersionist în concursurile internaţionale. A absolvit mai multe cursuri și înalte școli în domeniu în Italia, Franța și China. Este ceea ce s-ar putea spune un critic de vin. Unul preocupat de prezentul și viitorul vinurilor noastre.
Cartea lansată, vineri, la Oradea s-a născut după degustarea vinurilor de top din România şi Republica Moldova, cărora le-a acordat șanse egale, fie că este vorba despre o cramă tânără, cu doar cinci hectare de vie, sau de un imperiu cu mii de hectare și tradiție de secole. Un ghid care nu numai ca reuneşte aceste vinuri, ci le şi clasifică.
Toate vinurile prezentate în „The Wine Book of Romania” au fost evaluate anul trecut de un juriu de opt experți internaționali, dintre care doi Masters of Wine. În urma acestei evaluări au fost descrise și clasificate 214 vinuri, clasificate cu 3 ,4 şi 5 stele. 15% dintre acestea fiind de cinci stele. „Ce înseamnă oare aceste stele? Să fie ca la hoteluri şi restaurante? Într-un fel da, mai mult decât atât, sistemul apreciat de juriu este de maxim 100 de puncte. Având în vedere momentul în care ne aflăm din punct de vedere al calităţii vinurilor româneşti, am vrut să realizez nişte categorii, astfel încât vinurile cu 80-85 puncte să fie recunoscute cu trei stele, 86-90 puncte să fie recunoscut un vin de patru stele, iar tot ceea ce e peste 90 de puncte din o sută să fie un vin de cinci stele. Dar ce înseamnă până la urmă un vin de trei stele sau unul de 5 stele? Că aici este dilema sau punctul cel mai important… Conform specialiştilor un vin de cinci stele este cel pe care nu-l mai uiţi, atât de bun a fost. De ce acest ghid? Absolut convinsă că avem nevoie de un instrument pe înţelesul tuturor”, spune Marinela Ardelean.
„Vinul este bun când producătorul se decide să respecte vinul şi pe consumatorul acestuia”, crede Marinela Ardelean. La nivel european, vinul nu mai e considerat doar o băutură sau un aliment, ci e ceea ce a fost dintotdeauna, un element cultural, o formă a diplomaţiei. Aşa cum în ghid am dorit să apropiu şi să pun împreună cele două ţari, România şi Republica Moldova, am încurajat un dialog mai bun între persoane, între cele două ţari”, consideră autoarea.
În opinia somelierului anului 2014, un vin de calitate este unul cu „o foarte bună băubilitate, este un vin armonios, elegant pe care îl recomand cu încredere, nu doar îl consum cu deosebită plăcere”. The Wine Book of Romania – ghidul pe care l-a realizat într-o primă ediție anul trecut – n-a fost nici un spumant de cinci stele.
„În materie de spumante am multe așteptări și eu cred că România are un potențial foarte mare, dar și un trecut important. Ceea ce pune România pe primele locuri din punct de vedere al potențialului la nivel internațional este diversitatea. Putem obține un spumant excelent atât în Banat, Crișana, cât și în Muntenia. Dar consumatorii din România de-abia acum au început să acorde o atenție deosebită spumantelor”, spune Marinela Ardelean.
În această perioadă, Marinela se deplasează, pentru a doua oară, la toți producătorii din România și Republica Moldova, selectând de la fiecare cel mult cinci vinuri, ce vor fi evaluate de un juriu internațional în luna august a acestui an, la Valea Verde Resort, Cund. Rezultatele jurizării vor fi publicate în cea de-a doua ediție a ghidului „The Wine Book of Romania”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!